Ivana Kindl za MB: “Svašta sam proživjela u 15 godina karijere i shvatila da želim mirno stvaranje glazbe”
23. listopada 2017.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

Ivana Kindl za MB: “Svašta sam proživjela u 15 godina karijere i shvatila da želim mirno stvaranje glazbe”

Ivana Kindl u zadnje vrijeme proživljava lijepe glazbene trenutke, pjesme se nalaze na top listama, čujemo ih često u radijskim eterima, a sve je nekako krenulo uzbrdo otkad je došla u Universal Music Hrvatska.

Već je 15 godina na hrvatskoj glazbenoj sceni, a upravo o tome, novoj pjesmi, glazbenim planovima i drugim temama razgovarali smo u intervjuu s Ivanom Kindl.

Otkad si došla u Universal obitelj nekako se sve promijenilo na bolje i u glazbenom smislu. Zaredala si nekoliko uspješnih singlova koji su završili i na top listama. Kako si ti zadovoljna sa svime?
Zadnje dvije godine suradnje s Universalom pokazale su se doista uspješne. Prvi singl, pjesma ‘Dobra stvar’ prošle godine bila je jedna od najemitiranijih radijskih pjesama, 7 mjeseci opstala je na HR Top 40 ljestvici. Drugi singl, funk jam pjesma ‘Najbolje’ odlično je primljena od strane publike, a nova ‘Sve istine i laži’ u kratkom roku postala je također jedna od najemitiranijih pjesama.

Sada je već 15 godina karijere iza tebe, nije malo. Kako je sve izgledalo kada pogledaš u prošlost? Koliko je naraslo iskustvo, glazbeno obrazovanje i samopouzdanje?
Veliko je to putovanje, svašta sam proživjela u tih 15 godina. U počecima sam nekako previše izgarala i htjela u što kraćem roku postići puno. Ulaskom u 30. godine, stvari su se počele mijenjati, počela sam usporavati, ne žuriti toliko sa svime i to se pokazalo boljim izborom. Shvatila sam što želim ustvari, da me slava toliko ne zanima, pretjerana medijska pojavljivanja, izolirala sam se od estrade. Zanima me samo glazba i da sam u funkciji glazbe isključivo, shvatila sam da moja glazba nije za šire mase već one istančanog ukusa, da sam više za intimnije klubove i predivne ambijente što se nastupa tiče. Više od slave, trke za novcem, da me svi prepoznaju na svakom koraku, da iskačem iz pašteta, zanima me moj mir. Mir i mirno stvaranje glazbe.

Novi singl se zove “Sve istine i laži”, koje su to istine i laži o kojima govoriš u pjesmi i kako je ona nastala?

Slučajno, nije bila u planu. Melodiju sam imala snimljenu u mobitelu u baladnom tempu, a tek pred kraj srpnja kad je trebalo početi intenzivnije razmišljati o singlu, počela se formirati melodija i pjesma bržeg tempa. Slučajno se nametnula i tema o kojoj pjevam, istine i laži. Koliko smo podložni lažima, a osjetljivi na istinu, o tome se radi u pjesmi. U refrenu opisujem osjećaj slobode koji nastaje kad se otvori um i odbaci ego.

Videospot za singl je fenomenalan, na kojoj lokaciji je sniman i tko je bio zadužen za njega?
Za spot sam odabrala izvrsne riječke kreativce Iru Tomić i Johna Karduma i uspjeli su mi dočarati malo Twin Peaks atmosfere, jer znaju koliko sam opsjednuta tom serijom. Snimali smo u Rijeci, u šumi u Klanu i na prekrasnoj, prostranoj livadi na Gumancu. Tamo su nam se pridružile i relativno pitome lisice koje smo iskoristili za spot. Lisice su zaista bile odlične akterice spota.

Gdje te možemo gledati ove jeseni na koncertima?
Zadnjih 5 godina nisam toliko koncertno aktivna, osobito u Zagrebu i to planiram uskoro promijeniti. Povukla sam se malo i na tom polju jer sam predugi niz godina izvodila covere u repertoaru i htjela sam stati s tom praksom. Zato sam zadnjih godina uglavnom izbacivala dosta singlova. Primijetila sam kako mi se počela stvarati nova publika s novim singlovima, a pravi koncertni povratak slijedi iduće godine.

Odličnu suradnju ostvarila si i s Igorom Geržinom. Planiraš li još neke projekte s njim ili možda koncerte?
S Igorom sam ovo ljeto imala divne svirke u Samoboru i Malom Lošinju, krajem studenog smo u Čakovcu, za Advent u Zagrebu. Pjesma ‘Olako’ se pokazala pravim ljetnim hitom.

Razmišljaš li o albumu ili je još rano?
Razmišljam dakako, voljela bih svoj peti studijski album objaviti iduće godine, nadam se da će se to i ostvariti.

Foto: Ira & John