Hrvatska diskografija bogatija za posebno izdanje Arsena Dedića
1. travnja 2017.
Music Box (10956 Članci)
Podijeli

Hrvatska diskografija bogatija za posebno izdanje Arsena Dedića

Naša diskografija od danas je obogaćena za jedno uistinu posebno vrijedno izdanje: box set “Original Album Collection” Arsena Dedića, koji donosi šest digitalno remasteriranih čuvenih albuma tog ponajvećeg kantautora u povijesti naše glazbe.

Arsenova genijalnost ovim je izdanjem predstavljena njegovim prvim trima albumima – “Čovjek kao ja” (1970.), “Arsen 2.” (1971.) i “Homo volans” (1973.) – te po jednim glasovitim albumom iz sljedećih desetljeća: “Provincija” (1984.), “Ministarstvo straha” (1997., reizdan 2012.) i “Na zlu putu” (2004.). Svi albumi prezentirani su u svom originalnom omotu, prilagođenom formatu CD-a, dok je čitava, vrijedna vizualna građa, kao i svi podaci o izdanjima, prikupljena u knjižici koja prati izdanje.

Veličanstveni autor i interpret, čija iznimna važnost je daleko nadišla glazbu, obilježivši podjednako našu književnost i kulturu uopće, ostavio je je neusporediv umjetnički trag svojim pjesmama, najčešće u šansonijerskoj tradiciji. Popis njegovih skladbi koje bi i najpovršniji poznavatelj glazbe prepoznao kao kultne gotovo da je bez premca u našoj glazbi, a njegova umjetnička produktivnost uistinu ga svrstava uz bok najvećim svjetskim kantautorima.

Na albumima uvrštenima u ovaj box set nalazi značajan dio tog popisa – tu su “Sve što znaš o meni”, “Moderato cantabile”, “Kuća pored mora”, “Tvoje nježne godine”, “Djevojka iz moga kraja”, “Čistim svoj život”, “Amigo” i brojne druge. No, više od puke kolekcije najpoznatijih pjesama, ovo izdanje svjedoči o veličini Arsenovih albuma kao umjetničkih cjelina. Upravo je u tome njegova posebna vrijednost: donoseći ih u integralnom obliku, uz vrhunski zvučni tretman koji zaslužuju (remastering: Goran Martinac), ovo izdanje poštuje i prenosi njihovu izvornu umjetničku namjeru i vrijednost, koja nedvojbeno spada među najveća blaga u našoj glazbi.

Izvor: Croatia Records