IZVJEŠĆE/FOTO: Spektakularan gaberski završetak Ferragosto cenera
6. kolovoza 2017.
Nikola Knežević (2798 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Spektakularan gaberski završetak Ferragosto cenera

Orahovačko jezero je po 10. puta okupilo mnoštvo mladih, ali i starih na, prema mnogima, najboljem festivalu u Hrvatskoj – Ferragosto JAM-u.

Tisuće posjetitelja pohodile su Orahovicu ovih dana, mnogi od njih su i kampirali uzduž jezera, a ima i onih koji su svakoga dana putovali i po 100 kilometara ne bi li mogli uživati u ovom fenomenalnom festivalu. Zadnjeg dana festivala koncentrirali smo se na Piknik stage ili glavnu pozornicu Ferragosta koja je i ovoga puta ugostila jake regionalne glazbene snage.

Od izvođača koji su nastupili u prvim satima trećeg dana spomenut ću vrlo zanimljivi The Yellow Buzz koji se sastoji samo od gitariste/pjevača i bubnjara, ali iznimno dobro zvuče i na tragu su garažnog blues/rock zvuka koji odlično paše za ovakvu festivalsku atmosferu. Šteta što je bilo malo publike. Uslijedio je i nastup Mikija Solusa. O njemu ne treba previše govoriti. Plod njegovog šarenog svijeta su pjesme u kojem progovora o društvenim i nedruštvenim prilikama i neprilikama, a jedan je od onih koji je više interpretator nego pjevač, ali je ujedno i odličan glazbenik. Bilo je zanimljivo promatrati jednog klavijaturistu kao glavnog čovjeka na pozornici, a koji je u sjedećem položaju pokazao silnu energiju i produktivnu raskošnost. Rekli bi neki, ili ga volite ili mrzite, a Ferragosto publika je poznavajući sve riječi njegovih pjesama pokazala kako je ipak za onu prvu i ljepšu opciju.

Riječki duh alternativnog rocka unijeli su Jonathan, jedan od najboljih rock bendova nove generacije koji nas je još jednom podsjetio kako hrvatska glazbena scena ima itekako što pokazati i zaslužuje izlazak iz okvira regionalne scene. Energični i besprijekorni kao i uvijek napravili su presjek svojih studijskih uradaka i vratili se u još boljem izdanju nakon nastupa na Piknik stageu prije nekoliko godina. Meni jedan od najdražih hrvatskih bendova mogao je komotno biti i jedan od headlinera ovog festivala.

No, ipak se vidi koja publika pretežito dolazi na Ferragosto svake godine i to nas je podsjetilo na sam početak ovog projekta koji je krenuo prije 10 godina kao mali hip hop, odnosno alternativni festival. Upravo hip hop, ali i punk rock bendovi na svojim nastupima imaju najviše publike, te dožive najveće ovacije i najenergičnije šutke. Tako je bilo i na koncertu legendarnog Six Packa iz Smederevske Palanke koji se rado vraćaju u Orahovicu na zadovoljstvo mnogobrojnih obožavatelja.

Atmosfera se potom malo smirila, ali je romantika u zraku došla do vrhunca jer je na pozornicu izašao Neno Belan sa svojim Fiumensima, a koji su izvodili samo pjesme legendarnih Đavola. Autor nekih od najljepših ljubavnih pjesama na hrvatskoj glazbenoj sceni izvodio je s bendom hitove Đavola i podsjetio nas na zlatne 60-e godine i zvuk toga doba kojeg su maestralno uz dozu mediterana nekada prezentirali publici, od sentiša do brzog ritma koji je rasplesao Ferragosto. Na koncertima gdje sviraju pjesme Đavola gost je vrhunski hrvatski saksofonist Jakša Jordes koji je i u Orahovici izvrsno odradio svoju ulogu.

Kako se koncert Đavola bližio kraju, tako je publika sve više pristizala ispred Piknik stagea jer se bližio trenutak večeri kada će na pozornicu izaći hrvatskoj publici omiljena Sajsi MC. Uz nju i Mimi Mercedez regionalni ženski hip hop pokret je dobio jednu drugu dimenziju, a kada uz to dodate i Osječane iz Krankšvestera kombinacija ne može biti bolja. Prgava, bez dlake na jeziku ili bolje rečeno – iskrena, Sajsi MC je po prvi put bila u Orahovici i vjerujem kako neće biti i jedino gostovanje jer je oduševila publiku svojim interesantnim i provokativnim nastupom, ali i snažnim beatovima iza kojeg stoji njezin dugogodišnji suradnik i DJ na koncertima, Čedomir Miljković BKO. Obzirom da je Sajsi, ili pravog imena Ivana Rašić, nekoliko puta surađivala s Krankšvesterom, lege su s njom izašle na pozornicu i izvele pjesme “Sasha Gray” i “Liz Taylor” i tada se već znalo da će i ova večer ispasti fenomenalna. Nakon što se ova smjela Beograđanka povukla s pozornice, Krankšvesteri su, baš kao i prije nekoliko godina, napravili savršen close up party koji je završio najnovijim hitom Gaber”. Inače, već nekoliko dana se na više strana Orahovačkog jezera mogla čuti pjesma “Gaber” i publika je na kraju dobila ono što je i očekivala.

Sjajan gaberski spektakularan završetak Ferragosto cenera. Sretan 10. rođendan i poživio nam još dugo ovaj jedan od najdražih ljetnih festivala.

Foto: Nikola Knežević