IZVJEŠĆE/FOTO: Tom Jones u pulskoj Areni – The Voice!
3. kolovoza 2017.
Željko Mirković Miki (197 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Tom Jones u pulskoj Areni – The Voice!

Fenomenalni nastup starog majstora Toma Jonesa u hrvatskom hramu umjetnosti, 2. kolovoza 2017. godine.

Često se, možda i prečesto, glazbenicima ili umjetnicima uopće daju epiteti najboljega ili jednog od najboljih, ali velška veličina svakako je to zaslužila i ponovno potvrdila još jednom visoko energetskom glazbeno-plesnom večeri u Areni. Izuzmemo li operne veličine koje su, također, znale ispuniti Arenu i srca publike Tom Jones je, uz Solomona Burkea, najbolji pjevač koji je nastupio u tom prelijepom prostoru. Ne samo intonativno već i snagom svoga glasa dokazuje, prije svega, da godine uopće nisu važne. Rođen 1940. (u lipnju je proslavio 77. rođendan) dugotrajne i bogate karijere koja zadnjih godina diskografski i koncertno doživljava procvat – treća mladost u pravom smislu tih riječi.

Od Montreux jazz festivala do ovih naših prostora Sir Tom Jones, a to je ujedno i naziv ove turneje, ne prestaje oduševljavati i fascinirati publiku koja pjeva i zabavlja se uz svevremenske hitove kao što su “Delilah”, “Green, Green Grass of Home” ili “What’s New Pussycat?”. U tome mu je u pulskom nastupu pomogao deveteročlani bend koji je koncert podigao na još višu glazbeno-energetsku razinu. Bas, bubnjevi, dvije gitare, dva klavijaturista i tročlana brass sekcija “pržila” je u više od sat i pol te rasplesala i raspjevala puno gledalište. Aranžmanske preradbe pojedinih hitova ili standarda svjetske pjesmarice (a čuli smo i bendžo i harmoniku) razlog su više zašto treba dolaziti na ovakve, rekao bih, svečanosti glazbe. Od “Shake, Rattle And Roll” do “It’s Not Unusual”, od Walesa do New Orleansa, od rocka i countryja do boogie woogieja i soula, od podsjećanja na veličine kao što su Cohen (gotovo sam se rasplakao na “Tower Of Song” koju je kanadski bard u istom prostoru izvodio prije točno tri godine) do “You Can Leave Your Hat On” (Cockera sam gledao 2005., a ni njega niti Leonarda uživo više nećemo imati priliku vidjeti, pa su i zato ovi koncerti vredniji. Jer vrijeme neumitno teče, a umjetnici se sele iz ove doline “suza, sevdaha i bluesa” u neke druge bezvremenske širine i dubine). Na još jednog velikana Jones nas je podsjetio u bisu izvodeći funkoidni “Kiss” prerano preminulog Princea.

Dodamo li ovom izvješću da su se i onih nekoliko rijetkih posjetitelja, koji su “samo” cupkali ili njihali se u ritmu pjesama, podigli i pridružili ovacijama u “If I Only Knew” dobit ćete sliku fenomenalne kolovoške večeri koju smo proveli uz plemića plemenitog glasa. I zato otkrijmo i druge bisere Jonesove diskografije, pogotovo one s relativno nedavno objavljenih “Spirit In The Room” (2012.) i “Long Lost Suitcase” (2015.).

Foto: Tatjana Prvulović Mirković (privatni album)