12. veljače 2017.
Nikola Knežević (2798 Članci)
Podijeli

Kawasaki 3P: “Žalosno je što u Hrvatskoj pop, rock ili alternativnu glazbu ne prepoznaju kao kulturni identitet”

Glazbeni portal Music Box jedan je od medijskih pokrovitelja velikog koncerta grupe Kawasaki 3P u Domu sportova, 25. ožujka 2017. godine.

Jedna je to od najboljih hrvatskih alternativnih grupa, koja je 2015. godine prema mnogima imala i najbolji rok album u Hrvatskoj “Goli zbog pasa”. Iza njih je više od 20 godina karijere, zanimljiva godina za ovaj bend je krenula i iz tog razloga razgovarali smo s Tonijem Babarovićem, gitaristom Kawasakija, ne samo o njihovim akitvnostima, nego općenito i o glazbi u Hrvatskoj, glazbenoj sceni i promociji iste.

Bliži se veliki koncert Kawasaki 3P-a u Domu sportova. Iako često nastupate i na velikim festivalima, ovo ste najavili kao najveći i najvažniji koncert karijere. Od malih klubova do Doma sportova, kako danas gledate na taj uspjeh?

Imali smo potrebu odsvirati veći koncert u Zagrebu i time nekako zaokružiti dosadašnju priču i naša dosadašnja tri albuma. Isto smo tako htjeli kvalitetno snimiti naš nastup za mogući live album ili DVD pa je tako Dom sportova bio logična opcija. Do sada smo samostalno u Zagrebu redovito punili prostore poput Tvornice, a DS je jedan od rijetkih koncertnih prostora u gradu koji je odgovarajućeg kapaciteta za nešto veće. Tako da se to samo nametnulo, a da je ljeto vjerojatno bi išli na neki koncert na otvorenom.  I da, to će biti naš najveći samostalni koncert i veselimo se tome. Već smo dugo na sceni i puno smo toga prošli, ovo će nam biti gušt.  

Lijepo je ujedno vidjeti kako će jedan rock bend okupiti mnoštvo fanova u Domu sportova. Iako možda to i nije iznenađenje s obzirom kako je rock scena u Hrvatskoj trenutno u dosta jakoj fazi. Slažete li se s time?

Nadamo se da će dvorana biti puna i to će nam biti dodatno gorivo za odličnu svirku i nastup. Isto tako mislimo da napuniti takav prostor nije lako, pa je to veliki izazov svakom bendu. Po nama i po onome što vidimo na rock i alternativnoj sceni ne dijelimo takav optimizam s tobom. Malo je domaćih bendova koji uspijevaju puniti veće prostore, ali kao što vidimo, pune ih izvođači nekog drugog glazbenog stila i najčešće iz država jugoistočno od Hrvatske. Na žalost.

Počeci Kawasaki 3P-a

Vaši albumi su ušli u povijest hrvatskog rocka, pogotovo kada su u pitanju “Goli zbog pasa” i “Idu Bugari”. Što možemo očekivati u ovoj godini po pitanju studijskog izdanja nakon najboljeg rock albuma 2015. godine? 

U ovoj godini na žalost ne planiramo nikakva nova izdanja, osim već spomenutog livea. Na novom albumu planiramo početi raditi nakon ljeta, pa se novo izdanje može očekivati negdje krajem iduće godine. 

Što nakon Doma sportova, razmišljate li o tome ili funkcionirate po principu dan po dan?

Nakon doma sportova imamo već nekoliko dogovorenih koncert i festivala po Hrvatskoj i regiji, a planiramo i nekoliko nastupa u Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj prije ljeta. Moraju se neke stvari unaprijed planirati jer se lineupovi festivala slažu mjesecima unaprijed. Iako, nas je devet u bendu i puno se planova okrene, promijeni i prilagodi. Na kraju se ipak uspijemo posložiti i odsvirati kako treba.

Rockeri su poznati kao ljudi velikog srca, tako i vi radite dobro za našu zajednicu. Svoj hit “Ni da ni ne” prepjevali ste u “Udomi me” i priključili se akciji za napuštene pse. Kako je uopće došlo do toga?

Da, pokušavamo se odazvati na humanitarne akcije koje nam se čine korisnima i na koje stižemo, koliko možemo. S udrugom Indigo smo već ranije surađivali i prihvatili smo njihov prijedlog da snimimo jednu stvar za promociju njihovih aktivnosti. Ova adaptacija “Ni da ni ne” u “Udomi me” nam je došla sama kroz neko zezanje, a oni su odlučili napraviti i video. Nama je bilo zabavno, a bilo je i korisno jer je dosta pasa iz azila udomljeno kroz tu akciju. Osim toga, većina nas u bendu ima pse pa smo dodatno senzibilizirani za takve akcije i nije nam se teško odazvati.

Kakav je život glazbenika? Je li konačno u Hrvatskoj moguće od glazbe zaraditi? Ili svatko od vas ima neke regularne poslove?

Život glazbenika je dobar, dinamičan, kreativan, zanimljiv i zabavan, ali ih većina financijski spaja kraj s krajem. To pogotovo vrijedi za rock, punk i bilo koji oblik alternativne glazbe. Tako da mnogi rade neke dodatne poslove, sviraju u više bendova ili se bave nekim drugim poslom vezanim uz glazbu, poput produkcije, snimanja ili poduke. Slično je i s nama.

Kakva je budućnost hrvatske glazbe? Jesmo li bolji po pitanju bendova i glazbenika nego prije dvadeset godina, recimo kada ste vi počinjali. Je li tada bila teža situacija nego sada?

Danas klinci puno bolje sviraju nego što smo mi, imaju kud i kamo bolju opremu i mogu se snimiti bolje doma na kompjuteru nego mi nekada u studiju na četiri kanala. Ali, to ne mijenja stvar u suštini. Niti na kraju ima više dobrih glazbenika niti ima više dobrih pjesama. Bar nam tako to izgleda, a vrijeme će pokazati jesmo li u pravu.

Postoji li po vama dovoljno medijskog prostora u Hrvatskoj za promociju kvalitetne glazbe. Jesu li portali na tom području štogod pridonijeli?

Medijski prostor za glazbu u hrvatskoj je gotovo isključivo na internetu. Nema niti jednog specijaliziranog tiskanog časopisa i nema niti jedne specijalizirane emisije na nacionalnim televizijskim programima koja bi se time sustavno bavila. Tako nečeg nema još od Heroine i Hit depoa, a to je bilo davno i to je tragično. Žalosno je to da nitko tko se bavi kulturnom politikom u Hrvatskoj ne prepoznaje hrvatsku pop, rock ili alternativnu glazbu kao dio kulturnog identiteta ove zemlje, a kamo li da je doživi kao potencijalni komercijalni ili izvozni proizvod. U Švedskoj je npr. ono što se naziva kreativnom industrijom (glazba, film i sl.) prepoznata kao kulturno i ekonomsko dobro, stimulirana je i subvencionirana od strane države i trenutno predstavlja njihov najbolji izvozni proizvod. Bolji od Volva ili Ikee.  Ali mi smo geografski 2000 km južnije, a mentalno 40 godina u zaostatku. Tako da je kod nas jedini oblik promocije glazbe preko Facebooka, YouTuba i specijaliziranih portala. Radi se o entuzijazmu i hvala svima koji se time bave.    

Razvalite Dom sportova i neka Kawasaki 3P još dugo godina traju.

Budemo, hvala ti na podršci!

Foto: Nikola Knežević (naslovna)