RECENZIJA: Ryan Adams – “Prisoner” – čekamo i dalje povratak na stare staze slave
20. veljače 2017.
Boris Abramović (276 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Ryan Adams – “Prisoner” – čekamo i dalje povratak na stare staze slave

Vrhunci dosadašnje samostalne karijere Ryan Adamsa dogodili su se na njenom samom početku,  odnosno početkom milenija.

Upravo na početku karijere doživio je vrhunac izdavanjem nastupnog albuma “Heartbreaker” (2000.) i “Gold” (2001.) koji su dobili nepodijeljene hvalospjeve kako publike tako i kritike, te sredinom prvog desetljeća s “Love Is Hell” (2004.), “Cold Roses” (2005.), pa i “Jacksonville City Nights” (2005.).

Nakon raspuštanja neprežaljenih Whiskeytownsa, Adams odlučuje krenuti u izazove samostalne karijere  i to čini do danas manje ili više uspješno.  Iako diskografski relativno plodan autor, Adams ne uspijeva uvijek održati vrhunsku razinu kvalitete albuma, pogotovo zadnjih nekoliko godina. Nakon relativno solidnog “Ryan Adams” iz 2014. godine događa mu se razvod od supruge, glumice Mandy Moore, koji vrlo emotivno i teško proživljava. U to vrijeme izlazi i live album “Live at Carnegie Hall”, a nakon toga čudan pa i pomalo bizaran projekt “1989”, kompletna obrada istoimenog albuma pop pjevačice Taylor Swift. Tko zna što mu se sve u to vrijeme motalo po glavi, iako sâm album za divno čudo nije loš, štoviše, pogotovo za nekoga tko nije niti znao niti slušao original.

Recentni album “Prisoner” donosi i daljnje promišljanje o razvodu, prekidu i svemu što ide uz to, i vjerojatno će to Ryana pratiti još neko vrijeme u životu.

“I’ve been thinking about you baby, been on my mind, why can’t I feel your love…”, “…free my heart, somebody locked it up…”, neki su od stihova koji dočaravaju bol i žal za ljubavi. Album je najavio singl “Do You Still Love Me”, a pratio ga je još i singl “To Be Without You”. Glazba je relativno hermetičnija i većinom je u skladu s temama, iako na trenutke možemo čuti briljantnost koju nam je Ryan znao nekada podariti.

“Shiver And Shake” i “Hounted House” zvuče kao outtakes s nekog albuma Brucea Springsteena, pa bi bilo lijepo kada bi se Adams još koji put odlučio kompletno obraditi album nekog izvođača, Springsteen bi bio idealan lik.

Uglavnom, “Prisoner” je solidan album, ali Ryan Adams nas je navikao i na veće domete, pa se nadamo da će se uskoro vratiti na staze stare slave, bilo to solo, s Cardinalsima ili u nekom trećem društvu.

Foto: YouTube Screenshot

Ocjena urednika
3.9 out of 5

3.9

Vrlo dobro
3.9 out of 5