Damir Urban: „Kvalitetna glazba nestaje kao i filmovi. Sve se pretvara u velikog Donalda Trumpa“
29. svibnja 2017.
Nikola Knežević (2798 Članci)
Podijeli

Damir Urban: „Kvalitetna glazba nestaje kao i filmovi. Sve se pretvara u velikog Donalda Trumpa“

Urban & 4 su proteklih tjedana aktualni s novim singlom “Dirigent”, odnosno Urban & 4 su uvijek bili aktualni i jedan od najboljih bendova u Hrvatskoj.

Tako su nastupili i na prvom Sea Star festivalu u Umagu, što je samo dio lijepe suradnje između Exita i ovog benda na čelu s Damirom Urbanom. O suradnji s Exitom, lošoj glazbi u Hravtskoj, te nekim novim poslovnim odlukama Urbana i njegovog benda govorio je u intervjuu za Music Box.

Uspješno si i odlično dirigirao koncertom na Sea Staru, a upravo je i „Dirigent“ naziv novog singla Urbana i Četvorke, nova pjesma koju smo čekali jedno vrijeme, a koja je uspješno došla i do publike i do kritike te ste time najavili i novi album.
Istina. Dvije stvari smo zapravo probali. Kao prvo, trenutno nemamo niti jedan izdavački ugovor. Free smo. Probali smo zapravo objaviti pjesmu na jedan ljudski i normalan način, odnosno da ju pustimo u eter putem svog Facebooka. Zapravo sam sa svog privatnog maila poslao na radio stanice tu pjesmu i ponudio – „to je naša nova stvar, ako ćete je vrtiti, vrtite, ako ne, nikome ništa“. A druga stvar je da nismo uopće snimili spot za pjesmu, namjerno. Mislim da živimo u vremenima gdje su ljudi na neki način predozirani udarima na sva čula. Filmovi su se pretvorili trailere, glazba se pretvorila u te neke udaračke mp3-ce, jebiga. I sve se mora desiti brzo, odmah i sada. Naravno da je to iluzija i nikada se vrijeme više neće vratiti natrag. Idemo u tom smjeru u kojem idemo. Ali mi se čini da je poseban doživljaj slušati pjesmu bez da ju prati neka vizualna priča, jer na taj način ti „Dirigenta“ slušaš onako kako ga mi sviramo. Mi kada „Dirigenta“ sviramo i snimamo, nema spota. Dakle, ja pjevam, bend svira i to ste dobili. Spot ne spada u to i to već nismo, odnosno to radi netko drugi. Ovoga puta to smo preskočili.

Je li radio i dalje ona najbolja stvar za doći najbolje i najbrže do samog slušatelja. Znamo da televizija u zadnje vrijeme sve manje i manje domaće glazbe  (urbane, alternativne ili kvalitetne komercijalne) pušta, te ide to polako prema nuli? Radio je nekako uvijek ostao tu.
Meni je radio oduvijek najdraži medij. Kao mlađi sam postao fan prvo radio drama i zaljubio se u neke radio postaje. I danas slušam to stalno. Moram ti reći, suludu, ali kada je neka važna utakmica i želim vidjeti prijenos, te između prijenosa na radiju i gledanja utakmice na TV-u, časna riječ biram radio. Zato što me natjera da jedan dio zamišljam i to što mogu zamisliti nema televizije koja može to poslati. Tako da je radio kao informacija puno bolji, čišći i humaniji. Iskreno, ne gledam nešto sport, ali mali me zarazio košarkom. A što se tiče radija, stvari idu tamo gdje idu, publika se zaglupljuje, ne zato što je želja urednika i svih korporacija koje to marketinški drže, da publika dobiva lošu umjetnost, nego da bude bedasta i da je lako manipulirati publikom. A da bi se lako manipulirali pa kasnije i za političke i konzumerističke svrhe, mora im se isporučiti što bebastiji sadržaj kako bi ih pomalo otupili i odučili od razmišljanja. Naravno da kvalitetna glazba nestaje i nude se sve nekakve instant zvijezde i hitovi, ali to je tako. U svemu je tako, ne samo u glazbi.

Kao kava, tri u jedan.
Takvi su nam i filmovi. Holywoodska produkcija je prevladala i mi više ne znamo kako pravi filmovi izgledaju i što se sve u Europi radi. Postoje ta mala art kina, ali realno gube trku s Holywoodom te se sve pretvara u jednog velikog Donald Trumpa, jebiga. To je tako.

Sjajna atmosfera je bila na koncertu na Sea Star festivalu. Tvoje mišljenje o ovom festivalu i organizaciji?
Čuj, na Exitu nastupamo od samih početaka i mislim da smo bend koji je najviše puta svirao na Exitu. Otvorili smo i prvi festival u Crnoj Gori, sada smo na prvom Sea Staru u Hrvatskoj. Drago mi je što nas zovu kao nekakve domaće ambasadore. Mislim da je taj festival jedini koji daje šansu i bendovima iz regije, a ne samo stranim zvijezdama. I veći dio festivala su domaći bendovi, što mislim da je divna stvar i mi se svi tu srećemo i družimo, baš kao što se i publika sreće i druži. Mislim da je to super stvar.

Foto: Nikola Knežević