IZVJEŠĆE/FOTO: Tamara Obrovac Transhistria Ensemble za kraj Brodskog glazbenog ljeta
29. srpnja 2017.
Nikola Knežević (2798 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Tamara Obrovac Transhistria Ensemble za kraj Brodskog glazbenog ljeta

28. Brodsko glazbeno ljeto, tradicionalna manifestacija koju svake godine u lipnju i srpnju organizira Kazališno koncertna dvorana “Ivana Brlić Mažuranić” uz financijsku potporu Grada Slavonskog Broda i Ministarstva kulture.

Kroz ovu manifestaciju prošli su mnogi glazbenici, pa tako i ove godine, a ono što je zanimljivo program je bio raznovrstan. Od mađarskog ciganskog orkestra “100 violina”, preko Marka Tolje i Jazz orkestra HRT-a, projekta Ethno Croatia On The Road, preko Vesne Pisarović i Jazz tria, seksteta Zvjezdana Ružića, Bow vs Plectrum i Tamburaškog orkestra HRT-a, do Jelele Radan i Tamare Obrovac i njezinog Transhistria Ensemblea. I ovo su samo neka od imena koja su posjetila Slavonski Brod ovoga ljeta.

 

S pravom je Tamara Obrovac zatvorila Brodsko glazbeno ljeto. Najbolja hrvatska predstavnica tzv. etno jazz glazbe, odnosno kombinacije jazz, etno i world music glazbe. Izvela je pjesme sa svog aktualnog i cijenjenog albuma “Canto Amoroso”,  ali i neke od svojih velikih uspješnica, poput “Daleko je…tarantella”. Obzirom da su u njezinom ansamblu vrhunski glazbenici, baš kao što je i ona, etno jazz glazba je interpretirana u jednom zaista posebnom i genijalnom izdanju. Svaki od glazbenika u određenim trenucima je pokazao svoje virtuozne sposobnosti, baš onako kako u pravom jazzu i možemo čuti. Ali vokalne sposobnosti Tamare Obrovac su bile nešto posebno. Pjeva na nekoliko dijalekata, pa je svu tu raskoš svog znanja i vokalnu širinu interpretirala i u Slavonskom Brodu i to po prvi puta. No, naglasila je kako je publika bila odlična, kako zna pametno slušati jazz i nada se da će u budućnosti još koji put svratiti u ovaj glazbeni grad.

I ravnatelj KKD-a “IBM” Hrvoje Špicer bio je iznimno sretan zbog još jedne uspješne manifestacije. Tijekom ljeta je inače jako teško dobiti glazbenike, zbog godišnjih odmora, no to Brođanima svake godine polazi za rukom, a kao što sam već istaknuo, bilo je tu šarolikog programa, od jazza i etna, preko klasične glazbe, do plesa i baleta.

Intervju s Tamarom Obrovac donosimo uskoro na Music Boxu.

Foto: Nikola Knežević