Ženska klapa Dišpet najavila koncertu promociju petog albuma “Došlo vrime”
22. listopada 2017.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Ženska klapa Dišpet najavila koncertu promociju petog albuma “Došlo vrime”

Nakon što je krajem lipnja objavila svoj 5. nosač zvuka „Došlo vrime“, ženska klapa Dišpet najavljuje njegovu promociju u Zagrebu.

Album s 14 tradicionalnih a capella pjesama tematski uokviruje ideju svadbenih običaja i osjećaja u primorskoj Hrvatskoj, ali i unutrašnjosti. Zapisi i same obrade napjeva proizašli su iz perā renomiranih klapskih obrađivača i etnomuzikologa – Joška Ćalete, Marka Rogošića, Krešimira Magdića, Živka Ključe i Ivice Kaleba te onih čije vrijeme tek dolazi – Jadrana Jeića, Vicka Dragojevića te Vedrana Bonačića s kojima klapa Dišpet surađuje gotovo 20 godina.

Koncertna promocija albuma održat će se u srijedu 25. listopada u Novinarskom domu s početkom u 20 sati.

U svadbenoj igri pjesme i plesa osim domaćina nastupit će sestre Ivana i Franka Kovačević (pjevačice i studentice na Muzičkoj akademiji u Zagrebu) te Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačič koji se generacijama bavi očuvanjem kulturne raznolikosti hrvatske tradicije.

Klapa Dišpet osnovana je u Zagrebu prije punih 19 godina. Na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, osvojile su trinaest nagrada, čak 6 puta bile su nominirane za glazbenu nagradu Porin, a dobitnice su i 7 međunarodnih nagrada od čega 3 natjecateljska Grand prixa. Tijekom svog rada klapa se aktivno bavi očuvanjem tradicijskih napjeva kroz plodnu suradnju s uglednim etnomuzikolozima i skladateljima te iza sebe ima bogatu izdavačku djelatnost koja obuhvaća 5 nosača zvuka i jednu zbirku nota za ženske klape, jedinstvenu u Hrvatskoj. Osnivač klape Dišpet i dugogodišnji voditelj do kraja 2013. je Jurica Bošković, a stalni suradnici klape su i klapski stručnjaci Joško Ćaleta, Marko Rogošić, Vedran Bonačić i maestro Dinko Fio do njegove smrti 2011.

Aktualnu postavu čine:

1. sopran: Lovorka Sršen
2. sopran: Željka Vojvoda, Mare Juričev Barbin, Ivana Tolić
1. alt: Katarina Jelić, Anamarija Jerković, Marija Ljubić Šiško
2. alt: Jasna Jančić, Tereza Kedžo, Ivana Klubička, Petra Lelas Garača

Foto: Petar Milić