IZVJEŠĆE: Završen jubilarni 10. Demofest: hrvatski bend osvojio 2. mjesto!
25. srpnja 2017.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Završen jubilarni 10. Demofest: hrvatski bend osvojio 2. mjesto!

Deset godina glazbene čarolije kojom od anonimnih glazbenika nastaju prepoznatljivi bendovi, 120 mjeseci borbe za vlastiti opstanak i napredak čitave kulturne scene, desetljeće povezivanja umjetnika i posjetitelja iz cijelog svijeta oko zajedničkih vrijednosti – sve je to stalo u ovogodišnji Demofest!

Naime, ovaj najveći regionalni festival demo bendova i domaćin odličnih koncerata, održao se ovaj vikend u Banja Luci te priredio pravi glazbeni spektakl koji će se još dugo prepričavati.

Ona prava eksplozija energije, uspomena i emocija događala se u publici, koja je ispunila svaki kutak tvrđave Kastel i oborila sve rekorde festivala. Posjetitelji su na vrhuncu same večeri pozdravili nove pobjednike Demofestovog natjecanja za demo bendove – grupu Slonz iz Šapca, koja je osvojila snimanje i produkciju debitantskog albuma, dok su drugo mjesto osvojili Tyger Lamb iz Zagreba, a kao nagradu su dobili glazbenu opremu u vrijednosti 2.000 eura. Trećeplasirani Wolfram iz Novog Sada, osvojio opremu u vrijednosti od 1.000 eura.

Iz zagrebačkog benda Tyger Lamb priznaju da su se prijavili u posljednjem trenutku te da zbog jake konkurencije nisu mislili da će proći u finale: “Došli smo prezentirati svoj rad i šokirali smo se prolaskom u finale, a kamoli osvajanjem drugog mjesta. Demofest je odlična prilika koju smo iskoristili da se predstavimo široj publici i svakako najbolji mogući početak za svaki bend, a ujedno smo se dobro proveli u ugodnom društvu domaćina i ostalih posjetitelja.“

Ovogodišnji Demofest bio je svojevrsna kulminacija desetogodišnje glazbene priče; od neuobičajeno ambicioznog demo festivala, u jednom periodu suočen s gašenjem, dovelo je do pokretanja masovnih akcija za njegovo održavanje. Prije svega je bilo vidljivo na Basstion bini od početka finalnog natjecanja, jer je na tisuće posjetitelja pristiglo s ciljem da podrže 10 finalista. Na Beton bini sve je postalo jasno u trenutku kada su demo bendovi na manju binu festivala privukli toliko publike da nije bilo mjesta za sve zainteresirane.

Emotivno najsnažniji trenutak dogodio se na Basstion bini, kada su na nju stupili bendovi ZAA i M.O.R.T. i zajedno izveli pjesmu “Ne odustajem”, novu himnu Demofesta. Dvije grupe koje su najbolji primjeri Demofestove glazbene čarolije i utjecaja ovog festivala na domaću glazbenu scenu, upravo su pobjedama na Demofestu izašle iz anonimnosti, postale nove regionalne zvijezde i došle do točke da publika zajedno s njima pjeva svaki stih hitova “Irie & Kool” i “We”, odnosno “Na cesti” i “Plamen što kriješ”.

Ove godine bilo je 50 natjecateljskih bendova, a čak 12 bendova dolazi iz Hrvatske pa su tako uz drugoplasirani Tyger Lamb na glavnoj, Basstion bini ovogodišnjeg Demofesta, natjecali se: Bad Mashrooms, Disco Occulto, Harvo Jay, Ischariotzcky, Neće to na dobro, Pale Origins, Slow Motion Suicide, i Detroit Groove Gang, a bendovi koji su svirali na Beton bini su: MamurlooK, Polarity of Life i Kraya.

Pored natjecateljskog dijela za demo bendove posjetitelji su mogli uživati i u koncertima poznatih domaćih i stranih izvođača poput Dubioze Kolektiv, Ede Maajke, Lačnog Franza, Freemasonsa, Rudimentala, Markyja Ramonea i mnogih drugih, a koji imaju poseban značaj na mlade sudionike festivala. Primjerice, Dubioza kolektiv koja je sa svojim izvedbama doslovno tresla Kastel, osim vrhunske svirke imali su i fantastičnu komunikaciju s posjetiteljima, s kojima su se često šalili i izvodili zajedničke koreografije. Upravo je Dubioza kolektiv mladim bendovima pružila najbolji mogući primjer istinski kompletnog nastupa.

Ovaj mali festival iz Banje Luke za jedno desetljeće ucrtao se na svjetske festivalske mape, a mnoge mlade glazbenike iz garaža i podruma izvukao na veliku scenu te samim time obećava puno toga pred početak drugog Demofest desetljeća.