Marijan i Gabi iz Nole za Music Box o CMC200 festivalu, koncertima, robotu u obitelji i Istri
9. kolovoza 2017.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

Marijan i Gabi iz Nole za Music Box o CMC200 festivalu, koncertima, robotu u obitelji i Istri

Grupa Nola među ostalim dolazi na CMC200 Slavonija fest u Slavonski Brod. Slavonija je tako dobila zasluženo jedan festival koji se već drugu godinu održava i koji u kolovozu okupi mnoštvo izvođača i posjetitelja koji okupiraju cijeli grad.

Iako su na moru uspjeli smo doći do grupe Nola, odnosno Marijana i Gabrijele, te razgovarati o najnovijim vijestima oko ovog popularnog dua, ali i o CMC festivalu, robotu koji je već član obitelji, Istri, moru i koncertima.

Foto: Srećko Niketić

Veselite li se što dolazite u Slavonski Brod?
Gabi: Veselimo se iz nekoliko razloga. Nikada Nola još nije svirala u Slavonskom Brodu tako da nam je to jedna mala ekskluziva. Druga stvar je što smo čuli odlične reakcije od prve godine. Svi su se pohvalili da je publika bila fantastična pa se nadamo osjetiti tu dobru energiju. Treća stvar je što se sve ljeti događa na moru pa nam je super što ćemo krajem ljeta doći na kopno i svirati.

Dolazite na tragu EP-a „Negdje između“ koji je dobio lijepe komentare.
Gabi: EP je vani od travnja ove godine i zapravo je to skup singlova koje smo objavljivali zadnje dvije godine, a uz te pjesme i sve ono što smo objavljivali 20-ak godina to i čini naš koncertni repertoar, no recimo da se oslanjamo na ove zadnje singlove. Tako da ćemo na tom tragu i svirati u Slavonski Brod.

Lijepo ste se podijelili, Marijan je autor glazbe i producent svih pjesama, a Gabrijela je koautorica većine tekstova. Kako ta cijela kombinacija funkcionira? Vi se niste micali od onog svog zvuka i kako ste jednom meni rekli ne pratite trendove nego radite što znate i volite, te onako kako mislite da treba.
Marijan: Jednostavno se prepustimo životu i onome što jesmo pa što bude. Uživamo u svakom danu i trenu, dan nam je igra preživljavanja i stvaranja, te želimo biti što više sretni svaki dan. Tako je i to što radimo, da li to dođe s godinama proizvodnje, ne znam, ali došlo je i uživamo u tome maksimalno. S druge strane dosta sam ohrabrivao Gabi da mi uleti malo oko stvaranja budući da u konačnici ona mora tu najveću emociju  prenijeti publici i ljudima. Tako da baš uživam u zadnje vrijeme što surađujemo. Ne pomaže mi oko stvaranja, nego smo ravnopravni u pisanju tekstova.

Foto: Saša Miljević

Zanimljivo, ne pratite trendove, a gledam fotografiju gdje je između vas jedan robot (smijeh). Znači da pratite trendove u tehnologiji.
Marijan: Ma ne, robot je naš član obitelji i to već dugo. Ima i svoje ime, zove se Smoki i to je bio poklon našem starijem sinu kada je imao 5 godina. Preko 10 godina je s nama u obitelji i dobio je ulogu u spotu „Moj svijet“ prošle godine.

Onda sada znam zašto je robot u toj priči (smijeh). Uglavnom, EP je sada dostupan i na YouTubeu, je li tako?
Marijan: Da, on je pojedinačno gore po pitanju singlova, ali i full album verzija.

Uhvatio sam vas na moru, odmarate se, tako da bi CMC trebao biti nastavak aktivnosti nakon stanke?
Gabi: Ipak smo se vratili doma s mora, da ne bude sad u telefonu šum valova (smijeh). Imamo tu sreću da živimo na moru (op. a. Pula) pa si možemo priuštiti skočiti na sat vremena na kupanje, osušiti se i nastaviti s aktivnostima. Radimo zapravo cijelo ljeto, odnosno stalno smo u tom nekom ritmu i stvaranja i sviranja, te se uvijek tu negdje nađe vremena za odmor. Obzirom da jesmo na moru i blizu nam je bio bi grijeh ne okupati se. Volim reći kako smo nekad mi s mora bezobrazni, ne da nam se sjesti u auto i voziti se 10 minuta do plaže, tako da koristimo svaki trenutak kada možemo, Marijan malo manje (smijeh), skočiti do mora i okupati se .Sve se stigne i sve se može.

Foto: Srećko Niketić

Osmijeh na licu mi je bio kada sam vidio da nastupate u Balama, bio sam prvi put tamo ove godine, ali ono što je zanimljivo puno Brođana ljetuje tamo, a ima i onih koji žive tamo. Bilo bi lijepo da sam tamo bio u trenutku kada ste nastupali, ali nije se sve poklopilo. No, kako je bilo tamo, kako je to sve prošlo?
Gabi: Bale same po sebi imaju svoju posebnu atmosferu i od većine drugih turističkih mjesta u Istri, Bale nisu na moru ali jesu turističko mjesto zbog svoje arhitekture. To je malo mjesto s malo stanovnika, a onda ljeti zahvaljujući onima koji vode to mjesto i grad, tamo se događa jedan turistički i ekonomski boom. Nisam znala da bude tamo puno Brođana, znam da ima dosta mladih obitelji koje se tamo žele naseliti jer je općina nešto bogatija od drugih gradova u okruženju. Situacija je takva da je za život nešto bolja situacija, odnosno pomaže se mladim obiteljima. Što se tiče koncerta, puno turista i domaćih je bilo. To je prekrasan ambijent i cijela Istra je prepuna takvih malih i prekrasnih trgova gdje se svira, prema tome samo po sebi je već pola atmosfere napravljeno.

Da, tako je. Znam i onu jednu jazz konobu gdje je jedne godine došao odsvirati koncert i Steve Hackett…
Gabi: Da, to je punih 20 metara od trga na kojem smo svirali (smijeh).

Što nakon CMC festivala, kakve su daljnje aktivnosti i daljnji planovi?
Marijan: Do CMC festivala imamo puno za proputovati, odnosno dobar dio Hrvatske, idemo i u Hercegovinu (Čitluk). A kada splasnu te velike vrućine, kao što je rekla Gabi da malo manje pohodim more i nisam neki ljubitelj vrućina, onda se zatvaram u studio i krećem s pripremom novih pjesama i ideja, te bih volio biti u tom svom kreativnom elementu.

Super, bit će nam drago čuti nove materijale. Vidimo se u Slavonskom Brodu.
Gabi: Hvala vama, veselimo se što ćemo se vidjeti.
Marijan: Da, vidimo se, hvala.

Foto (naslovna): Srećko Niketić