FOTOGALERIJA: Elemental na besplatnom koncertu u prepunom prostoru brodskog Centra mladih
29. siječnja 2017.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

FOTOGALERIJA: Elemental na besplatnom koncertu u prepunom prostoru brodskog Centra mladih

Kazališno-koncertna dvorana “Ivana Brlić Mažuranić” iz Slavonskog Broda, kako bi Brođanima zahvalila na uspješnoj sezoni, ali i započela novu koncertnu i kazališnu sezonu, organizirala je besplatan koncert grupe Elemental.

Jedan od najboljih hrvatskih bendova s jednim od najboljih, ako ne i najboljim albumom 2016. godine “Tijelo” i u Slavonskom Brodu je pokazao zašto često dobiva takve epitete. I brodska publika je to prepoznala te se odazvala u velikom broju i napunila Centar mladih. Bio je to i u glazbenom i u tehničkom smislu savršen koncert i sjajan za početak nove koncertne sezone u Slavonskom Brodu.

Pred sâm koncert Remi i Shot iz Elementala izdvojili su svoje slobodno vrijeme i za kratki intervju za portal Music Box:

Jednom je Remi rekla u intervjuu kako se od Elementala uvijek može očekivati neočekivano. To se i dogodilo s albumom „Tijelo“ koje je prema mnogima jedno od najboljih, ako ne i najbolje studijsko izdanje u Hrvatskoj u 2016. godini. I poprilično brzo ste počeli  raditi na njemu nakon 6. studijskog albuma, također iznimno uspješnog. Neočekivano u glazbenom smislu, ali očekivano u smislu uspjeha, mogu tako reći jer vi ste jedan od onih bendova za koje uvijek očekujem i dobijem kvalitetan materijal. Koliko ste s godinama glazbeno sazrijeli od pomalo “sladunjave” Romantike do današnje glazbe? Može li se reći da čovjek doista iz dana u dan uči sve dok je živ?

Remi: Uh, daleko od toga da je Romantika bila sladunjava, štoviše… Nemojmo zaboraviti da je to bila pjesma s repane tri strofe, o curi koja frajera iskoristi za jednu noć romanse, čime su okrenute tradicionalne spolne uloge. Hvala na lijepim riječima za novi album, zbilja smo dali najbolje što smo u tom momentu mogli! S nama je dosta zanimljivo, pjesme koje izbacujemo su uvijek svježe, ne čuvamo stare pjesme u nekim folderima. Tako da su pjesme koje smo uvrstili na album “Tijelo” doista bile zapisan moment jednog vremena i naših razmišljanja i osjećanja. Veselim se vidjeti gdje će nas neke nove pjesme i novi albumi nakon ovoga odvesti!

Na sreću ili nažalost u Hrvatskoj uvijek ima tema za vaše pjesme. Imate jasne poruke, tekstove s mudima, uvijek ste se toga i držali. Je li ta iskrenost doista bila ključna za današnji uspjeh?

Shot: Kada bi mi znali što je ključno za uspjeh, vjerovatno bi bolje zarađivali kao motivacijski govornici nego kao glazbenici! Sigurno je i narativ teksta pjesme bitno utjecao, ali nije niti on sam dovoljan za to da nas publika prihvati. Sve se tu ispreplelo – i aranžmani, i ideje dionica svakog instrumenta, i tekst i izvedba. No kad smo kod tekstova, mislim da je ključno to što sve tekstove pišemo iz svoje pozicije i prenosimo vrlo direktno svoje emocije i razmišljanja u njih. Bitno je biti iskren. Publika to “nanjuši” i ne prašta ako se ne uspijeva povezati s tekstom. A ako osjete da je iskreno onda to vole. Nikada nismo pisali teme kojima bi se trudili približiti publici. Iskreno, a time često i surovo realno, je uvijek bila naša nit. Makar to značilo ogoliti sebe i pustiti u taj tekst neke najskrivenije emocije.

Koliko god netko mislio da smo svi mi u cijeloj regiji različiti, ne samo da nas spaja nekadašnja bivša država, nego i tragedija ne baš najboljeg života. Je li glazba nešto što nas može držati zajedno, u tuzi, muci ili veselju?

Remi: Imamo puno više stvari koje nas vežu, nego razdvajaju, koliko god se dnevna politika trudila pokazati suprotno. Mislim da je zapravo gospodarska situacija u regiji više manje slična – foteljaši i uhljebi su se fino smjestili i ostavili nas na koljenima. No, to je ono što nam svaki dan odzvanja iz TV prijamnika i s radija… Ne želim ponavljati kao papiga. Kroz nove pjesme htjeli smo prizvati jedan drukčiji ton – onaj intimniji, mnogo je pjesama adaptirano iz poezije, pa uglazbljeno s bendom. Možda zato imaju nekakav drukčiji premaz. No mi kao društveno angažirani bend, barem u jednom svom dijelu, ne možemo pobjeći od svakodnevice. Preporučam čitateljima da poslušaju pjesmu “Hej Slaveni”. Mislim da će im mnogo toga objasniti.

Tijekom svih godina djelovanja zadržali ste svoj osnovni zaštitni znak, što publika i kritika iznimno cijeni.  Biti svoj, raditi ono što voliš i prenijeti to na druge, sve je to važno ako želiš biti dobar glazbenik. Vi to jeste i volim čuti različite glazbene smjerove na vašim albumima, ali koji se spajaju u jedno i odlično zvuče. Jeste ikada razmišljali na način da ćete sada izdati jedan pop album, pa onda pop/rock, pa čisti hip/hop ili jednostavno sve kreativno što izađe iz Vas pretočite u pjesme?

Shot: Nismo nikada kalkulirali. To jednostavno nema smisla. Što da radimo glazbu koju sami nećemo voljeti?! Pa imamo tu sreću da je naša profesija potpuna esencija zabave i uživanja, što realno nemaju baš svi ljudi. Da to onda pokvarimo s kalkuliranjem? No way! A dogodilo bi se i to da bi publika skužila da “to nije to” i vrlo brzo to osudila.

Ajmo malo popričati i o još aktualnom singlu „Opet je kiša“, strašan ritam, intro da se naježiš, tekst genijalan. Znamo tko je radio na pjesmi, ali tko je radio genijalan spot?

Remi: Hvala na tako lijepim riječima! Spot je radio Nevio Smajić, momak koji je snimao i spot za pjesmu “Po mojoj mjeri”. Dobri smo prijatelji pa smo ga zagnjavili da se bavi kišom, u jeseni u kojoj nije palo više od tri kapi, ha ha… Zato smo morali pribjeći “specijalnim efektima” pa su nas polijevali šmrkom! I onda neka mi netko ne kaže da ne “ginemo” za svoju umjetnost, ha ha… Voljela bih kada bi na HTV-u i drugim televizijama bilo više muzičkih emisija, ovako bendovi snimaju spotove više manje za sebe i eventualno, You Tube.

Je li Vama kiša dobra tema za kreativnost ili kao nekima samo depresivna, pa buljite kroz staklo u nepoznatom smjeru? Kada ste uopće najkreativniji? Kada nastaju pjesme Elementala?

Shot: Često kada buljiš u staklo ne buljiš u daljinu nego gledaš negdje u dubinu sebe. Pa time iščeprkaš neke teme koje možda ne bi za nekog sunčanog dana zagrebao. Ali ne znači da su nam potrebni teški i sumorni dani da bi stvarali. Teme pjesama nastaju u svim situacijama. Čak i kada nemamo vremena za njih, negdje u hodu! (zato je diktafon u mobitelu pun brzih ideja 🙂 🙂

A kako je bilo na koncertu u Slavonskom Brodu pogledajte u fotogaleriji Ivana Matkovića: