IZVJEŠĆE/FOTO: Cunami koji ne ostavlja žrtve – Močvara u punoj snazi
10. rujna 2017.
Music Box (2878 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Cunami koji ne ostavlja žrtve – Močvara u punoj snazi

Unatoč već osjetno bliskoj nam jeseni, u dvorištu zagrebačke Močvare vladala je ove subote prilično usijana atmosfera.

Ovogodišnji je Cunami festival obilježio kraj mnogima najzabavnijeg koncertnog razdoblja u godini i najavio nam povratak glazbenih nastupa zatvorenim prostorima. S obzirom na kraj ljetne bezbrižnosti organizatori Cunami festivala potrudili su se još jednom posjetiteljima pružiti potpun festivalski osjećaj svirke na otvorenom te uživanja u različitim žanrovima domaćih izvođača. Ne tako često korišteno močvarino dvorište na radost je mnogih postalo ove subote prava mala zelena oaza koja je okupila ljubitelje punka, rocka i hip hopa. Mnogi od njih uživali su tako u vjerojatno posljednjem festivalu kojeg će ove godine ispratiti plešući na travi. FNC Diverzanti, Muscle Tribe of Danger and Excellence, Debeli Precjednik te Kandžija i Gole žene ovim su redom grijali i zabavljali već ionako prilično veselu publiku. Kvalitetni domaći bendovi, jedinstven prostor i razigrana publika pokazali su se idealnom kombinacijom za zaključivanje ljetne sezone.

Podosta ekipe okupilo se ispred stagea već prije zalaska sunca kako bi dočekalo nastup dobro poznatih lokalnih punkera. FNC Diverzanti jedan su od onih bendova koji bi zasigurno trebali postojati negdje na tvojoj playlisti ako voliš punk. Vidjelo se to i u subotu kada su uspješno namamili osmjehe na lica starijih fanova te pokrenuli prva poskakivanja onih mlađih, posebice tijekom hitova poput Bibe i Starih panksa.

Muscle Tribe of Danger and Excellence još su uvijek prilično svježa pojava na domaćoj sceni. Rekla bih da je ova četvorka sposobna udovoljiti apetitima mnogih što se savršeno uklapa u koncept Cunamija pa su ovi mladi Zagrepčani dobili tako još jednu priliku u vlastitom gradu pokazati svoju originalnost i širok spektar utjecaja. Od rocka, preko stoner rocka do metala, teško je reći da je postojalo nezadovoljno uho u sad već nešto brojnijoj publici. Ostavljajući pomalo hipnotizirajući efekt, pripremili su teren za prve, ali i ne posljednje Osječane koji će se te večeri popeti na stage.

Debeli Precjednik ili drugim imenom Fat Prezident, savršeno odgovara profilu nešto žešćeg punk rock benda, a ovaj dvostruki naziv i njihovu repertoaru. Miks hrvatskog i engleskog, novog i starog materijala te Kocina interakcija s publikom održali su dinamičnost na razini sve do Farmerskog srca i kraja nastupa. Osim što su predstavili neke nove stvari poput Surrender Now i suradnje s kolegama iz Mašinka, podsjetili su nas i na svoja ranija razdoblja. Posvetivši tako Guilty Conscience našem zaboravnom Luki Modriću, poput pravih društveno angažiranih bendova, kratko su, ali jasno, iznijeli stav o političkom stanju u Lijepoj našoj te probudili emocije i onog dijela publike koji je samo čuvao mjesto za posljednji nastup na otvorenom te večeri.

Šlag na torti bio je Kandžija i njegov prateći bend Gole žene. Ovi su energični Osječani bili apsolutni pogodak za kraj. Nakon iscrpljujućeg radnog ljeta, Kandžijina jedinstvena karizma ipak nikoga nije ostavila ravnodušnim. Potpuno očekivano, svi su zadovoljno pratili Stjepkove lirike pa nismo mogli odoljeti da i mi, poput Šprajca, obavimo s njim kratak intervju odmah po završetku nastupa. Intervju uskoro objavljujem na našem portalu pa ga slobodno čekirajte i saznajte kakvi su Kandžiji planovi za budućnost te koliko kilograma diže u benchu.

Za dobru atmosferu u prostorima Kluba pobrinuo se bend Delorean te svima poznati DJ Kneža, a mi za kraj ovog kratkog izvješća organizatorima festivala želimo sve najbolje za sljedeću godinu i u Kandžijinom stilu poručujemo – nema labavo!

Autor: Matea Marić

Foto: Manuel Perlić