Zoran Gligorić (Brodsky): “Krećemo u pohod za reafirmaciju rock muzike u Slavonskom Brodu”
1. rujna 2017.
Boris Abramović (276 Članci)
Podijeli

Zoran Gligorić (Brodsky): “Krećemo u pohod za reafirmaciju rock muzike u Slavonskom Brodu”

Na proteklom CMC200 Slavonija festivalu u Slavonskom Brodu imali smo prilike čuti i grupu BRODSKY  pa smo iskoristili priliku i malo porazgovarali sa Zoranom Gligorićem, gitaristom.

Zašto baš “Brodsky”, otkuda ime i tko sve čini grupu?
Zašto? Pa upravo zato da svima pošaljemo poruku da rock ‘n’ roll u Brodu još živi. Brod je dao toliko puno vrhunskih muzičara, a tako malo bendova da je to donekle i fenomen. Jednom prilikom je Gibonni u čuđenju rekao otprilike ovako:“ Nevjerovatno da jedan grad ima toliko dobrih glazbenika, a nema bendova“. Bend čine: Zoran Šimić-Šiško na bubnjevima, Mihaela Ilak na basu, Igor Lepan vokal i gitara, a ja sam na svom Stratocasteru. Od CMC koncerta idemo u proširenoj verziji koju ste mogli vidjeti i tu su Dinko Zorić-Škembo na gitari i Stjepan Šarić na klavijaturama. Ne smijemo zaboraviti i Dejana Oreškovića, našeg producenta koji je to sve lijepo upakirao. Mnogi su očekivali da je to treća verzija Casablance, a ovim šaljemo poruku da je ovo nešto novo i nešto sasvim drugo.

Vezani ste puno uz Slavonski Brod iako većina vas tu više ne živi. Kako je doći u rodni grad i prvi put nakon dugo vremena predstaviti nešto svoje?
Ovo je bio vrhunski performans kakav se rijetko vidi u Hrvatskoj i mislim da je to za Brod i sve sudionike bio poseban doživljaj. Za nas naravno ima poseban značaj predstaviti se s novim projektom pred domaćom publikom. Točno je da nas većina tu više ne živi, ali uvijek rado dolazimo. Posebno nas veseli količina pozitivne energije koja se akumulirala oko CMC 200 i našeg nastupa što nam daje vjetar u jedra.

Kako je uopće doći na tako veliku binu, na uvjetno rečeno domaći teren i zasvirati u društvu nekih već afirmiranih bandova, a i nekih legendi?
Stage je bio vrhunski kao i sva popratna infrastruktura. Za organizaciju i podršku također nemam primjedbi i mogu izreći samo pohvale. Istaknuo bih g. Igora Polaka koji je u ime organizatora sve ovo vrhunski koordinirao. Također, kroz razgovor s kolegama iz, kako kažeš „afirmiranih bendova i legendi“, mogu potvrditi da su svi bili jednako oduševljeni kako organizacijom tako i publikom u Brodu. Pozivam gradonačelnika, Turističku zajednicu i sve koji su bili uključeni u organizaciju da se potrude da ovaj festival ostane u Brodu.

Kako vam se uopće čini organizacija ovoga festivala i kako ste se vi našli ovdje?
Iskreno nismo planirali ovaj festival već je to splet okolnosti koji se poklopio izlaskom našeg hit singla Šima & Mata koji smo potpisali za Croatia Records. Obzirom da je promocija pjesme i spota krenula bilo je logično da se uklopimo i u CMC 200. Priznajem da smo malo izvršili pritisak na odgovorne osobe u Croatia Recordsu i CMC-u da nastupimo u Brodu kao „nove „ domaće snage jer je to bila i dobra prilika za promociju pjesme. Nisu imali puno argumenata protiv.

Zoran Gligorić

Do sada ste izdali jedan singl “Šima i Mata“ koji je vrlo dobro prošao i na top listama, a i često se vrti u programima radio stanica i CMC televizije. Uz njega je snimljen i odličan video uradak. Koliko ste zadovoljni promocijom i gdje ste do sada nastupili ?
Da, zadovoljan sam i s audio i video materijalom. Bend čini grupa ozbiljnih muzičara i ozbiljnih ljudi pa smo tako i pristupili projektu. Potrudili smo se da to dobro zvuči i da ima nekakav prepoznatljiv brodski štih. Tako da je ovaj prvi singl priča koja je lokalno smještena, ali je univerzalna i ipak nije striktno regionalna. Međutim, bilo nam je bitno poslati poruku da u Brodu živi rock ‘n’ roll. Za produkciju se pobrinuo tko drugi nego Dejan Orešković- Klo, inače član benda koji je to filigranski odradio. Za video smo angažirali Oliviera Tomečeka i mogu reći da je vrlo dobro odradio posao. Kod rađanja ideje za spot odmah nam je u glavi bila dvorana Pauk u Zagrebu i pokazalo se da je to dobar izbor. Ispalo je upravo onako kako smo zamislili. I da ne zaboravim, pjesmu je napisao Zoran Šimić-Šiško.

Većinom ste svi u bendu već svirački tako reći veterani, neki su stalno u glazbi, a ostali su stalno blizu glazbe. Mora se priznati da ste odlično zvučali uživo na festivalu, vjerojatno čak i bolje nego na nosačima zvuka. Čvrsto, kompaktno i moćno. Kakvi su planovi za dalje? Novi singl, album?
Hvala ti za ove lijepe riječi. Naravno, nismo bili u publici i nama na stageu je dobro zvučalo. No svi koji su slušali se uglavnom slažu da je zvuk bio kompaktan i moćan što je i bio cilj. Malo smo prilagodili aranžmane kako bi upravo tako prezentirali pjesme. Zato smo i izašli u proširenoj ekipi. Neki su bili skeptični što ćemo s tri gitare na bini, ali mi smo ih tako posložili upravo da dobijemo čvrstinu i energiju koju smo htjeli prenijeti publici. Mnogi nisu niti prepoznali našu prvu stvar koju smo izvodili od Casablance, jer je zvučala modernije i potpuno drugačije od originala. Naravno, slijedi novi singl, a za album ćemo malo pričekati. Tako danas funkcioniraju stvari.

Mihaela Ilak

Vaš podmladak (sin) je već nekoliko godina u glazbenim vodama, u bendu Mr. Albino koji je vrlo uspješno nastupio u sklopu festivala na Rock maratonu prošle godine. Rijetko se događa da otac krene sinovim stopama na estradu, ali i sin je sve što je naučio, preuzeo od oca koji je “stari“ brodski rocker. Postoji li u obitelji kakva konkurencija, tko će više ili duže biti na top listi ili podupirete jedan drugoga?
Mr. Albino je nešto najbolje što se dogodilo na hrvatskoj rock sceni unazad nekoliko godina. I to nije samo moje mišljenje. Kreativnost i energija kojom raspolažu ti „klinci“ je nevjerojatna. Oni imaju puno za reći i to će biti zanimljivo pratiti svima kojima rock muzika nešto znači. I njima je žao što ove godine nisu mogli doći na Rock maraton, ali su obećali da dogodine sigurno dolaze.  Konkurencije nema i Stribor ima moju punu podršku. Ja ih pratim na svim njihovim nastupima i vidim kako rastu i sazrijevaju. Svirački već dugo nemam što da mu pokažem, možda nešto da naučim?

Za kraj želimo vam puno uspjeha u daljnjem radu, pratit ćemo vas i dalje. Možda za sam kraj neka poruka obožavateljima?
Brodsky je progovorio i vjerujem da ima što za reći u modernoj glazbi. Klin za gitaru smo iščupali iz zida i krećemo u pohod za reafirmaciju rock muzike. Pozivam sve fanove benda i rock muzike da nas podrže u ovoj svetoj misiji.

Foto: Nikola Knežević