Potvrđena nova imena za crnogorski SeaRock festival: Don Antonio i Wooden Ambulance
22. travnja 2017.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

Potvrđena nova imena za crnogorski SeaRock festival: Don Antonio i Wooden Ambulance

Talijanski glazbenik, aranžer i skladatelj Don Antonio i subotički višečlani bend Wooden Ambulance nova su potvrđena imena SeaRock festivala koji se održava 21. i 22. srpnja 2017. godine, na ljetnoj pozornici u crnogorskom Kotoru.

Don Antonio je naziv prvog solo albuma kojeg potpisuje Talijan Antonio Gramentieri, vođa benda Sacri Cuori i suradnik mnogih američkih glazbenika (Hugo Race, Dan Stuart, Alejandro Escovedo….). Album predstavlja zvučni zapis putovanja po Italiji i Mediteranu, te zagledan u more i s kopnom iza sebe priča istinu na svom putovanju po jugu.

Glazbenika Don Antonia oslikava mediteran bez namigivanja i uljepšavanja, onakav kakav jeste: sladak, gorak, romantičan i nemilosrdan, blizu i daleko. Identitet Mediterana koji još uvijek negdje postoji, između istoka i zapada, uvijek negdje između prošlosti i budućnosti. On je zvuk današnje Italije bez ikakvih okvira i granica. Granice svakako ne postoje, trebalo bi ih širiti, kao i svijest, a ovaj album širi svijest Mediterana koji je po svojoj prirodi paradoksalan, mističan i izmiješan u svim mogućim kombinacijama.

Svi posjetitelji će moći čuti blues, romantične melodije s mirisom juga, filmske krajolike, oštar miris Jadrana, cvijeće, žene, brodove u luci, i povrh svega ovo je putovanje kroz ljubav i bol, odlaske i nove pronalaske. Vječni ples s ribarnica Catanie. Tko osjeća duh Mediterana neće mu biti problem oživjeti ovaj album kao glazbenu sliku, soundtrack putovanja, ili neke osobne maštarije. Calexico i Howe Gelb desetljećima stvaraju zvuk kozmičke Arizone u susretu s Mexicom. Na duhovno blizak način, Antonio Gramentieri oslikava taj kozmički mediteran u kojem se brišu granice prošlosti i sadašnjosti, država, kultura i religija, i sve su objedinjene u zajedničkom mirisu i boji.

Wooden Ambulance je subotički višečlani orkestar, koji je objavio četiri studijska albuma, “Intersection”(2012), “River Sand”(2013), “Rough Charms” (2014), kolaboracijski album s Robertom Tillyjem “Northern Sadness” (2015), kao i album remiksa “North From Your Heart: Wooden Ambulance Remixed” (2015), ali i svirao preko 100 koncerata po cijeloj regiji – svi koji su ih vidjeli više puta znaju da njihovi koncerti nikada nisu isti. Pored “standardnih” koncerata i tradicionalnih biciklističkih turneja po regiji i turneje po Nizozemsko, WA su sudjelovali i na kompilacijama “Bistro na rubu šume”, “Pesme ispod pokrivača”, “Samo budi jednostavan”, ” English as a second language”…

Do sada su dijelili binu s izvođačima poput: Ryland Walker (USA), Rykarda Parasol (USA), Picastro (CAN), David Dondero (USA), Oldseed (CAN), Ryland Bouchard (USA), Jenn Kelly (USA), Flamenco Tief (UK), Birdt, Port of Call, Shireen (NL), Sarsaparilla (USA/De), Rosa Parks, Medaia Fiai (HU), Veliki Prezir, Bambi Molesters, Orthodox Celts, Jarboli, Rebel Star, Stray Dogg, On Tour, Ana Ćurčin, The Mothership Orchestra, Kristali, Virvel, Nina Romić, Went, Straight Mickey & the Boys, Ilija Ludvig, Felon, Elephant & the Moon i mnogim drugima.

Foto: Željko Vukelić

Pored dva novopotvrđena imena, na SeaRock festivalu svirat će legendarni američki trubaduri i jedni od začetnika americane Alejandro Escovedo (s bendom) i Mark Olson ( a suprugom Ingunn Ringvold). SeaRock festival bit će održan 21. i 22. srpnja na ljetnoj pozornici u Kotoru (Crna Gora). Ulaz će, kao i svih prethodnih 6 godina biti besplatan. Pokrovitelji SeaRock festivala su Turistička organizacija opštine Kotor i Opština Kotor. Suorganizator je Kulturni Centar “Nikola Đurković” Kotor.