SeaRock festival ima nove datume i novog headlinera – Marka Olsona
6. travnja 2017.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

SeaRock festival ima nove datume i novog headlinera – Marka Olsona

Novi headliner ovogodišnjeg SeaRock festivala bit će američki kantautor Mark Olson, poznat po solo karijeri kao i nekadašnjem radu s bendom Jayhawks.

Uz već najavljen dolazak Alejandra Escoveda, možemo zasigurno reći da će ovogodišnje izdanje festivala predstaviti dva izuzetno cijenjena rock’n’roll desperadosa. No, nisu to jedine novosti, naime objavljene su promjene datuma festivala koji biti održan u vikendu 21. i 22. srpnja na ljetnoj pozornici u Kotoru u Crnoj Gori.

Mark Olson je američki kantautor porijeklom iz Minneapolisa koji je osnivač legendarne alternative country grupe Jayhawks, s kojima nastupa od 1985. do 1995.. Bend objavljuje četiri albuma koji ih svrstavaju u prvu ligu tada nadolazeće alt country scene, zajedno s Uncle Tupelo, Gear Daddies i Honeydogs. Olson ipak napušta Jayhawks 1995. da bi svirao sa svojom tadašnjom suprugom Victoriom Williams, najperspektivnijom američkom kantautoricom 90-ih, kojoj je na žalost, dijagnozirana multipla skleroza s kojom se bori i dan danas. Glazbenu suradnju s Victorijom Williams ostvaruje kroz projekt „Original Harmony Ridge Creekdippers“, koji do 2006. objavljuje sedam albuma.

Nakon ovog perioda, Mark Olson kreće u solo karijeru koja traje do danas (pored kratkog povratka u Jayhawks i još jednog albuma „Mockingbird Time“ iz 2011.), i u okviru koje proširuje svoj glazbeni izraz obogaćen emocionalnijim pristupom i nekonvencionalnim metodama. Posljednji album „Good-by Lizelle“ snima putujući južnom Afrikom i Jermenijom s današnjom suprugom Ingunn Ringvold, s kojom bilježi snimke na licu mjesta koristeći inspiraciju trenutka. Harmonija njihovih glasova, u kombinaciji s neobičnim instrumentima (dulcimer i djembe), zvuče zavodljivo i nadahnuto.

Rezultati su ocjenjeni izuzetno visoko od strane svjetske glazbene kritike, navodeći Olsonov posljednji album najinspirativnijim još od sredine 90-ih i zlatnog perioda s Jayhawks. Čuvena novinarka Sylvie Simmons, za posljednji album piše:

Mark Olson nije zvučao ovako sneno i sretno godinama, još od albuma iz kasnih 90-ih koje je snimao s tadašnjom suprugom Victoriom Williams. Posebno ne na solo albumima. Ovo je njegov najbolji album novijeg perioda, a s omota ga vidimo s novom ljubavi Ingunn Ringvold, norveškom glazbenicom, koja je gostovala i na prethodnom albumu. Ona je dio cjelokupnog procesa, kao i nekad Victoria, njihovi glasovi se slažu, baš kao i obilje instrumenata koje zajedno koriste ( harmonium, qanun, bas, djembe, dilcimer…). Snimljen na prijenosnoj opremi širom zemaljske kugle, zvuk se proteže od engleskog psych-popa u bitlsovskoj „Poison Oleander“, dok će vas „Runnning Cicles“ podsjetiti na „Increadible String Band“, a uvodne „Lizelle Djan“ na slatki i usporeni Jayhawks iz perioda „All These Games“.

Mark i Ingunn

SeaRock festival bit će održan 21. i 22. srpnja u Crnoj Gori, na ljetnjoj pozornici u Kotoru. Ulaz će, kao i svih prethodnih 6 godina biti besplatan. Pokrovitelji SeaRock festival su Turistička Organizacija Opštine Kotor i Opština Kotor. Suorganizator je Kulturni Centar “Nikola Đurković” Kotor.