Nakon Marka Lanegana i Fleet Foxes, na 18. Žedno uho dolaze i Fujiya & Miyagi
6. rujna 2017.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Nakon Marka Lanegana i Fleet Foxes, na 18. Žedno uho dolaze i Fujiya & Miyagi

Osamnaesto izdanje festivala Žedno uho bit će održano u zagrebačkim klubovima Močvara i Tvornica kulture od 3. do 9. studenog ove godine.

Uz već najavljene Mark Lanegan Band i Fleet Foxes festivalu se pridružuju i britanski electro krautrock genijalci Fujiya & Miyagi.
Crpeći inspiraciju podjednako u njemačkom krautrocku i izvođačima poput Neu! ili Kraftwerk, kao i u sjajnoj britanskoj elektronskoj sceni devedesetih, u prvom redu onima koji su se i sami napajali na nepresušnom izvoru njemačke glazbene revolucije sedamdesetih poput Stereolab i Broadcast, ali i današnjim klasicima britanske elektronike kao što su Aphex Twin ili The Orb, Fujiya & Miyagi s djelovanjem počinju u rodnom Brightonu na samom prijelazu u novo tisućljeće. Svoj su album prvijenac objavili 2002. kao duo kojeg su činili osnivači gitarist David Best i klavijaturist Steve Lewis, da bi za potrebe turneje kojom su ga promovirali postavu proširili s bas gitarom i bubnjevima.

Već sljedećim albumom “Transparent Things” drastično se širi krug njihovih ljubitelja, čemu je dobrim dijelom kumovala bezrezervna podrška utjecajnih medija poput NME-a ili Pitchforka, podrška koja se nastavila i kroz nastavak njihove 18 godina duge karijere. Međutim kako su svoje umjetničko djelovanje odlučili podrediti svojim privatnim obiteljskim životima Best i Lewis se umjesto beskonačnih turneja odlučuju za kraće rute od po 3-4 koncerta i tako nekoliko puta godišnje. Time su svjesno žrtvovali vlastiti komercijalni uspjeh, ali su zadržali kultno sljedbeništvo koje su u međuvremenu dobro hranili izvrsnim izdanjima među kojima i zadnjim, šestim po redu albumom kojeg su objavili ove godine i nazvali jednostavno “Fujiya & Miyagi“.

Fujiya & Miyagi na svoj prvi hrvatski koncert dolaze kao kvartet u kojem uz Davida Besta na gitarama i vokalu te Steve Lewisa za synthovima, nastupaju bubnjar Ed Chivers te basist Ben Adamo.

Odlična vijest za sve one koji već imaju ulaznice za koncerte Marka Lanegan Banda i Fleet Foxes je ta da uz njihovo predočenje ulaznice za Fujiya & Miyagi mogu dobiti besplatno. Kontingent ovako dostupnih ulaznica je ograničen, a obavijest o početku njihove distribucije uslijedit će početkom sljedećeg tjedna.