Klapa Kastav objavila peti studijski album “More, nebo, zemja” – uskoro koncertna promocija
6. lipnja 2017.
Music Box (10959 Članci)
Podijeli

Klapa Kastav objavila peti studijski album “More, nebo, zemja” – uskoro koncertna promocija

Klapa Kastav je u izdanju Aquarius recordsa objavila svoj novi, peti po redu album – MORE, NEBO, ZEMJA.

Posvećen autorskoj glazbi skladanoj na čakavske tekstove, album donosi 15 skladbi iz pera autora Hrvatskog primorja i Istre. Njihove izvedbe, temeljene na klasičnom načinu klapskog pjevanja, ovog su puta upotpunjene vokalno – instrumentalnim aranžmanima karakterističnih za suvremeni klapski izričaj.

Značajan dio repertoara snimljen je tijekom proteklih deset godina pa se na albumu nalaze skladbe koje su već poznate u izvedbi klape Kastav: ČIPKARICA (praizvedena na 3. ČAnsonfestu – Kastav 2007) te DEL TEBE, KANET NA VETRU I NONIĆEVA PASARA (snimljene 2012. godine za potrebe autorskog projekta Prošeći se po Kvarneru Roberta Grubišića, autora čije su skladbe nagrađivane na brojnim festivalima). Svoje službeno diskografsko izdanje doživjela je i vokalno – instrumentalna verzija skladbe POD OREHON, koju je klapa Kastav 2011. godine snimila u suradnji s mariachi sastavom Mariachi Estrella iz meksičkog grada Pueble, a upravo je Aquarius, putem svog Youtube kanala uspješno plasirao i predstavio video spot ove skladbe.

Pod orehon je također našla svoje mjesto na novom albumu i to kao prepjev na engleski jezik – APRIL SONG – snimljena u suradnji s članovima riječkog banda Belfast Food. Na albumu se nalaze i dvije skladbe na dalmatinskoj čakavštini: LIPA MOJA LIPEGA ŽIVOTA (praizvedena na jubilarnom 50. Festivalu zabavne glazbe – Split 2010) i ZALUD PISMU PIVAN s kojom je klapa Kastav osvojila 1. nagradu žirija na 23. Festivalu zabavne glazbe Melodije hrvatskog juga – Opuzen 2016. Među festivalskim skladbama se nalazi i DAŽ s kojom će klapa Kastav nastupiti na ovogodišnjem Festivalu Melodije Istre i Kvarnera – MIK 2017.

Na novom albumu klape Kastav surađivali su brojni istaknuti, vrhunski glazbenici: Marko Anić, Robert Funčić, Tonči Grabušić, Robert Grubišić, Diana Grubišić Ćiković, Predrag Ljuna, Sebastian Mavrić, Ivan Pešut, Ivan Popeskić, Vedran Ružić, Zvjezdan Ružić, Alen Širola, Đeni Trdić Barić i Nenad Vidaković.
Glazbeni sadržaj albuma MORE, NEBO, ZEMJA ovako dočarava istaknuti hrvatski novinar, karikaturist, kantautor, pjesnik, skladatelj i šansonjer – Igor Brešan, u svojoj recenziji Maeštralun s Kastva: Nekada sam opijen pjesmom lutao Dubrovnikom i udisao punim plućima Maestral, pustite me da se još koji put zagubim, sada po nebrojenim skalinama Kastva. I da se po Sanjinovoj preporuci ugodno smjestim u NONIĆEVOJ KAMARI, ili raspametim minijaturom IMET ĆEŠ ANJELA Đurđe i Saše, ili pomučim prevrtljivošću Krajcarove ROŽE, oraspoložim veseo s Robertovom DEL TEBE, najposlije zaplovim vremeplovom s Prokurativa poveden Ivičinom LIPA MOJA LIPEGA ŽIVOTA. Matovini i Kastavcima svaka čast, palac gore za ukupni dojam!

Koncertno predstavljanje novog albuma More, nebo, zemja održat će se 05. srpnja na kastavskoj Crekvini u okviru programa ovogodišnjeg 26. Kastafskega kulturnega leta, a ono će ujedno biti i koncert kojim će se obilježiti 25. obljetnica klape Kastav. Na koncertu će, uz klasični klapski repertoar, ponovno biti prostora za nove iskorake s namjerom njegovog osuvremenjivanja, budući da je i novi album upravo na tragu takvog pristupa tradicionalnom klapskom izrazu. U tome će klapi Kastav, kao i uvijek do sada pomoći vrhunski glazbenici. Ovog puta to će biti Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije s maestrom Sinišom Leopoldom te gosti ženska klapa Kastav i Damir Kedžo.

Izvor: Aquarius Records

Foto: kastav.com