INTERVJU: Razgovarali smo s austrijskim metal bendom Visions of Atlantis
18. kolovoza 2017.
Helena Ernoić (69 Članci)
Podijeli

INTERVJU: Razgovarali smo s austrijskim metal bendom Visions of Atlantis

Austrijski metal bend Visions of Atlantis (VOA) je osnovan 2000. godine, a kroz postojanje je izmijenio nekoliko članova.

Ono posljednje se dogodilo prije gotovo četiri godine, kada je ostao samo jedan originalni član, Thomas Caser. Potreba za novom postavom se javila kada je većina članova odlučila stvarati svoju glazbu u nekom drugom žanru, a bend se odlučio vratiti svojim korijenima. Thomasu su se tada pridružila tri stara člana, Werner Fiedler, Chris Kamper i Michael Koren, a na vokalima su pozdravili dva nova: Clémentine Delauney i Siegfried Samera. Od tada su objavili samo jedan EP “Old Routes- New Waters”, pa su obožavatelji postali željni novog materijala. Bend je nastupio na ovogodišnjem festivalu Metaldays, gdje smo uhvatili priliku porazgovarati s Clémentine i Siegfriedom.

Turneja na kojoj se nalazite se zove “Summer Shore Excursions” što me pomalo podsjeća na školske dane kada se išlo na izlete. Doživljavate li i vi tako turneju? Sigurna sam da imate raznih anegdota.
Clementine: Pa… Školska putovanja nikad ne bi uključivala alkohol hahaha
Siegfried: Da, da… Nikad ne bi uključivala alkohol. Uopće. Žao mi je, ne znam gdje vi nabavljate alkohol, stvarno ne znam o čemu pričaš hahaha Ali, podsjeća me na školske dane u glazbenom smislu. Može se reći da pomalo podsjeća na ekskurzije, jer je to za nas zapravo još uvijek novi bend, jer u ovom smo sastavu gotovo četiri godine, ali obzirom da je bend sam po sebi vrlo star i mi smo najmlađi stažom… Da, može se interpretirati kao ekskurzija na kojoj se svi upoznajemo i otkrivamo možemo li funkcionirati.
Clementine: Da, i tulumariti u hotelskim sobama, vidjeti možemo li se svi strpati u jednu sobu i zabaviti se.
Siegfried: Ja ne znam o čemu ti pričaš. Prvo alkohol pa tulumi u sobi… Ozbiljno?

Dakle Clementine, jako dobro se snalaziš s dečkima?
Clementine: U redu je. Oni su u redu.

Prvi put sam vas gledala na ovom festivalu davne 2011. godine kada je objavljen album «Delta» i ovo vam nije prvi nastup u Tolminu. Dobro, starim članovima nije, ali vi ste sada nastupili na glavnoj pozornici. Obzirom na kišu, kako ste zadovoljni nastupom?
Clementine: Ovo je za nas nove prvi nastup ovdje. Sretni smo što smo imali publiku koja je došla u to vrijeme, jer je to bila još uvijek rana satnica za glavnu pozornicu. I vrijeme. Mogli smo vidjeti crne oblake kako se malo po malo približavaju za vrijeme našeg nastupa i postalo je jako vjetrovito.  Imali smo puno sreće što nas nije zahvatila oluja. Hvala onome tko je to tako izrežirao.

“Old routes-new waters” je posljednje što ste objavili, reflektira li to odluke benda?
Clementine: Naravno, jer ako nas poznaješ, odnosno diskografiju VOA, ona i dalje evoluira prema nekom modernom stilu, što se čuje na posljednjim albumima «Delta» i «Ethera», nakon čega je promijenjena postava benda. Zajednička je odluka bila da se vratimo korijenima zvuka VOA, što je čisti symphonic metal. Da, ovaj EP je bio način da kažemo svojim obožavateljima da se definitivno vraćamo tom utjecaju, uz više klasičnog pjevanja. Ne ću previše otkriti o novom materijalu.

Na festivalu smo imali prilike čuti dvije nove pjesme i ako je suditi po onome što smo čuli, čini mi se Clementine da imaš puno više vodećih dionica nego do sada.
Clementine: Možda na ove dvije, jer osobno još nemam kompletnu sliku o albumu, nisam još snimila sve vokale. To ću učiniti tijekom kolovoza. Ali da, na ove dvije pjesme imam više «lead» vokala, nego na starijim pjesmama.

Možemo li onda očekivati novi materijal početkom iduće godine?
Clementine: Ili početkom iduće godine ili krajem ove.
Siegfried: Ovisit će koliko brzo ćemo snimati i napraviti miks pjesama.

Kako uspjevate uskladiti snimanje i turneju, obzirom da i jedno i drugo zahtjeva dosta vremena?
Siegfried: To je vjerojatno razlog zašto ćemo ga prije objaviti iduće godine, jer je teško raditi dvije stvari paralelno. Da ne radimo koncerte, vjerojatno bi već do sada sve završili. Ali problem je što smo mislili kako ćemo biti puno brži pa ćemo stići promovirati album i na Metaldaysu, ali očito nije završilo kako smo planirali pa sada radimo paralelno.

Ali ovo je razlog da se vratite na ovaj festival i iduće godine kako bi se mogli upoznati s novim materijalom.
Clementine: Nadamo se.

Kada album bude gotov, pretpostavljam da ćete ići na novu turneju. Postoji li neko mjesto na koje bi ste zaista voljeli otići?
Clementine i Siegfried: Bilo gdje?
Clementine: Voljela bi da VOA svira u Rusiji ili Japanu.
Siegfried: Stara postava je bila u Kini, ali to bi bilo uzbudljivo ponoviti.
Clementine: Stara postava je bila i u Americi, bilo bi sjajno još jednom doći na taj teritorij, jer novi bi album mogao svugdje biti dobro prihvaćen. Pretpostavljam.
Siegfried: Naravno, prvo što ćemo posjetiti je dobra, stara Europa. Jer naravno, nije daleko pa nam je lakše ovdje raditi turneju. Još nemam raspored, ali vjerujem da ćemo obići puno država.

Hvala vam puno na razgovoru i kada bude dostupan novi materijal, svakako ćemo porazgovarati o njemu i nadolazećoj turneji.
Clementine: Svakako, hvala ti puno.
Siegfried: Hvala i tebi

Foto: Pavao Hodap