Shane Ó Fearghail mladim kantautorima: “Ne pokušavajte biti preveliki i prebrzi – budite svoji!
29. lipnja 2017.
Nikola Knežević (2796 Članci)
Podijeli

Shane Ó Fearghail mladim kantautorima: “Ne pokušavajte biti preveliki i prebrzi – budite svoji!

Na nedavno održanom Exposure Music Festivalu, koji je po 5. put organiziran u Velikoj Gorici, a koji godinama raste po pitanju organizacije i posjete, imali smo čast razgovarati s vrhunskim irskim kantautorom Shaneom Ó Fearghailom.

Iako je iz Irske, živi i radi u Beču u Austriji, a ovo mu nije prvi put da nastupa u Hrvatskoj, odnosno na Exposure Music Festivalu. Stoga smo iskoristili priliku i porazgovarali s ovim simpatičnim Ircem koji je osvojio i publiku u Velikoj Gorici.

Lijepo je vidjeti te ovdje gdje si predstavljen kao najvažniji glazbenik na ovom festivalu. Koliko je ovaj festival značajan za jednog singera/songwritera?
Mislim da je jedan ovakav festival jako važan za songwritere, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi. Platforma koju imamo ovdje, a to je da sviramo u krugu i u tako lijepom i toplom mjestu je vrlo dobra. Za songwritere koji rade svoje pjesme, ovakav festival je nužan.

Nastupaš po cijelom starom kontinentu. Koje su za tebe najbolje uspomene, koja su najdraža mjesta?
Upoznavanje ljudi iz tih krajeva je najbolja uspomena. Svaki europski koncert je drugačiji i  unikatan na svoj način. Svirajući na festivalu u Hrvatskoj upoznaješ ljude, družiš se, boraviš zajedno u hotelu, razgovaraš, pojedeš sendvič, popiješ pivo i to je najbolja stvar u svakoj državi. To je stara tradicija i siguran sam da imate i ovdje tu slavensku tradiciju gdje se glazbenici i poetičari druže, kao i u Irskoj. Nema razlike između glazbenika i publike i to je najvažnije. Svako mjesto je posebno i Europa ima tu tradiciju. Razgovaramo o modernim stvarima, internetu, autima, zrakoplovima, ali na kraju Europa i dalje želi biti tradicionalna, gdje želiš pjevati pjesme i zabavljati se, te popiti nekoliko piva.

Dobar si u digitalnoj promociji, imaš vlastitu Facebook live emisiju pod nazivom „Television Thursday“. Reci nam nešto više o tom projektu?
Ideja emisije je da obožavatelji budu u vezi s ljudima koji ne mogu iskusiti ono što mogu drugi jer kao nezavisni izvođači nemaju potporu velikih izdavača. Meni je to u redu, ali zbog toga ne mogu doći u svaki grad jer su mi koncerti bazirani na budžetu. A ovako mogu svirati izravno ljudima i biti svoj. To nije koncert, to je manje od koncerta, odnosno stari tradicionalni način sviranja kod nekoga u sobi i odrađivanja sessiona.

Tvoj novi album je vani, vidjeli smo odličan novi video za prvi singl, možemo li očekivati još toga?
Dosta toga još dolazi, stiže i novi singl uskoro. Korištenje digitalnih medija i interneta promijenili su dinamiku objavljivanja, sada se to sve odrađuje brže te za sve imamo online potporu. Mislim da ću imati iznenađujuće puno singlova s ovog albuma, možda čak njih šest (smijeh).

Imaš dosta iskustva u pisanju pjesama, koncertima, turnejama, promocijama, koja je važna poruka u svemu tome za mlade singer/songwritere koji žele učiniti nešto posebno, ali ipak na kraju nedostaje ono bitno u njihovom traženju karijere?
Ovo je pitanje koje se često postavlja. Prva stvar na koju treba obratiti pozornost i moj prvi savjet je da se odvedete na put i naučite, stvorite iskustvo, razmijenite ga, kao i sve drugo. Ne pokušavajte biti preveliki i prebrzi, nešto što niste, budite svoji, naučite ono što trebate i stvorite neko iskustvo. Bez analiziranja to učinite, bez analiziranja sebe, samo puno svirajte. I to je to.

Razgovarao: Zorislav Knežević

Foto: Nikola Knežević