10 stvari koje morate znati o albumu „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“
25. svibnja 2017.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

10 stvari koje morate znati o albumu „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“

Uoči 50. rođendana albuma Beatlesa „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ i koncertne proslave Beatles Revival Orchestra u Lisinskom, 28. svibnja, donosimo vam pregled 10 stvari koje morate znati o jednom od najvažnijih albuma rock glazbe.

– Album je objavljen 1. lipnja 1967., a Jimi Hendrix odsvirao je naslovnu pjesmu s albuma samo tri dana kasnije na koncertu u londonskom Saville Theateru. Među publikom je bio i Paul McCartney koji i danas priznaje kako mu je ta Hendrixova gesta jedno od najvažnijih priznanja u životu.

– Za pjesme s ovog albuma, Lennon i McCartney inspiraciju su, između ostalog, crpili iz novinskih članaka („She’s leaving home“, „A day in the life“), dječjeg crteža („Lucy in the sky with diamonds“), postera iz antikvarijata („Being for the benefit of Mr. Kite“) te reklame za kukuruzne pahuljice („Good morning, good morning“).

– Umjetnik Peter Blake autor je legendarne naslovnice albuma koja je s vremenom postala jedan od najcitiranijih artefakata popularne kulture. Na njoj se nalaze brojne poznate osobe i uzori Beatlesa, a dosad su je parodirali mnogi – od Franka Zappe preko Ratova Zvijezda do Simpsona…

– Na snimanje albuma potrošeno je više od 700 studijskih sati i oko 25 tisuća funti što je za to vrijeme bila ogromna svota. Za ilustraciju, prvi album „Please please me“, Beatlesi su snimili tijekom 12-satnog sessiona u jednom danu, za iznos od oko 400 funti.

– Dva najavna singla koja se nisu našli na albumu, „Penny Lane“ i „Strawberry Fields Forever“, prve su pjesme Beatlesa koje nisu dospjele na prvo mjesto britanske top ljestvice. No, album je svejedno postao najprodavanije izdanje te godine.

– Lennonova ideja bila je da se album zaključi zvukom kojeg će jedino čuti psi – riječ je o tonu frekvencije 15 kilohertza, odmah nakon završetka posljednje skladbe „A day in the life“.

– lbum je snimljen pod utjecajem „Pet sounds“ Beach Boysa, a u susjednom studiju Abbey Roada svoj su prvijenac istovremeno snimali i Pink Floydi!

– Za brojne orkestracije i dodatne instrumente na albumu zaslužan je producent Beatlesa, George Martin. Njegov sin Giles nadgledao je prigodno reizdanje albuma koje će se ovih dana naći u prodaji, s dosad neobjavljenim studijskim snimkama.

– Čelnici BBC-ja odbili su emitirati nekoliko pjesama s albuma zbog seksualnih i narkomanskih aluzija – usput, akronim pjesme Lucy in the Sky with Diamonds je LSD.

– Američki časopis Rolling Stone proglasio ga je najboljim albumom svih vremena, a danas zauzima treće mjesto na službenoj britanskoj listi najprodavanijih albuma ikad, odmah iza „Greatest Hits“ Queena i „Gold“ ABBA-e.

Beatles Revival Orchestra kojeg čini riječki Beatles Revival Band i orkestar Olje Dešića u Lisinskom će, 28. svibnja, odsvirati album u cijelosti, a među instrumentima će se naći i harfa, indijski sitar i tabla.

U drugoj polovici koncerta izvest će najveće hitove Beatlesa, „uz malu pomoć prijatelja“ poput Olivera Dragojevića, Radojke Šverko, Nene Belana, Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić i mnogih drugih.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Lisinskog te putem online servisa ulaznice.hr