Veliki Relja Bašić, najpoznatiji po ulozi gospon Fulira, preminuo u 88. godini
8. travnja 2017.
Zorislav Knežević (69 Članci)
Podijeli

Veliki Relja Bašić, najpoznatiji po ulozi gospon Fulira, preminuo u 88. godini

Jedan od najpoznatijih hrvatskih kazališnih i filmskih glumaca, Relja Bašić, preminuo je noćas u Zagrebu u 88. godini života.

Svakako će najviše ostati zapamćen po ulozi gospodina Fulira u filmu Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli”, za koju je 1973. godine u Avellinu na Laceno d’Oro – Festival Internazionale del Cinema osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu. Godine 1966. osvojio je Zlatnu arenu u Puli za ulogu Feđe u Rondu Zvonimira Berkovića. Osim kao glumac, djelovao je i kao redatelj u Teatru ITD, Kazalištu Komedija i Zagrebačkom kazalištu mladih. Osnovao je i trideset godina vodio prvo hrvatsko putujuće kazalište Teatar u gostima. Tečno je govorio engleski, njemački, francuski, talijanski i slovenski jezik, što mu je donijelo karijeru od međunarodnog značaja.

Relja Bašić je odigrao nevjerojatnih 3766 kazališnih predstava, glumio u 137 domaćih i inozemnih filmskih ostvarenja, a u ulozi redatelja našao se čak 26 puta. U posljednjim godinama života, teško pokretan, žalio je za glumom i kontaktom s kazalištem, ali i izražavao kritiku mladim glumcima koji, trčeći za dobrim honorarom, prihvaćaju loše uloge. Odlazak njegove uspješne generacije utihnula je potrebu za kompariranjem s predanim i ambicioznim radom u zlatnom dobu zagrebačke produkcije od 60-ih do 80-ih godina prošlog stoljeća.