Zašto je Ferragosto Jam najbolji hrvatski festival?
16. srpnja 2017.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

Zašto je Ferragosto Jam najbolji hrvatski festival?

Već nekoliko godina, a nakon što sam čuo zaista odlične priče o ovom festivalu, posjećujem Orahovačko jezero i Ferragosto Jam, prema mnogima najbolji hrvatski festival.

Znate onaj balkanski mentalitet, odmah osuđuješ nešto što još nisi niti vidio ili poslušao? Tako sam i ja u nevjerici slušao kako je odlično na tom Ferragostu. I onda sam odlučio otići. Nisam tip za kampiranje i sve ostale popratne sadržaje, volim koncerte, volim odličnu glazbu i na to se uvijek fokusiram. Možda sam i zato bio skeptičan oko svega jer rijetki su festivali koji me mogu zadovoljiti. No, čim sam došao na to predivno Orahovačko jezero uvjerio sam se u komentare svojih prijatelja i shvatio kako moraš nešto vidjeti da bi mogao komentirati. Da, Mišo Kovač je isto to govorio za Lady Gagu pa sad ispada da ga svi kopiraju kada to kažu (otkrio toplu vodu). Uglavnom, kada se jednom spustite s parkirališta na jezero i čujete, sada već popularno i nezaobilazno, “eeeeee…”, zaljubit ćete se na prvi susret, odnosno na prvo “eeeeee…”. Tisuće i tisuće ljudi nalaze se svake godine oko tog jezera, kampiraju, zabavljaju se, partijaju, bude svega. Većina njih ni ne odlazi na glazbene pozornice, rasprostre šator, uvale se u neke stolice ili legnu na peškire, roštiljaju i uživaju. Jer nije bit festivala doći i poslušati nešto, nego zabaviti se, družiti, upoznavati nove ljude, stvarati nova poznanstva, buduće prijatelje, razgovarati o glazbi. To je Ferragosto, festival s dušom.

Ako mislite da je bilo lako stvoriti ovo sve što danas imaju, grdno se varate, bilo je trenutaka kada su organizatori zasigurno razmišljali o odustajanju, trenutaka kada je posjeta bila jako loša, a pri tome mislim na same početke. No, samo zbog ustrajnosti organizatora, trudom, vrhunskom promocijom i voljom postiglo se ono što danas nazivamo najboljim hrvatskim festivalom.

Od akustičnog stagea, gdje se okupi velika ekipica, izvali se na travu i sluša vrhunske akustične koncerte, preko Dance Hard Stagea do Maina ili tzv. Piknik Stagea gdje svake godine dolazi na desetke izvođača, nekih od najpoznatijih imena regionalne scene. I to je posebnost festivala, domaći izvođači, jer cijela regija ima zaista genijalnih bendova koje bi šteta bilo ne zvati na jedan ovakav festival. I još privuku ovoliku rulju. S time se samo rijetki mogu pohvaliti. A s ovakvom atmosferom još manje njih.

Ima još toga dobroga na festivalu, Silent Stage, #dobrojutro stage, velika i besplatna kamp zona. Kada kažem velika doista to mislim, jer kada odlazite automobilom s Orahovačkog jezera, prati vas cesta uz jezero i zaista prođe jedno izvjesno vrijeme dok idete uzbrdo i vidite zadnjeg kampera na festivalu. To je Ferragosto Jam.

I kada je prošle godine to ludo nevrijeme zadesilo festival, rulja nije odustajala, ostala je sve dok priroda nije rekla – “molim vas, idite zbog vaše sigurnosti”. Sjećam se nastupa Josipe Lisac kada je kao ludo grmilo iznad nas, jedan od najboljih nastupa na Ferragostu, iako je u pitanju nešto laganije – jazz. Spektakularno je bilo gledati munje na nebu iznad pozornice i slušati vrhunsku glazbu. No, nakon što je jačina prirode srušila pozornicu, organizatori su festival morali otkazati. Zanimljiv, iako je ekipa smišljala način (i u konačnici ga osmislila), kako ljudima vratiti dio novca od ulaznica i bonova za piće, većina njih je rekla – “jebeš pare, Ferragosto je zakon”. Sreća u nesreći, rekao bih. Tek tada su mnogi možda shvatili, koliko je ovaj festival bitan posjetiteljima. Nije važno jesu li ostali bez, 50, 100 ili 200 kuna. Važno je da su poručili kako će se sljedeće godine vratiti, bilo nevremena ili ne, jer ovo je Ferragosto Jam, najbolji ferragosto koji ste doživjeli i najdraži Jam koji ste imali prilike gledati u Hrvatskoj.

Samo je jedna stvar svih ovih godina nedostajala i bila mana ovog festivala, a to je plaćanje. No, riješeno je i to te je festival predstavio bezgotovinsku pametnu narukvicu. Eto, sada je savršen festival.

Vidimo se od 3. do 5. kolovoza na Orahovačkom jezeru, čak i prije, 1. kolovoza na warm up-u uz braću Cavalera. Više detalja o programu i svim ostalim sadržajima pogledajte na upravo objavljenoj novoj web stranici festivala.

Music Box – ponosni medijski pokrovitelj Ferragosta