Dobitnici mađarskog Grammyja, Belau, dolaze na mini turneju u Hrvatsku
24. travnja 2017.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Dobitnici mađarskog Grammyja, Belau, dolaze na mini turneju u Hrvatsku

Belau je jedan od bendova s najvećim potencijalom na mađarskoj elektronskoj/downtempo sceni. Njihova prva pjesma, „The Odyssey“ je izabrana među najveće hitove 2015. od strane Deezera u Mađarskoj i pojavila se u HBO-ovoj seriji „Aranyélet“. U ljetu 2016. odradili su skoro 40 koncerata, a sada svoje putovanje nastavljaju u Hrvatskoj. Debitantski album Belaua, „The Odyssey“, izdan je u studenom 2016. i uključuje niz sjajnih gostujućih vokala. “The Odyssey” je osvojio mađarsku inačicu Grammyja u kategorija albuma elektronske glazbe.

Njihove skladbe vas vode ravno na more. Belau je započet kao solo projekt Roberta  Kedvesa u 2015 inspiriran putovanjem u prekrasnom, izoliranom selu na hrvatskoj obali. Svijet koji Belau dočarava pun je optimizma i vedrog raspoženja koje odiše nad inovativnim elektronikom vođenim ritmovima. Takav ljetni zvuk kombiniran sa elegantim i čistim beatovima prozvan je „Sundowntempo“.

Belauov debitantski „Island of promise“ je izabran među najvećim hitovima 2015. na mađarskom Deezeru, kao i na svim većim mađarskim portalima. Broji 400 000 youtube pregleda, a pojavila se i u novoj HBO-ovoj seriji „Aranyélet“. Također je korištena i u Pepsievoj reklami prikazanoj u 33 država. Tokom ljeta 2016. održali su  oko 40 koncerata diljem središnje Europe, te su nastupali i na festivalima poput Szigeta,  Untolda i Balaton sounda.

Njihov prvi album „The Odyssey“ izdan je u studenom 2016. uz gostovanja više gostujućih vokala iz mađarske underground scene. „The Odyssey“ je zaradio brojne pohvale i nagrade kritika. Najveća među njima je Fonogram nagrada, mađarska inačica Grammyja, za elektronski album godine.  Dugoročni cilj benda je stvoriti niz konceptualnih albuma, svaki s tematikom različitih djelova svijeta.

Dobitnici „mađarskog Grammyja“ nakon dvaput rasprodanog promotivnog koncerta, mađarske turneje te nastupa u Londonu, nastavljaju europsku turneju u Hrvatskoj s albumom „The Odyssey“.