INTERVJU: Sassja u ozbiljno-neozbiljnom razgovoru o ženskom rap-u, Tuzli i novom albumu
30. svibnja 2017.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

INTERVJU: Sassja u ozbiljno-neozbiljnom razgovoru o ženskom rap-u, Tuzli i novom albumu

Sassja, reperica iz Tuzle, nastupila je prije nekoliko dana na velikom Sea Star festivalu u Umagu, te smo tom prigodom s njom razgovarali.

Ova simpatična reperica pravog imena Sanela Halilović, ima iza sebe dosta uspješan albuma “Taktično praktično”, a trenutno radi na novom albumu, također za izdavačku kuću Menart. O albumu, Tuzli, patriotizmu, ženskom rap-u i drugim temama razgovarali smo u kratkom intervjuu.

Iskreno, kada sam čuo ono „Sassja na mikrofonu, slijedi jedan kratki reprezent…“, pao sam i osvojila si me na prvu…
Ozbiljno? Ja sam mislila da ćeš sad reći – „kad sam to čuo, pomislio sam de ba šta ćeš ti“ (smijeh)

(smijeh) Znao sam da će nešto biti od tebe i dogodilo se upravo to što sam mislio da će biti…
Zamisli još nešto, usanjaj veće (smijeh)…da se i to dohvati (smijeh)

(smijeh) Stvari su se počele lijepo kretati za tebe, prvi album je lijepo prihvaćen. Kakvi su tvoji utisci?
Ma ne, nisam ništa očekivala jer se nisam namjeravala baviti muzikom kao poslom, ali nekako se to sve dogodilo i kako sam neki ludi radoholičar, sve ono što radim trudim se da to bude najbolje u tom trenutku. Bez onog „ajmo mi to nešto malo…“. Ne „nešto malo“, ajmo napraviti najbolje onako najbolje kako tad možemo. I tako sam i sve radila. Valjda se zato sve i dogodilo. Kada sam poptpisala ugovor s Menartom, mislila sam – „to je to, wow, potpisala sam ugovor s Menartom, ludilo“. Onda su se počele događati stvari koje su tolik oveće da ja sada ne vidim plafon nečega. Kada mi netko kaže u stilu „ne možeš, ovdje si..“, što „ne možeš“, nisam ništa htjela, odnosno jesam htjela i radila, ali nisam imala taj cilj. Imala sam cilj da napravimo pjesmu onako baš kako smo zamislili, da cover albuma bude baš takav, da spot bude baš takav. Naročito da svirka bude baš takva. Ali nisam imala cilj da sviram u Umagu ili bilo što.

Nisi otišla kao drugi u Irsku ili Njemačku.
Nemam još uvijek ponude da se odselim. Imala sam ih prije dvije godine ili godinu, ali meni se ne ide toliko daleko. Iz Bosne, što ja znam, u Hrvatsku i Europsku uniju jedino (smijeh). Nemam neke ambicije da idem negdje dalje. Ne znam stvarno što bi me natjeralo. Nemam neku ljubav prema domovini, nisam neki patriot. Ne volim generalno taj osjeća patriotizma, jer mi je sve to umjetno. Sve te države, to je umjetno, što imaš tu voliti, ja ne razumijem to. Oni koji razumiju i vole, super, nikakav problem. Ne ostajem zbog toga, nego mi je ok u Tuzli. Imam obitelj, prijatelje, na jednu svirku idem busom, na drugu autom, sve na mjestu.

Kakva je Tuzla po pitanju hip-hop scene, vidio sam da su tamo neki rap battleovi bili?
Pa da, sada smo imali Red Bull repliku…eto kakva je Tuzla, regionalno finale je bilo u Tuzli (smijeh)…eto  kakva je Tuzla. Baš je bilo odlično, odlična noć, grad je cijeli brujao jer je bilo sve na trgu ispred naše Slobode, najboljeg kafića na planeti. S tim da nema nekih mlađih, odnosno da sam ja barem upratila, ni da repaju, ustvari nema ni bendova da sviraju…

Frenkie je isto iz Tuzle, je li tako?
Jest. Ali možda će se promijeniti da se netko mlađi probudi i da nešto radi. Ima i ta stvar kada netko pita „što misliš o mladim nadama“, mislim, nije moje ni da ih tjeram, ako nećete nemojte svirati i repati. Radite nešto drugo, programirajte ili ne znam ti ni ja što. Tako da se uopće ne brinem za scenu ili nešto, ima tko ima i to je to (smijeh).

Kako je biti ženski reper, uvijek je to nekakvo etiketiranje i uvijek to pitanje ispliva?Ali moram to pitati, sluša li se ženski rep samo zbog toga jer je ženski?
Znaš što, ne znam to jer nikada nisam bila muški reper.  Tako da ti ne mogu reći – „e pa kod muškog repa je ovako„ ili „kod ženskog repa je ovako“. Ali ono što sam upamtila, koliko sam sada Sassja 8 ili 9 godina, jest da je drugačije u smislu da je više muškaraca u svemu tome, ne samo u repu nego i u građevini i drugdje. Vas petorica planirate praviti zgradu ili pjesmu i kao „malo ćemo tu pijuckat i nešto napraviti“. Ja kad dođem tu, nema „hajde napravit ćemo malo“, odnosno ili se neće napraviti ili moraš platiti ili nekoga uhvatiti za vrat – „de hoćeš molim te umiksat to danas“. A i ne volim ja tu meljanje, polako ćemo. Tako da je to jedina stvar, a i to sam već riješila, okupila sam tim pa mi je svejedno.

Dobro, bacimo se na novine kod tebe, što se radi trenutno?
Izašao je singl prije dva mjeseca „No problemo“, radimo sada na novom singlu, završavamo miksanje i mastering albuma da izađe na jesen. S tim da ćemo drugačije objaviti album, trudimo se da više pjesama imamo spot. Zato što smo  za svaku pjesmu muzički radili pravo puno, pa je bezveze da samo stoji na CD-u jer nitko ga neće poslušati. Nitko nema vremena poslušati 4 minute pjesme, odnosno ako je duža od 2 i pol minute, a kamoli cijeli album. Tako da radimo stalno.

Hvala ti na razgovoru.
Hvala tebi.