TOP 10 samo starih pjesama Ede Maajke u susret koncertu u Vintageu
19. rujna 2017.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

TOP 10 samo starih pjesama Ede Maajke u susret koncertu u Vintageu

Edo Maajka je jedan od onih hip hop umjetnika zbog kojih zavoliš domaću rap glazbu. Kad uz sjajnog umjetnika dodaš i vrhunskog producenta, onda konačni rezultat i proizvod ne može biti nikako loš.

Koolade, po meni najbolji hip hop producent cijele regije, Dash i definitivno jedan od najboljih, Shot iz Elementala, to je bila ekipa koja je na prvom i drugom albumu radila produkciji, a koji su dobivali samo pohvale i nagrade struke. Prvi album “Slušaj mater” je po meni i dosadašnji najbolji uradak Ede Maajke, a uslijedila je potom još jedna genijalna ploča “No sikiriki”.

Socijalno osjetljivi i antipolitički tekstovi, priče iz života, iskrenost, buntovništvo, to su neki od razloga zbog kojih sam zavolio Edu Maajku. Čovjek iz društva ili što bi se reklo u njegovoj rodnoj Bosni i Hercegovini, čovjek iz raje, koji zna kako sistem funkcionira i zato je trebalo protiv tog sistema i progovarati. Upravo su cijelu situaciju na našem području opisivala ta prva dva albuma.

U susret velikom koncertu u Vintage Industrial baru gdje će Edo Maajka svirati samo stare pjesme, upravo s tih albuma, odlučio sam posložiti TOP 10 pjesama koje se posebno ističu. Od “Minimalnog rizika”, pjesme koju sam prvi put čuo u kultnoj emisiji “Briljanteen” i gdje se Edo po prvi put predstavljao javnosti, do onih komercijalnih hitova koji su se kao ludi vrtili na radijskim postajama i TV kanalima, dok se to smjelo raditi.

Na prvom mjestu moje top liste je možda za neke neočekivana pjesma, “Mater vam jebem”, ali koja je i produkcijski i tekstualno odlično napravljena. Sample iz live izvedbe pjesme “Dafino, vino crveno” Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića, savršeno se uklopio i gdje je Edo objasnio ono pravo stanje u BiH, a koje se može precrtati i na sve ostale države Balkana.
Na drugoj poziciji je pjesma “Jesmo l’ sami” s kojom je pomaknuo kreativne granice i na trenutak od tragedije napravio tragikomediju.
Treće mjesto drži pjesma “Prikaze” koja je također kreativno na vrhuncu i koju ćemo uvijek spomenuti barem u top 3 kada nas netko pita za najbolje pjesme Ede Maajke. “Slušaj mater” je još jedna koja je obilježila prvi album i zanimljiva je poveznica s njegovim umjetničkim imenom – Edo Maajka. “Slušaj Maajku, tj. mater” – sve je rečeno.

Jedna od pjesama na koju se naježim i koja će mi uvijek izazvati osmijeh na licu je “No sikiriki”, najfunky Edina pjesma s odličnim grooveom. Koje god sranje doživio u životu, nemoj se sekirat, samo pozitivno, bez negativnih misli i emocija. Slušaj samo Maajku, jel?!

Vraćam se na prvi Edin album kojeg su obilježile i pjesme s tipičnim balkanskim sampleovima koje su odlično napravljene i isprdavaju balkanski mentalitet, te su neizostavne na best of kompilacijama. Tako da slijedi na top listi “Saletova osveta” i “Rado viđen”, a potom i “Pržiii” sličnog stila, te za kraj “Minimalni rizik”, prva Edina pjesmu koju sam čuo i “Dragi moj Vlado” za koju ne treba posebno pojašnjenje.

Vidimo se u Vintageu 29.9. na koncertu koji se organizira u sklopu serije koncerata pod nazivom “Sviraj stare”. Evo i konačnog poretka TOP 10 Edinih. Slušajte Maajku!

1. Mater vam jebem
2. Jesmo l’ sami
3. Prikaze
4. Slušaj mater
5. No sikiriki
6. Saletova osveta
7. Rado viđen
8. Minimalni rizik
9. Pržiii
10. Dragi moj Vlado