IN MEMORIAM: Šest godina prošlo od kada nas je napustila Amy Winehouse!
23. srpnja 2017.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

IN MEMORIAM: Šest godina prošlo od kada nas je napustila Amy Winehouse!

Osoba koja je očarala svijet glasom i glazbom, Amy Winehouse, rođena je 14. rujna 1983. godine, a napustila nas je 23. srpnja 2011. godine i tako se pridružila tzv. “klubu 27”, odnosno mnogim glazbenicima koji su u highlightu svoje karijere napustili ovaj svijet i to u 27. godini života.

Osim Amy u taj “klub” spadaju Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain, Brian Jones i drugi. Svatko je bio poseban na svoj način u glazbenom smislu, ali svatko od njih je prolazio i kroz teška vremena, kako zbog slave tako i zbog raznih ovisnosti.

Amy je kombinirala R&B, jazz i soul i zbog svojeg osebujnog stila i moćnog vokala nije imala konkurenciju na svjetskog glazbenoj sceni. Iako jako mlada, osvajala je brojne nagrade, uključujući i najcjenjeniju – Grammy. Debitantski album “Frank”, prema mnogima nepravedno zapostavljen, dočekao je pohvale od strane kritike, ali pravi komercijalni uspjeh postigla je tek albumom “Back to Black”, koji je osvojio 5 Grammyja od ukupno šest nominacija, čime je bio izjednačen rekord najviše osvojenih nagrada jedne pjevačice u jednoj noći. Od svih tih nominacija, osvojila je tri od četiri najveće nagrade, za najbolju novu pjevačicu, najbolju snimku i najbolju pjesmu. 2007. godine osvojila je i BRIT nagradu za najbolju britansku pjevačicu, a to je samo jedan dio brojnih nagrada na raznim drugim dodjelama.

Surađivala je i s brojnim drugim glazbenicima, a možda i najveća je bila s Tonyjem Bennettom koji joj je bio veliki uzor i zbog čega je imala veliku tremu. No, kad je pustila glas u pjesmi “Body and Soul” za njegov album “Duets II” trema je nestala i nastala je savršena kombinacija muškog i ženskog vokala koja je ponovno osvojila svijet.

Na žalost, Amy je bila ovisnica, kako o alkoholu, tako i o drogama. U taj svijet ju je uveo dečko, a kasnije i suprug Blake Fielder-Civil, kojega je jako voljela. No, njezini i njegovi roditelji nisu odobravali vezu jer su se bojali za njih dvoje, kako zbog ovisnosti tako i zbog konstantnih nanošenja ozljeda jedno drugome. Poznato je, a čak su ih jednom i kamere uhvatile na ulicama Londona, kako hodaju puni modrica i krvi. No, kada je Blake završio u zatvoru zbog nanošenja teških ozljeda u jednom incidentu u restoranu gdje je konobaru slomio čeljust, Amy je viđena s drugim muškarcem u zagrljaju, glumcem Joshom Bowmanom te je izjavila da je ponovno zaljubljena i sretna i kako želi život bez droge. Kasnije su se Blake i ona rastali iako je Amy izjavljivala kako ga ipak voli i kako želi da se preseli kod nje. No, brak je okončan u kolovozu 2009. godine.

Od 2005. godine Amy se bori s ovisnosti, neki govore kako je počela koristiti drogu i alkohol 2006. godine nakon smrti bake koja joj je bila veliki oslonac u životu, no drugi za to optužuju Blakea koji ju je uveo u pakao kokaina i heroina. No, veliki problem u njezinom životu je bio i otac koji joj je uvijek pravio probleme. Sjećam se scene u dokumentarnom filmu “Amy” gdje je otac tijekom njezine rehabilitacije doveo kamere kod nje, jer je tada trajao nekakav show o životu obitelji Winehouse. Amy se strogo protivila tome jer su joj kamere narušavale privatnosti i psihičku stabilnost koja je u jednom trenutku bila iznimno dobra. Znalo je biti trenutaka kada je Amy bila čista po pitanju konzumiranja droge i alkohola, no često se ponovno vraćala u taj pakao. Izjavljivala je kako je pravi problem manična depresija od koje je navodno bolovala, a ne alkoholizam i ovisnost o kojoj su pisali mediji.

U zadnjim mjesecima života nije se mogla skoncentrirati na svoju glazbu, pa je često i na koncertima zaboravljala tekstove što se nije sviđalo publici. Znala je djelovati umorno, iscrpljeno i vidno pod alkoholom, zbog čega ju je publika znala i zvižducima otjerati s pozornice. U lipnju 2011. godine Amy je započela europsku turneju. Neki izvori govore da nije htjela ići na koncerte, ali ju je na to natjerao njezin otac, vjerojatno zbog zarade jer je samo na to mislio umjesto na život svoje, psihički nestabilne, kćeri. Ili u konačnici da kažemo iznevjerio je svoju kćer i definitivno je jedan od glavnih krivaca za njezino loše stanje, usudio bih se reći i smrt. Iako mnogi misle da je njezin posljednji nastup bio u Beogradu gdje je prekinut koncert i gdje je izviždana od strane obožavatelja vidno alkoholizirana i iscrpljena, zadnji koncert je bio u Londonu prije nego što je otkazala sve koncerte europske turneje. U Londonu je nastupila kao gost iznenađenja za svoje kumče Dionne Bromfield, te otpjevala “Mama Said”.

Samo tri dana kasnije, 23. srpnja 2011. godine Amy je pronađena mrtva u svojoj sobi i kasnije je utvrđeno da je preminula zbog trovanja alkoholom. Nalazi su utvrdili da je u krvi imala pet puta više razine alkohola od dopuštene.

Nakon smrti album “Back to Black” postao je najprodavaniji album u novom mileniju u Velikoj Britaniji.

Ako niste pogledali dokumentarni film “Amy”, topla preporuka. Tada ćete dobiti dojam o kolikom je talentu ovdje riječ i koliko je bila dobra osoba.

Foto: Screenshot