Hari Rončević: “Moj način bavljenja glazbom je treći put što je i naziv koncerta u Lisinskom”
13. svibnja 2017.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

Hari Rončević: “Moj način bavljenja glazbom je treći put što je i naziv koncerta u Lisinskom”

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog 23. svibnja će biti mjesto gdje će Hari Rončević održati svoj koncert pod nazivom “Treći put”.

Hari je jedan od onih glazbenika koji je možda i nepravedno zapostavljen, ne samo zbog činjenice što dolazi izvan Zagreba (iako trenutno živi u njemu), nego i zato što možda nije imao ni sreće, kao neki drugi kantautori. No, zato i dalje puni koncertne prostore pa tako i 23. svibnja dolazi u Lisinski. Ususret tom koncertu razgovarali smo s Harijem i prošli kroz više od 20 godina karijere, pričali o kantautorskoj sceni, nepravdi prema onim glazbenicima koji žive izvan Zagreba i drugim zanimljivim temama.

Više od 20 godina glazbene karijere je iza vas. Kakvo je po Vama izgledalo to putovanje?
Kreativno, od samih početaka kada sam se tek pojavio sa svojim pjesmama na festivalima pa do danas, jer još uvijek uživam u kreaciji.

Je li teško u Hrvatskoj biti kantautor, znamo da je u svijetu jedan od najvećih Bob Dylan, no cijeni li publika u Hrvatskoj kantautorski rad?
Publika cijeni kantautorski rad zato što je svjesna da kada čovjek pjeva svoje pjesme, on ih najiskrenije i izvodi. Za razliku od publike struka baš i ne drži do toga.

Po treći put ćete nastupiti u Lisinskom, jeste li uzbuđeni, što za Vas znači Lisinski i kakav ste program pripremili?
Moram reći da je prvi put bilo najviše treme do granice drhtavice, a danas kad već nastupam treći put imam tremu što je i normalno, ali ne takvom obimu. Lisinski je za mene uvijek bio prostor u kojem bi se trebalo održavati koncert na način da se prilagodiš ambijentu i koncepciji samog većinskog programa Lisinskog.  Tako sam ovaj put odlučio objediniti prva dva nastupa, odnosno u prvom dijelu izvoditi pjesme izvorno , kako su snimljene, a u drugom akustično uz klapu Larus, gosta na harmonici i s gudačkim kvartetom tijekom cijelog programa.

U zadnje vrijeme ste na relaciji Zagreb-Split, je li možda po Vama nepravedno što se većina glazbenih događanja preselila u Zagreb? Rijeka, Pula, Split, sve su to gradovi koji su iznjedrili vrhunske glazbenike, no većina njih se nekako koncentrira na Zagreb, a mnogi tamo i žive. Je li možda potencijalno zagarantiran uspjeh ako si u glavnom gradu? Ne nužno moda uspjeh, ali recimo da ćete jedino tamo biti prepoznati.
Ja nisam na relaciji Zg-St već živim u Zagrebu 11 godina. Nisam došao u Zg zbog svoje karijere već supruzine. Nije to bilo lako. Nepravedan odnos medija prema glazbenicima iz drugih sredina postoji oduvijek i nitko to nije uspio promijeniti. O tome možete čuti i u mom intervjuu od prije nekih 5 godina u emisiji Trend magazin na YouTube. Uspjeh, barem kratkotrajan, možda je moguć druženjem s bitnim ljudima kao i u svakom poslu, ali zanemarimo glazbenike i njihove probleme kad smo već svjedoci odlaska mladih u tuđe zemlje.

Kako ocjenjujete današnju glazbenu scenu, možda da se više posvetimo kantautorskoj? Tu su sjajna mlada imena koja rade sjajan posao, a ima i odličnih mladih producenata.
Slažem se, ali poučen osobnim iskustvom kantautora forsirati će se uvijek samo jedan ili dva.

U svim tim godinama glazbene karijere, postoji li neki trenutak koji Vam je posebno ostao u sjećanju, neki nastup kojeg ćete vječno pamtiti?
U svakom slučaju Melodije hrvatskog Jadrana 1994. Kada sam kao debitant pobijedio u konkurenciji sa svima koje sam do tada samo slušao i divio im se.

Iza Vas je i bend na pozornici, možemo li predstaviti te ljude?

  • Albert Limić na basu, inače aranžer, pa tako i većine mojih pjesama
  • Ivica Džaja (Magee) bubnjar, 22 godine me prati na svim koncertima
  • Ivo Majić gitarist, lucidan do bola
  • Ivan Božičević klavirist, inače je raspisao sve gudačke aranžmane za moje koncerte

Ovaj put kao i na 2. koncertu gostovat će harmonikaš Vinko Didović. Sve to možete čuti na mom albumu iz Lisinskog „Kad zapiva Dalmacija“ od prije godinu i pol dana u izdanju Hit records.

Radite li možda na nekim novim pjesmama? Već 4 godine niste objavili novi studijski album. Stignete li uopće do studija?
Očito ne pratite festivale, jer sam posljednje četiri godine sudjelovao na svakom splitskom i zagrebačkom festivalu sa novim pjesmama, koje ću izvoditi na ovom koncertu. Album od tih istih pjesama ću objaviti krajem godine.

I za kraj, što bi poručili publici i našim čitateljima prije dolaska u Lisinski 23. svibnja?
Moj način bavljenja ovim poslom je svojevrstan treći put baš kao što je i naziv koncerta. Publika koja dođe na moj koncert zna što može očekivati, a to je neposrednost i spontanost što mene ispunjava na bini. Bend i ja smo živi organizam koji može funkcionirati samo uz podršku publike pa se nadam da ćemo je od prve do zadnje pjesme i dobiti. Oživite nas da vam možemo odsvirati i otpjevati najbolje što znamo.