Meritas za MB o prvih 20 godina: “Nadamo se da smo ljubiteljima glazbe bile lijepi soundtrack u nekim trenucima života”
12. listopada 2017.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

Meritas za MB o prvih 20 godina: “Nadamo se da smo ljubiteljima glazbe bile lijepi soundtrack u nekim trenucima života”

Meritas, duo iza kojeg stoje Meri Jaman i Anita Valo, uspješno su prošle kroz prvih 20 godina djelovanja i rada, a tim povodom objavile su “Best of” izdanje i najavile veliki koncert u Tvornici kulture.

Kako oni vide prvih 20 godina, ali i sljedećih 20 godina, što nas još očekuje iz njihove kreativne radionice i što se to dogodilo da je njihova pjesma prevedena na poljski za potrebe jednog poljskog filma, saznali smo u intervjuu za Music Box.

20 godina je iza vas, 20 glazbenih godina, ali i 20 godina neraskidivog prijateljstva između vas dvije. Odakle krenuti?! Ajmo s time kako ste se odlučili za ovaj glazbeni put i zašto kao duo?
Meri: Upoznale smo se u tinejdžerskim godinama, još davno prije Meritasa, a spojila nas je glazba. Kad razmišljam o nama i godinama koje su se nakupile mislim da se zapravo jako dobro nadopunjujemo. Anita je glazbeno potkovanija, ona je ta koja vodi kreativni proces od skladanja do aranžiranja; ja sam ona koja se na to naslanja svojim idejama i sugestijama, koje su najčešće argumentirane emocijama. Puno toga mi se dešava na toj razini, perfekcionistica sam i imam više kondicije za posao koji neminovno prati glazbu, a nije glazba. Nismo se svjesno odlučile biti duo, zapravo smo na početku bile nas dvije i naš producent Dejan Orešković, koji je kreirao zvuk benda. Dejana nikad nije zanimalo pojavljivanje izvan studija ili koncertne pozornice, čak nije došao ni na snimanje prvog spota za pjesmu “Na kraju sna”, tako da je Meritas od prvog javnog pojavljivanja za publiku bio Anita i ja.

Uz vas su odrastale generacije. Kako zvuči to Vama kada netko kaže ovakvo što? 
Anita: Veliko, kao nekakva podsvjesna odgovornost. Ako je tako nadamo se da smo na dobar način utjecale i ljubiteljima naše glazbe bile lijepi soudtrack u nekim trenutcima života.

Svojih prvih 20 godina proslavljate prije svega best of albumom. Osim najboljih pjesama što ovo izdanje još donosi? Ima li nekakvih iznenađenja?
Anita: Već nekoliko godina želja mi je da naša glazba bude objavljena i na vinilu. Volim ritual slušanja glazbe na gramofonu. Drago nam je da je naša želja naišla na odobravanje kod našeg izdavača Menarta koji nam je to i omogućio. LP objavljujemo na dan koncerta, krajem listopada u Zagrebu.

Rođendan slavite i koncertom, hoće li na njemu biti kakvih gostiju, što nam spremate i smijete li sve otkriti? 
Meri: Datum druženja zakazan je za subotu, 28.10., u Tvornici kulture u Zagrebu. Obljetnički koncerti su prilika za realiziranje ideja koje se već duže vrijeme vrzmaju po glavi. Uz nas i naše glazbenike pridružit će nam se još jedan ili dva instrumentalista, a planiramo i vokalne suradnje. Jedna od njih je već tradicionalna na našim zagrebačkim koncertima, a to je, naravno, ona s našom dragom prijateljicom i suradnicom Jelenom Radan. Jelena neće izostati ni na obilježavanju naših 20 godina. Ostatak ćemo otkriti u nekom kasnijem trenutku, kad posložimo sve detalje.

Znam da se koncentrirate sada na taj koncert, ali jedno pitanje. Što nam spremate za sljedećih 20 godina? Kako će teći stvari nakon Tvornice kulture? Razmišljate li u tom smjeru uopće?
Anita: Pitanje nije preuranjeno jer su dvadesetogodišnje obljetnice stanica s koje se valja osvrnuti unatrag, u našem slučaju sa zadovoljnim smiješkom. Već smo dale naslutiti što se od nas može očekivati u budućnosti i upravo iz tog razloga smo i uključile naše nove dvije pjesme, koje su bile jako slušane u posljednjih godinu i pol dana, na best of kompilaciju. Njima smo ujedno otvorile i novo poglavlje predstavljanja novog albuma na kojem radimo.

I danas ste jedna od najemitiranijih grupa u hrvatskom eteru, teško da će proći dan ili tjedan, a da ne čujem Meritas. Kada stvarate glazbu razmišljate li na način – „e sada ćemo napraviti pjesmu za radio“, „ovo će biti stvar koja će se slušati ovdje ili ondje“ ili ne?
Meri: Sve oko nas ima utjecaja na određen način pa tako i radio koji slušaš kod kuće ili dok se voziš u autu. Naravno da nam je drago kad su pjesme dio etera i kad žive i na taj način. Kada nastaju one nas moraju zaintrigirati, mora nam biti uzbudljivo uz njih, bilo da se radi o baladama ili o onim malo bržim pjesmama. Ne radimo kalkulacije u stilu više matematike, jednostavno ganjamo svoj film, ali naravno da je najlakše raditi onda kada se sve pomalo poklopi. Svjesne smo da to ne mora uvijek tako biti pa stoga i osjećamo zahvalnost uvijek kada se to dogodi.

Vaša glazba ne ide samo u eteru, nego je korištena i za predstave i filmove, a iskopao sam informaciju kako je pjesma „Odjednom ti“ prevedena i na poljski. Otkuda to?
Anita: Upit je stigao u našu izdavačku kuću Menart; pjesma je snimljena u Poljskoj i uvod je u istoimeni film ‘Podejrzani zakochani’. Uvijek nam je bilo zanimljivo doživjeti svoju glazbu i na drugim jezicima pa smo tako radile glazbu i za album Voyage, Jelene Radan, koji je snimljen na četiri jezika.

Imate nekoliko Porina, ali i nominacije za Crni mačak. Nedostaje li vam ova potonja? Iako je Zlatna koogla zamijenila tu nagradu, opet nekako nije kao Crni mačak.
Meri: Crni mačak je nagrada kreirana od glazbenih kritičara i novinara. Sjećam se izvrsnih nastupa i odlične atmosfere! Sve je zaista bilo na zavidnom nivou i drago nam je da smo bile dio toga. Nisam sigurna mogu li se stvari obnoviti, ali svakako nedostaje takvo što.

Želimo dragim Meritasicama još puno zajedničkih i uspješnih godina, životnih i glazbenih. I hvala na prvih 20!

Foto: Mare Milin