Birth of Joy: “Volimo glazbenu slobodu 60-ih i 70-ih, a rođeni smo 80-ih. Ta kombinacija daje paletu inspiracije”
18. listopada 2017.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

Birth of Joy: “Volimo glazbenu slobodu 60-ih i 70-ih, a rođeni smo 80-ih. Ta kombinacija daje paletu inspiracije”

Psihodelični rockeri iz Nizozemske, grupa Birth of Joy, održat će koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture u subotu, 21. listopada, u sklopu promocije albuma “Get Well”.

Birth of Joy su neumorno obišli čitavu Europu, dijelove Amerike i Afrike te su održati više od 450 koncerata, a uvjerljivo postaju prava koncertna atrakcija. Njihova posvećenost glazbi i live nastupima podsjeća na zlatne godine rock n’ rolla te dokazuje da su Birth of Joy prava vatrena lopta puna energije.

Razgovarali smo s njima na udaljenoj “liniji” i saznali par informacija o aktualnom, ali i novom albumu, njihovim informacijama o Hrvatskoj i hrvatskoj publici, te specifičnom zvuku kojeg će prezentirati i u Tvornici.

Dolazite u Hrvatsku na tragu albuma “Get Well”. Što nam možete reći i o ovoj ploči, kako bi ju opisali?
S “Get Well” smo htjeli dosegnuti novu razinu našeg zvuka, iako smo bili kratki s vremenom zbog veliki obaveza s turnejom. No, ishod svega je jedan heavy space ablum.

Svirate puno diljem Europe, Amerike i Afrike, postoji li neko posebno mjesto koje ste zapamtili?
Putovali smo u mnoga lijepa mjesta i sreli puno posebnih ljudi širom zemaljske kugle. Sada krećemo prema Hrvatskoj i osjećaj je fenomenalan. Apsolutno jedno novo iskustvo.

Blues iz 60-ih godina u kombinaciji s modernim rock i punk zvukom, kako ste došli do tog zvuka i te kombinacije određenih žanrova?
Volimo glazbenu slobodu 60-ih i 70-ih godina, a rođeni smo krajem 80-ih. Iz kombinacije toga i našeg glazbenog ukusa kojeg dijelimo proizlazi velika paleta inspiracije. U konačnici, radimo samo ono što želimo raditi.

Kakav je osjećaj biti priznat i izvan svoje zemlje, odnosno Beneluxa?
Osjećaj je odličan biti cijenjen izvan svojih granica. To daje jako puno energije i inspiracije.

Objavili ste novi album u veljači, ali već snimate nove materijale. Što možete reći o tome, smijemo li znati neke detalje?
Vratili smo se svojim korijenima i rezultat će bit glasan. Više vijesti stiže uskoro.

Koncert u Tvornici kulture će biti vaš  prvi u Hrvatskoj. Imate li neka očekivanja, odnosno imate li uopće očekivanja pred neki koncert?
Uvjereni smo da je Hrvatska šarmanta zemlja s ukusnom hranom i ljubaznim ljudima koji vole rock and roll.

Što ste čuli o Hrvatskoj? Nije prvi put da neki bend iz vaše zemlje dolazi ovdje. My Baby su često gosti regije. Jeste li ćuli možda za neke naše bendove. Znate li Luminize iz Hrvatske koje su trenutno  u Nizozemskoj gdje su se odselile i stvaraju novu glazbu te sviraju svuda okolo?
Kad sam bio dijete otišao sam u Laternu. Pogled je bio prekrasan. My Baby je jako cool bend. Nažalost,  ne znamo za Luminize, ali ćemo ih poslušati.

Slušate li neku glazbu osim svoje dok putujete? Što je u vašim ušima?
Slušamo dosta različite glazbe na turneji. Samo radi primjera, to su Tom Waits, Black Sabbath, Deep Purple, Queens of the Stoneage, Nirvana, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Frank Sinatra, Goat, Fela Kuti i mnogi drugi.