RECENZIJA: Lana Del Rey s “Lust For Life” podsjetila zašto ju toliko volimo
25. srpnja 2017.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Lana Del Rey s “Lust For Life” podsjetila zašto ju toliko volimo

Peti studijski album kraljice tzv. holywoodskog dream popa, Lane Del Rey, je pred nama. Nazvala ga je “Lust For Life” i objavljen je za Polydor/Interscope 21. srpnja.

Prije svega moram reći da se radi o dosta dugom albumu koji traje ukupno 72 minute, odnosno, doslovno fali jedna do dvije pjesme da se zauzme svih maksimalnih 80 minuta koliko na jedan CD može stati, što je svakako dobro za njezine obožavatelje koji žele doživjeti potpuni užitak. Album je doživio već dva singla, “Love” i “Lust For Life” (s The Weekndom) iako je na svom YouTube kanalu otkrila još neke prije službene objave.

Osim respektabilnog broja gostiju, što nije bio slučaj na prošlim albuma, spomenutog The Weeknda, A$AP Rockyja, Seana Lennona, Payboi Cartija i Stevie Nicks, Lana je ugostila i brojne producente i tekstopisce koji su zajedno s njom radili na albumu. Među njima svakako treba istaknuti Bennyja Blancoa, Ricka Nowelsa, Emilea Hayniea, legendarnog Maxa Martina, te Metroa Boonina, a i Sean Lennon se priključio producentskoj ekipi. Najviše je na tekstovima radio duo Del Rey/Nowels što se ispostavilo kao dobar potez za razliku od, ne tako dobrog albuma “Honeymoon”, na kojem je radio isti dvojac. Napredujemo!

Neke pjesme koje je Lana objavila prije službenog izlaska albuma (osim singlova) nisu nekako došle do mog uha jer u pitanju je nešto na što nisam navikao od Lane. Prije svega tu mislim na pjesmu “Summer Bummer” s A$AP Rockyjem koja je u klasičnom hip hop ritmu, iako ona u većini svojih pjesama ima taj lagani ritam, kojeg bi možda nazvali neki hip hop-om ili možda R&B-jem, ali bih to više opisao kao tipični Lanin ugođaj ili kombinaciju dream i trip hopa. Ni druga pjesma s istim reperom nije previše bajna.

Lana pjeva, naravno, o ljubavi i ludosti koju ona stvara u čovjeku, pogotovo kada si mlad i kada zbog ljubavi vrlo brzo možeš nepromišljeno reagirati i napraviti neku glupost. Pjeva i o samoći, ljubavnim raskidima, svojoj jedinstvenosti, te prostoru kojeg pokušava pronaći i u kojem će se najbolje osjećati. Baš kao što je to njezina glazba. Sve je to savršeno uklopljeno u taj njezin specifičan sanjivi vokal i dream pop glazbu ili kako je neki znaju zvati holywood popom čija je predvodnica upravo ona.

Darlin’, darlin’, darlin’
I fall to pieces when I’m with you, I fall to pieces
My cherries and wine, rosemary and thyme
And all of my peaches are ruined” (bitch)
Love, is it real love?
It’s like smiling when the firing squad’s against you
And you just stay lined up, yeah (fuck)

Napisala je i pjesmu o Coachelli, posebnom festivalu u njezinom srcu gdje je nekoliko puta nastupala i kojeg smatra novim Woodstockom. Upravo tako se i zove pjesma – “Coachella – Woodstock In My Mind”, a napisala ju je na povratku s festivala. Jednu pjesmu je napisala i o Americi te svim lijepim ženama koje žive u njoj. Dotaknula se i politike u Americi te se zapitala jesmo li na kraju jednog doba kojeg je obilježila loša politika i režim američkih ljudi u odijelima.

Prelijepu pjesmu snimila je sa Stevie Nicks, “Beautiful People Beautiful Problems”. Rekla je kako je htjela još jednu ženu na albumu kako bi on bio potpun i Stevie je upravo to i napravilau ovoj pjesmi o problematičnoj ljubavi među prelijepim ljudima. Ovu pjesmu bih mogao staviti i u top 3 najdraže iako je jako teško napraviti best of ovog izdanja.

We get so tired and we complain
‘Bout how it’s hard to live
It’s more than just a video game
But we’re just beautiful people
With beautiful problems, yeah
Beautiful problems, God knows we’ve got them

Kako se približava kraj albumu tako se i smiruje ritam, poput predzadnje “Change” gdje pjeva samo uz klavir, no ipak za kraj ovog dugog putovanja novom glazbom Lane Del Rey nešto brži ritam u “Get Free” za koju su neki rekli da im je među najdražima s albuma i da ih podsjeća na Radiohead, ali kako nisam ljubitelj Radioheada tako ne mogu ništa posebno reći osim toga da je ovo još jedna dobra Lanina pjesma. Uvod albuma mi je odličan s “Love” i “Lust For Life”, sredina još bolja (izuzev one spomenute s A$ASP Rockyjem), a kraj mi je možda i nepotreban. No, sve u svemu, još jedan uspješan Lanin uradak koji će oduševiti njezine fanove, a i kritičare.

Neki se koriste riječima kako im je Lana guilty pleasure po pitanju glazbe, odnosno u prijevodu da uživaju u njezinoj glazbi ali da to nitko ne zna ili da ih je sram priznati. Jasno mi je da je Lana u početku bila nesigurna sa svojim vokalom i nastupima na koncertima, gdje su je čak i ismijavali, ali kako su godine prolazile tako je i ona postajala sve profesionalnija i ozbiljnija, te se sada njezini nastupi smatraju odličnim, iako je na neki način riječ o glazbi koju ne možete dugo slušati, zbog svoje melankoličnosti. No, ne možete poreći da vas ne dirnu njezine riječi ili njezin divni i smirujući glas.

Lana Del Rey je prije svega jedna divna osoba, što je rijedak primjer u pop svijetu koji je postao show business, ali njena glazba će se uvijek isticati iznad onih pjesmuljaka koje gledamo i slušamo na top listama. Tako da nikada neće biti trash slušati njezine pjesme, nego je trashy većina toga ostaloga što nam se stavlja pred oči. Za razliku od albuma “Honeymoon” koji me nije oduševio, “Lust For Life” je ozbiljan projekt nakon kojega možemo reći kako Lana nije instant glazbenica, nego puno više.

Ocjena
4 out of 5

4

Vrlo dobro
4 out of 5