IZVJEŠĆE: Velika Grace Jones spektakularnim koncertom otvorila 6. Dimensions
31. kolovoza 2017.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Velika Grace Jones spektakularnim koncertom otvorila 6. Dimensions

Glazbena i modna ikona Grace Jones sinoć je prvi puta u karijeri stala pred hrvatsku publiku u prepunoj pulskoj Areni na otvorenju 6. Dimensions Festivala i održala koncert za pamćenje.

Energična 69-godišnja diva u Pulu je stigla s deveteročlanim bendom koji joj se pridružio na skoro 30 metara dugoj pozornici koja je izrađena upravo za nju, a ujedno je i najspektakularnija produkcija koncerta u organizaciji Dimensions festivala do sada. Grace je neko vrijeme publiku držala u iščekivanju dok se polako pripremala iza crnog zastora, a čekanje je opravdala čim je zastor iznenada pao, a diva zasjala na pozornici u uskom kombinezonu s impesivnom zlatnom maskom ukrašenom perjem. Pojavljivala se u raznim kostimima na nekoliko etaža pozornice, a izvela je i uobičajenu točku vrćenja hulahupa. Brojnim je obožavateljima priredila spektakl kakav su očekivali; otpjevala je svoj najveći hit “Slave to the Rhythm” koji je zapalio Arenu, a publici je dovikivala kako ih obožava i izrazila oduševljenje svojim dolaskom u Hrvatsku.

Nakon Grace Jones na pozornicu se popela berlinska elektro supergrupa Moderat, čiji je koncert bio jedinstvena prilika regionalnoj publici da ih posluša jer su upravo najavili prestanak djelovanja tog projekta – posljednji koncert održat će ove subote u Berlinu. Moderat su poznati po zanimljivim vizualima koji njihovom besprijekornom glazbenom nastupu daju dramatičnost, a čini se da su prije svog definitivnog odlaska sa scene željeli publici prirediti koncert za pamćenje. Večer je započela s koncertima The Kamaal Williams Ensembla, koji će nastupati i na samom Dimensions Festivalu, na The Beach pozornici, te Moses Boyd.

Nakon jučerašnjeg otvaranja u pulskoj Areni, festival se vraća na tvrđavu Punta Christo na kojoj će do 3. rujna nastupiti više od 150 izvođača na sedam pozornica i brojnim zabavama na brodovima. Festival će ugostiti imena sa samog vrha house, techno, disco, soul i jazz scene, među kojima se ističe jedan od utemeljitelja techno glazbe Jeff Mills, Theo Parrish, Floating Points, Cymande, Nina Kravitz, Danny Krivit, Ata Kak, Hessle Audio, Levon Vincent, Dan Snaith aka Caribou i mnogi drugi. Kultna pozornica The Moat večeras će biti okupljalište svih ljubitelja techna i tvrđeg zvuka, a između ostalih nastupit će Ben UFO, DJ poznat po šarolikoj selekciji žanrova od house i garage do dubstepa i grimea, te hamburška čvrsta dama Helena Hauff. Publici Dimensions Festivala već poznati izvođači Mala i Kode 9 nastupit će na Mungosu, a The Clearing pozornicu koja je od prošle godine main stage, razdrmat će Dam-Funk i Floating Points. Stables stageom će orkestrirati najuspješniji hrvatski techno producent Petar Dundov, a Garden stageom londonska DJ-ica Josey Rebelle čiji impresivni raspon žanrova u setovima varira od housea, drum’n’bassa , techna pa sve do disca, a ona ih majstorski pretapa jedne u druge.

Pred nama su četiri duga dana festivala pa vrijedi podsjetiti na izvrsne izvođače koji će nastupiti ovoga vikend na tvrđavi. Na omiljenoj dnevnoj pozornici The Beach u petak nastupaju Dam Funk live u 19:30, a u 17 sati Moses Boyd kojeg smo gledali u Areni na koncertu otvorenja. Zagonetni dance-rap izvođač iz Gane Ata Kak nedavno se vratio nastupima nakon nekoliko desetljeća izbivanja, a u petak ćemo ga gledati na glavnoj pozornici. Od velikih imena koja krase line-up u petak valja izdvojiti Alixa Pereza, Dopplereffekt live i Marcela Dettmanna. Subota je prepuna iznenađenja i odličnih nastupa. Domaći DJ Ilija Rudman u otvara glavnu pozornicu The Clearing, sastav Chui nastupa u dnevnoj varijanti na pozornici uz more, a Mungos Arenu će zatresti nastup “leđa o leđa” legendarnog Goldieja uz ANT TC1-a. Domaća izdavačka kuća PDV​ predstavlja domaće etikete na stageu The Ballroom, DJ pult preuzimaju Andrea Ljekaj​, Borut Cvajner​, Boris Bjelica Bebetto​, Mislav, Mario Kolonić Pytzek​ i Marko Dakovic Volster​. Nedjelja je rezervirana za prvu damu elektro scene Ninu Kraviz koja će main stage prepustiti jednom od najiščekivanijih izvođača Dimensions Festivala Jeffu Millsu.

Kampiranje u kampu Brioni je najpovoljnija opcija smještaja na Dimensions festivalu i odličan način da osjetite festivalsku atmosferu, a u prodaji su povoljnije kamp ulaznice za posjetitelje iz Hrvatske i regije, a mogu se naći na ovom linku.

U prodaji su povoljnije regionalne festivalske ulaznice po cijeni od 850 kuna za sve dane festivala. Ulaznice se mogu kupiti u Entrio sistemima i na Entrio prodajnim mjestima. Na festivalskim blagajnama bit će moguće kupiti 3-dnevne ulaznice (700 kn), 2-dnevne ulaznice (500 kn) i jednodnevne ulaznice koje se mogu kupiti na taj dan (250 kn). Radno vrijeme blagajni; četvrtak 00-04, petak 11-02, subota 11-02, nedjelja 11-02.

Foto: Danijel Bartolić