Radojka Šverko u svibnju u Lisinskom slavi 50 godina glazbene karijere
21. travnja 2017.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Radojka Šverko u svibnju u Lisinskom slavi 50 godina glazbene karijere

Jedna od naših najvećih diva domaće glazbene scene, Radojka Šverko, koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u subotu, 6. svibnja obilježit će 50 godina glazbene karijere!

“Bez obzira na to gdje nastupam, uvijek štitim dignitet profesije kojoj pripadam već pet desetljeća. Nastupila sam na mnogim svjetskim pozornicama, no iznimna mi je čast što ovu obljetnicu slavim upravo u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s glasovitom Zagrebačkom filharmonijom i Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić, kazala je Radojka Šverko koja će publici u Lisinskom izvesti svoje najpoznatije pjesme, no priprema i poneko iznenađenje.

Umjetnica je za ovu prigodu okupila respektabilne glazbenike i višegodišnje suradnike. Zagrebačkom filharmonijom i Zborom Ivan Goran Kovačić ravnat će maestro Alan Bjelinski, s kojime Radojka surađuje više od dvadeset godina. Uz njega, tu će biti još jedan Radojkin vjeran suradnik, profesor Vladimir Babin, pijanist i vođa Radojkina pratećega sastava.

“Moram se pohvaliti da sam prva s estrade koja je surađivala s Alanom Bjelinskim i njegovim tadašnjim komornim orkestrom Windstrings. Iznimno mi je drago da su njegov talent prepoznali i drugi. Već dva desetljeća nastupam uz pratnju izvrsnoga pijanista, profesora Vladimira Babina. Mnogo toga smo prošli zajedno. Ne bih mogla zamisliti svoj slavljenički koncert bez ove dvojice prekrasnih glazbenika i prekrasnih ljudi”, otkrila je Šverko.

Umjetnički producent ovoga koncerta je Olja Dešić, poznat po suradnji s Oliverom Dragojevićem, Nenom Belanom i Markom Toljom. Dešić također djeluje kao glazbeni pedagog, aranžer, producent, skladatelj, te autor mjuzikala. “Znala sam da je Olja odličan glazbenik i aranžer, ali kakve je aranžmane za ovaj koncert osmislio – to nisam mogla ni sanjati. Naprosto me njegove orkestracije dirnu do suza”, oduševljena je Radojka.

Radojka Šverko bogatu karijeru službeno je započela koncertom na otoku Sveta Katarina kraj Rovinja 1967. godine. Naša je najnagrađivanija estradna umjetnica! Od prvoga trofeja koji je 1969. osvojila na Kanarskim otocima i nagrade za interpretaciju 1970. u Rio de Janeiru, nastupala je i osvajala nagrade diljem svijeta, najčešće izvodeći pjesme Alfija Kabilja.

Velik dio publike Radojku možda najbolje prepoznaje po uspješnicama mediteranskoga stila poput “Kud plovi ovaj brod” i “Lanterna”, no ona je tijekom svoje bogate karijere snimala i izvodila razne žanrove: pop, rock, soul, jazz, gospel i world glazbu, te surađivala s brojnim autorima i glazbenicima.

Dio svoje karijere provela je igrajući glavne uloge u glazbeno-scenskim djelima – rock operama Gubec beg i Grička vještica, te mjuziklima Jadnici, Karolina Riječka i Mirakul – te su tako i neki songovi iz tih djela postali dijelom Radojkina standardna repertoara. Manje je poznato kako Radojka već desetljećima rado i često nastupa u sakralnim prostorima, izvodeći klasičnu glazbu.

Radojka je posljednji puta samostalni koncert u Lisinskom održala sada već davne 1986. godine, a ovaj obljetnički koncert nosi naslov “Život moj”, prema pjesmi koju je za Radojku napisao naš poznati šansonijer i skladatelj Zvonko Špišić.

Koncert se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika grada Zagreba, gospodina Milana Bandića.

Ulaznice možete nabaviti po cijeni od 100, 120 i 140 kuna na službenim prodajnim mjestima: Blagajna Zagrebačke filharmonije (Trg Stjepana Radića 4) i online na www.ulaznice.hr.

Izvor: Croatia Records

Foto: Nikola Knežević