BEA1991, Chui i persons from porlock prva imena Velvet festivala na Krku
24. svibnja 2017.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

BEA1991, Chui i persons from porlock prva imena Velvet festivala na Krku

Kulturna manifestiacija Velvet festival drugu se godinu zaredom održava u mjestu Punat na otoku Krku, kvarneskoj lokaciji bogate povijesti i poznatoj kao ekološka destinacija predana zaštiti okoliša.

Glavni glazbeni program ponovo će se održat na plaži “Punta de bij” 14. i 15. Kolovoza 2017. na ukupno dvije festivalske pozornice, dok će se 13. Kolovoza festivalske aktivnosti odvijati u samom središtu mjesta Punat.

Danas su objavljena prva tri imena koja stižu na Velvet Festival 2017, a prva od njih je BEA1991 pravog imena Beatriz de Rijke, amsterdamska glazbenica i producentica engleskog porijekla. Sa sigurnošću se može reći da je BEA1991 najbolje čuvana glazbena tajna sve od 2014. godine kada je objavila svoj prvi EP “Good Thinking”. Eteričan i hipnotičan glas te eklektična pop glazba budućnosti definitivno su ono nešto što ovu mističnu glazbenicu smještaju u svijet sam za sebe, no ipak nedovoljno skrivenom tako da svatko bar na trenutak može ući u njega. I dobro da je tako jer bi u suprotnom bili zakinuti za nesvakidašnje iskustvo i izuzetan glazbeni doživljaj. Svoj drugi EP “Songs Of 2k11” objavila je 2015. godine, a danas se BEA1991 nalazi u studiju gdje radi na dugo očekivanom debitantskom albumu, a osim u glazbi zaposlena je i na umjetničkim i humanitarnim projektima, te radom u svijetu mode.

Drugi bend koji Velvet Festival najavljuje za ovogodišnje izdanje je Chui, kvartet glazbenika koji od svojih početaka razvija vlastiti i jedinstven izričaj moderne jazz glazbe. Zahvaljujući kombinaciji klupskih ritmova, fuzijskog jazza, rock i plesne elektronske glazbe, Chui je putem svoja tri dosadašnja studijska albuma, “Chui” iz 2012., “The Second Arrival” iz 2013. te “Third Sun From The Stone” iz 2015. godine, stekao itekako broju publiku ne samo u Hrvatskoj već i diljem svijeta, a glazbena kritika njihove albume od samih početaka redovito smješta na sam vrh godišnjih top lista. Chui inače na starom afričkom Swahili jeziku znači Leopard, a “macani” koji čine sastav ovog kvarteta su Toni Starešinić na klavijaturama i elektronici, Vojkan Jocić na saksofonu i elektronici, Ivan Levačić na bubnjevima i Konrad Lovrenčić na bas gitari.

persons from porlock

Treći bend koji Velvet Festival danas najavljuje je persons from porlock, slovenska neo-psychedelia četvorka iz Ljubljane osnovana 2015. godine. Svoje su ime posudili iz literarne aluzije neočekivanog posjetitelja koji remeti kreativan proces, a upravo je takva i njihova glazba koja se sastoji od “razvaljenih” stoner rifova inspiriranih rock glazbom kasnih 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća, šizofrenih pop melodija i snenih vokala. Njihov debitantski album “Things People Don’t Like” odabran je kao album 2016. godine od strane Radio Študenta, jedne od najstarijih i najcjenjenijih nekomercijalnih i alternativnih radijskih postaja u Europi, a bend je osim u regiji primjećen i od strane utjecajnih svjetskih glazbenih novinara i medija.