Miki Solus: “Ja sam talent za pizdarije i učenje novih instrumenata”
21. ožujka 2017.
Nikola Knežević (2798 Članci)
Podijeli

Miki Solus: “Ja sam talent za pizdarije i učenje novih instrumenata”

Miki Solus, zagrebački kantautor s harmonikom koji s bendom stvara muziku koju opisuje kao gangster jazz sve više pozornosti privlači kod publike, a ova godina je za njega počela zaista sjajno.

Godina je počela Talent showom i njegovom najdražom pjesmom, a čeka nas još puno sjajnih ideja. Dovoljno za razgovor s ovim dečecom čije je pravo ime Miroslav Kocijan.

Kako opisuješ taj svoj talent show zvan glazba, talent kojeg su zaista mnogi prepoznali?

Talent showovi su grozne pojave koje zaglupljuju ljude i prezentiraju mladim pjevačima lažnu sliku o uspjehu nabrzaka. Ja ne volim ništa što je postignuto na brzinu jer smatram da sam put gradi čovjeka ili u ovom slučaju glazbenika. Ja sam talent za pizdarije i talent za učenje novih instrumenata. Planiram kupiti trubu kad skupim neke pare pa da se zaokružim kao muzičar! Onda mi još jedino ostaje violina…

Kao što sam rekao, godina je krenula super za tebe, ubrzo nakon Talent Showa uslijedio je Ožujak, novi singl i spot, kako si opisao nastao pod utjecajem Magazina i Beach Boysa. Ali mene je nekako podsjetilo na Animatore, čim sam čuo prve taktove i tvoj glas.

Ideja mi je bila napraviti najmelodičniju pop pjesmu u dosadašnjoj karijeri. Danas postoji jako malo kvalitetne pop muzike jer kod nas se pop poistovjećuje sa zabavnom glazbom. Taj pop koji nije nužno zabavna glazba polako nestaje pa sam odlučio malo spasiti stvar s Ožujkom. Draga mi je usporedba s Animatorima jer njih jako poštujem, a pogotovo Krešimira Blaževića kao autora. 

Poznato je da te slušaju razne generacije. Jesi to i očekivao i je li razlog tome što je svaka tvoja pjesma različita, ali neiscrpne teme koje uvijek obrađuješ na jedan zanimljiv ili da bolje kažem cool način?

Nisam to očekivao i mislim da je razlog tome jedna nit koja povezuje sve moje pjesme, a to je dobar humor, zanimljivi tekstovi i pozitivna, vesela atmosfera. Trudim se uvijek najviše oko tekstova. Ožujak je prva pjesma u kojoj mi je primarna bila muzika. Rek’o sam si: “O’ladi brate malo s tim tekstovima, ajd’ sad nešto jednostavno” 🙂

Tekstovi imaju i određeni humor, je li to ono što je potrebno nama u ovom surovom svijetu? Brz ritam, malo humora, čagica i sve će biti bolje. Kako ti gledaš na cijeli ovaj svijet, može li on biti lijep kao Ožujak?

U ovom sumornom trenutku u svijetu i državi mislim da su nužne pjesme poput “Ožujka” koje te malo začarobiraju i natjeraju da barem na trenutak pobjegneš od sive stvarnosti gdje su nam politika i ekonomija u banani, a mladi odlaze van. Meni je iz benda otišao Tačko prije koji mjesec u Berlin. Smorila ga je neperspektiva koju ovdje ima većina mladih. Pa još nam udaraju i poreze veće na nas muzičare pa kad završim faks čeka me godina dana stručnog za siću pa onda burza pa maltranje na poslu kak’ to već ide kod nas. Država nam je groteska. Možda otpalim u Australiju jednog dana.

Možemo li i dalje od tebe očekivati neočekivano?

Naravno 🙂 Trebali bi uskoro snimati spot za pjesmu “Zlatan Ibrahimović” sa VR kamerom koja ima kut snimanja 360 stupnjeva. To je relativnonova tehnika snimanja video spotova u svijetu i još je u eksperimentalnoj fazi te se traže najbolji načini kako iskoristiti prednosti te nove tehnologije. Tako da to će biti zabavan spot sigurno. Na jesen ove godine izlazi mi treći album “Muzička škola Mikija Solusa” kojim zatvaram svoju “Muzičku trilogiju” koja sadrži albume “Muzika sumnjive kvalitete”,2011, “Muzika za djecu i penzionere”, 2015. i sada napokon “Muzička škola Mikija Solusa”.

Koncerti? Gdje možemo chillati uz tvoju glazbu?

Za ovu godinu su dogovoreni koncerti 22.4. Umag, 28.4. Dubrovnik,29.4. Šibenik, 20.5. Slovenj Gradec, 3.6.Maribor i 5.8. Ferragosto Jam u Orahovici. Najesen će biti promocija albuma u Zagrebu, ali još ću malo držati u tajnosti gdje i kada 🙂

Tko je još u tvojoj ekipi od glazbenika i svakako trebamo spomenuti Marka Mrakovčića? Već idem svima na živce spominjanjem tog čovjeka, ali kada je zaista riječ o jednom genijalcu. A genijalci se uvijek drže jedni drugih, zar ne? 😀 

Mark je genijalac u snimanju i miksanju, ali se premalo spominje, što je smatram da je njegova najveća vrijednost, njegov dar za aranžiranje i sviranje. Jer na većini pjesama koje je Mark radio, sa mnom ili drugim bendovima, on je dao svoj aranžerski i svirački (genijalac na gitari) pečat.  Ja sam zaista radio sa jako puno muzičara, a istaknuo bih Franu Viskovića koji je izvrstan basist i Andreja Tačigina koji je majstor cajona i udaraljki.

Što ti je najdraže od instrumenata s obzirom da znamo kako sviraš više toga u svojim pjesama? Uz koji si najluđi, uz koji najkreativniji? 🙂

Klavir je moj osnovni instrument i na njemu mogu dati najviše. Harmonika je fizički puno zahtjevniji instrument i njome još nisam u potpunosti ovladao. Gitaru također sviram, ali od nje bježim cijelo vrijeme jer je najstandardniji instrument. Bas mi je novo otkriće. Trenutno snimam pjesme koje sam radio za dječju predstavu “Carevo novo ruho” i sam snimam sve instrumente i najviše uživam u snimanju bas dionica. Odličan je instrument – prisutan je suptilno u pozadini, a kad ga makneš k’o da si maknuo sunce s neba. Bubnjeve bih htio usavršiti malo. Svirao sam ih prije po bendovima raznim, ali je to stalo kad sam počeo sa solo karijerom pa sam malo zahrđao na njima. Truba mi je velika želja i nadam se da ću uskoro nabaviti jednu!

Razveseljavao nas i dalje svojim pjesmama i tekstovima i vidimo se na nekom od koncerata.

Hvala, bum se potrudil 🙂