RECENZIJA: London Grammar – iskrena emocija je najljepša stvar
17. lipnja 2017.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: London Grammar – iskrena emocija je najljepša stvar

Iako su ih neki proglašavali dosadnima te govorili za njihov prvi studijski album „If You Want“ (2013.) da je između dosadnoga i pospanoga, novi studijski uradak „Truth Is A Beautiful Thing“ je nešto što bi im sada moglo promijeniti mišljenje.

Nakon četiri godine čekanja dobili smo novi album London Grammara, indie pop benda iz Nottinghama na čelu s anđeoskim glasom Hannahom Reid, jednim od najljepših glasova današnjice, ali i vokala s velikim rasponom, od dubokog glasa do iznimno visokog falsetta od kojeg se jednostavno naježite.

Upravo je tako nastala i prva pjesma albuma, ujedno i prvi singl „Rooting For You“ koji je ugledao svjetlo dana prvog dana 2017. godine i koji nam je nagovijestio da stiže novi studijski uradak. Tekst pjesme je Hannah pjevušila pod tušem i kada su ostali članovi čuli to odlučili su ostaviti taj a capella kao uvod pjesme, te samo nadodati minimalističku glazbu oko njega. Mogu reći da i cijeli album ima jedan minimalistički glazbeni pristup, koji na trenutke prelazi u orkestralnu glazbu, što i u jednom i u drugom slučaju stvara posebnu atmosferu, pa bih njihovu glazbu svakako definirao i kao ambijentalni pop.

Album govori o ljubavi, ljepoti ali i njezinom lošem licu, samoći, osjećajima poslije prekida…Baš kao u drugoj pjesmi i drugom singlu „Big Picture“:

„Love, what did you do to me?
My only hope is to let life stretch out before me
And break me on this lonely road
I’m made of many things, but I’m not what you are made of“

Kroz pjesme se provlači i lagani trip hop ritam iako bi možda bolje opisali to kao dream electro/pop koji je na određene trenutke glasan, ali ne toliko da postaje naporan ili neslušljiv nego uz gitaru i klavijature lagano prati divne glasovne linije kao i samu emociju pjesama.

„Oh Woman Oh Woman“ je još jedna pjesma koja ima zanimljivu priču i govori o njihovim prijateljima koji su pratili bend na koncertima, a koji su nažalost došli do raskida braka. Teško je bilo pratiti prijatelje kako se razilaze pa ih je to ponukalo da napišu ovu pjesmu o izborima koje imaš nakon takvih teških životnih trenutaka. Ova pjesma s posebno dirljivim tekstom je ujedno i njihov četvrti i najnoviji singl.

„Oh woman oh man
Choose a path for a child
Great mirrored plans
Oh woman oh man
Take a devil by the hands to
Yellow sands“

Na pisanju pjesama radili su svi članovi benda, dok su im se negdje pridružili i gosti, poput Grega Kurstina, čovjeka koji stoji iza brojnih pjesama Adele, dok je Paul Epworth, iznimno cijenjeni svjetski producent, radio među ostalim na produkciji većine albuma. Paul je ujedno radio i na pjesmi „Hell To The Liars“ koja mi je jedna od najdražih na albumu, a koja ima zanimljivu atmosferu, počevši ponovno sa sjajnim a capella uvodom i završivši u lijepom orkestralnom tonu.

„Bones Of Ribbon“ i „Non Believer“ su neke od pjesama s pravim trip hop ritmom, a potonja i s čudnim i zanimljivim vokalnim efektom.

Album završava s „Leave The War With Me“ i još jednim singlom, naslovnom pjesmom „Truth Is A Beautiful Thing“ koja i naslovom i atmosferom zaključuje cijelu priču koja je slično i započela. Emotivno, iskreno, srceparajuće i nevino. S ključnim pitanjem i odgovorom:

„Could you take my place and stand here?
I do not think you’d take this pain
You’ll be on your knees and struggle under the weight
Oh, the truth would be a beautiful thing
Oh, the truth is a beautiful thing“

2014. godine smo ih mogli čuti uživo na Unknown festivalu u Rovinju, kada je mnogima ovaj bend i bio unknown (nepoznat). Ovo i nije bend za šire mase, nije bend za svakoga, oni manje upućeni reći će da je njihova glazba depresivna, ali naprotiv. Prije svega, ova glazba ima jednu iskrenu emociju, životna iskustva i razmišljanja članova benda, a koja se mogu prenijeti i na nas, kao glavnog aktera prilika i neprilika ili neutralnog i objektivnog promatrača svih emocija koje nas okružuju, bile one loše ili dobre. U konačnici, svatko će pronaći sebe u ovim pjesmama, ovisno o raspoloženju.

 

Ocjena
4.2 out of 5

4.2

Vrlo dobro
4.2 out of 5