IZVJEŠĆE/FOTO: Prophets of Rage – tresla se Šalata, rodio se najbolji koncert zadnjih godina
27. lipnja 2017.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Prophets of Rage – tresla se Šalata, rodio se najbolji koncert zadnjih godina

Rage Against the Machine, za mnoge bend njihove mladosti, za mnoge i najbolji glazbeni buntovnici, a za mnoge i jedan od najboljih alternativnih bendova na svijetu.

I meni je u top 5 najdražih bendova, a gledajući sinoć Prophets of Rage, supergrupu sastavljenu od većine članove RATM-a, te članova Cypress Hilla i Public Enemyja, shvatio sam da mi je ovaj koncert bio jedan od najdražih koje sam ikada gledao.

Ta energija, taj naboj, ta glazba, taj bunt, ta kombinacija koja je osvojila oko 5 tisuća posjetitelja na Šalati. No, krenimo redom.

Šteta što je malo publike bilo na Black Peaksima jer je riječ o zanimljivom bendu čije vrijeme tek dolazi, a koji je u kratkom vremenu postojanja već osvojio srca brojne publike. Riječ je o engleskim progresivcima koji su napravili uvod u ono što je tek uslijedilo na Šalati.

Skindred

Nakon njih tu je bio dobro poznat bend, Skindred, koji je zatresao Šalatu napravivši presjek svoje cijenjene karijere. Kombinacija harcoreda, metala, reggaea, dubstepa i još nekih primjesa bila je dobitna za nabrijanu zagrebačku publiku. Nije to samo bila zagrebačka publika, bili su tu ljudi iz cijele Hrvatske, ali i drugih zemalja.

House of Pain je priča za sebe, mnogi ih poznaju po vječnom hitu “Jump Around”, koji je dakako izazvao lavinu oduševljenja među publikom, ali bilo je to i dosta fanova njihove glazbe pa se “džampalo” i na mnoge druge stvari. Kako je rekao Everlast, “kad već netko misli da može koristiti našu glazbu za svoje koncerte, onda ćemo i mi to napraviti”, pa je tu bilo i drugih hip hop hitova, poput Snoop Dogove i Dr. Dre-ove “The Next Episode”.

Everlast (House of Pain)

A onda su se na pozornici pojavili oni, bend kojeg su mnogi iz cijele regije čekali da zadrmaju Balkanom koji je savršeno mjesto za buntovničku glazbu. U vremenu velike krize, nezaposlenosti, političke korumpiranosti i svega onoga što čini ove naše zemlje najgorima u Europi, Prophets of Rage su nam makar na tih sat i pol vremena nastupa dali nadu u svjetliju budućnost, za koju se sami moramo izboriti.

Kako je to bivalo na cijeloj turneji, 90% pjesama na koncertu su bili hitovi Ragea, a nešto sitno je bilo pjesama spomenutih hip hop ustanova, te mash up-ovi koji su također bili vrlo zanimljivi. Od Testify i Guerilla Radio, preko Bullet in the Head, Take the Power Back i Know Your Enemy, do Bulls On Parade i Killing in the Name, atmosferu kakvu je napravio bend i ludilo kakvo je ušlo u publiku je nemoguće opisati. Skakanje i lom od prve do zadnje pjesme, pa uključujući i one Prophets of Rage koji će izbaciti na jesen i prvi studijski album, iako ih još publika nije nekako prihvatila.

Dugo će se pamtiti ova večer, dugo će se pamtiti ispunjena Šalata i hvala dečkima što su nas razdrmali. Na kraju koncerta je uslijedio zajednički nastup s House of Pain koji su izveli pola pjesme Jump Around, što je bio zadnji zadatak za publiku. Čekala je sjedeći na podu da prođe intro, a onda su svi ustali i zajedno otpjevali ovaj hit te pokazali gostima kako se to radi u Hrvatskoj. Prophetsi su zahvalili publici i rekli kako su osnovani da bi nešto promijenili, odnosno da bi jasno i glasno rekli ne ovakvom užasnom stanju u svijetu, politici, manipuliranju, rasizmu i svim ostalim pošastima. “Fuck you, I want do what you tell me”!!!

Hvala vam, pamtit ću ovo cijeli život. Zack De La Rocha jest nedostajao, ali i bez njega je ispalo više nego što sam očekivao, mislim na ovaj vokalni dio jer instrumentalni je bio čista brutala i savršenstvo. Take the power back!

Foto: Nikola Knežević