Putokazi uskoro na mini turneji po Kini na poziv Ministarstva kulture NR Kina!
28. rujna 2017.
Music Box (10919 Članci)
Podijeli

Putokazi uskoro na mini turneji po Kini na poziv Ministarstva kulture NR Kina!

Tradicijsku etno glazbu i dašak hrvatske kulture doživjet će publika jedne od najstarijih svjetskih civilizacija.

Naime Kina će početkom listopada ugostiti riječke Putokaze koji će tamošnjoj publici predstaviti hrvatsku glazbenu baštinu, uspješnice s jazz etno i world music albuma „Zemlja“ i „Nova Zemlja“.

Naime, u sklopu projekta kineske Narodne vlade pod okriljem Ministarstva kulture NR Kine, Putokazi su odabrani kao predstavnici hrvatske kulture i umjetnosti da nastupe u sklopu projekta China Central and Eastern European Countries – Cultural Season s ciljem kulturne razmjene između NR Kine i zemalja centralne i istočne Europe. U sklopu turneje Putokazi će gostovati na trodnevnom Chuama Music festivalu u gradu Jinchengu, u pokrajini Shaanxi s dva koncerta te održati i treći u glavnom gradu Kine, Pekingu, u prestižnoj dvorani Palače narodnosti.

Izvedbu u Pekingu obogatit će fotografije Hrvatske, autora Renca Kosinožića i video projekcije Martina Šesnića. Kineskoj će publici Putokazi prirediti iznenađenje  izvodeći na kineskom jeziku neke od atmosferičnih pjesama s albuma „Mjesec, u prepjevu Rite Zhao Simonić.

Kao ambasadori tradicijske etno glazbe, Putokazi su dosad predstavljali hrvatsku kulturu na Međunarodnoj turističkoj burzi u Berlinu 2003., a 2005. i u projektu „Bridge Eternal“ na svjetskoj izložbi Expo u Japanu, čiji cilj je bio, glazbom premostiti zemljopisne, kulturne i političke granice što Putokazi godinama čine. 1997. godine njihov album „Zemlja“ s obradama hrvatskih tradicijskih pjesama uvršten je među 7 najboljih od 150 albuma srednje Europe na Natječaju „Radio France International“. Sudionici su International folklore festivala u Bugarskoj, u Burgasu, 2009.,  a pjevajući „Na tanko i debelo“ predstavljali su zavičajnu glazbenu tradiciju i u Slovačkoj 2008. godine.

U Kini će se predstaviti vokalistice Jasmina Sokoli, Mia Doričić, Antonia Svetina, Dolores Marinić, Helena Živković, Magda Martedić, Branka Matić  Dereta i Vedrana Lisica, pod umjetničkim vodstvom Mirande Đaković.