Boris Štok: “Imam veliki respect prema zagrebačkoj publici, ali sada je veća odgovornost”
1. studenoga 2017.
Nikola Knežević (2798 Članci)
Podijeli

Boris Štok: “Imam veliki respect prema zagrebačkoj publici, ali sada je veća odgovornost”

Jedan od najboljih hrvatskih muških vokala, Boris Štok (ex Quasarr, Manofon…) u prvom intervjuu za Music Box.

Razgovarali smo o solo karijeri, Quasarru, prvom velikom samostalnom koncertu u Zagrebu, te EP-ju koji je upravo objavljen.

Ima li nervoze pred prvi samostalni zagrebački koncert? Kako se osjećaš?
Samo ona pozitivne. Imam veliki respect prema zagrebačkoj publici, tamo sam oduvijek imao odlične koncerte još kao Quasarr, a sada je odgovornost veća s obzirom da nastupam prvi puta pod svojim imenom. Ali sve će biti super, ja ću se odlično zabaviti 🙂 

Iza tebe je nekoliko uspješnih solo singlova, a očekujemo uskoro i EP. Što nam možeš reći o EP-u, prijašnjim singlovima i feedbacku?
Premda sam ga tiskao u ograničenoj nakladi od 300 komada, interes fanova je veliki pa će se to vjerojatno brzo rasprodati što me veseli. Na EP-u se nalazi ukupno šest pjesama što zapravo uključuje sve prethodne singlove te jednu novu pjesmu. Redom su to: “Ove misli feat. Yaya”, obrada klasika Denis&Denis “Voli me još ovu noć” u jednom elektro aranžmanu, prethodni singl  “Ispod kože” , zatim aktualni singl  “Kao mi”, te jedna nova pjesma “Tišina” . Stavio sam i jedan bonus track, a radi se o pjesmi “Ispod kože” u jednom drugačijem akustičnom  aranžmanu. Odabrao sam upravo te pjesme jer mislim da daju lijepi presjek autorstva, zvuka i konačno onoga što se može očekivati na albumu kada bude izašao na proljeće.

Jedan si od najzanimljivih hrvatskih muških vokala, prije svega te znamo po radu u grupi Quasarr, ali bilo je tu i drugih odličnih projekata, poput meni fenomenalnog Manofona. Što te ponukalo da kreneš sa solo karijerom?
Bend više nije radio onako kako sam želio, nakupljala se nervoza kod svih, a ja sam pak htio puno više raditi. Ajmo reći da smo prestali dijeliti ideje, entuzijazam i ukus pa se činilo logičnim da nastavim raditi sam. Međutim, cijela ta situacija me napunila nekom novom pozitivnom energijom, izazovima i kreativnošću pa sam u manje od godinu dana napravio zapravo cijeli album, našao i uvježbao bend te realizirao već 4 singla i snimio 4 videa. Premda je sada više posla na meni, veseli me da sada imam cijeli taj kreativni proces pod kontrolom i da ne moram raditi više kompromise.

Velika je zainteresiranost za koncert u Tvornici kulture, barem mi to vidimo po količini prijava za besplatne upade koje smo poklanjali našim čitateljima. Vjerujem da te veseli takva činjenica?! Kako ćeš se odužiti publici na koncertu, što nam pripremaš, hoće tu biti pjesama i iz drugih glazbenih projekata, gostiju možda?
Premda je prvotno sve bilo zamišljeno kao mala i kratka live promocija prvog samostalnog EP izdanja, ipak sam se odlučio odsvirati puni punokrvni koncert.  S bendom radim već duže vrijeme, tako da kemija već postoji. Jako smo „nabrijani“ , sve skupa zvuči vrlo kompaktno i raznoliko stilski. Očekujem puno dobre energije, plesa i dobre zabave! Imat ću tek paušalni osvrt na stare stvari, većinom će bit naglasak na novim pjesmama. Kako sad stoji, gostiju neće biti, ali nikad se ne zna 🙂

Tko te prati od glazbenika na koncertu?
Nove pjesme su pitkije, ali energičnije, melodičnije, pa stoga i stilski te zvukom malo drugačije. Imam sreće pa sam okružen odličnim muzičarima, na klavijaturama je odličan mladi jazzer Dorian Cuculić , na gitari Vladimir Tomić iz grupe Moskva, na basu Nikola Mesarek iz grupe Morso, na bubnju Dino Šimonović te Jelena Fabijan, back vocal, koji sviraju sa mnom još iz Quasarra.

Tko radi s tobom na glazbi po pitanju aranžmana, produkcije i tekstova?
Sve tekstove i melodije uvijek radim sam, a glazbu kako kada. Za neke pjesme napišem i glazbu, ali u zadnje vrijeme puno radim s dobrim prijateljem i kolegom Darkom Terlevićem iz grupe Morso/The Siids s kojim se odlično razumijem. S njim sam napisao većinu novih pjesama, aranžmane i produkciju. Za snimanje, miks i mastering je uvijek zaslužan Matej Zec.

Je li Tvornica samo početak ozbiljnih koncertnih aktivnosti?
Tako je! Premda sam svirao već nešto ovo ljeto, ovo će biti prvi pravi solo koncert u Zagrebu a onda slijede ostali gradovi. Neke svirke su već potvrđene, uskoro ću objaviti i datume na Facebooku.

Jesi li zbog solo karijere stopirao rad Quasarra, radi li se nešto i u grupnoj fazi karijere?
Nisam ništa stopirao niti sam ikome htio braniti da radi pod tim imenom. Bio sam suosnivač, tekstopisac, koautor i frontman . Taj me band obilježio, realizirao i potvrdio kao glazbenika, i tko god bude radio pod tim imenom, želim mu sve najbolje. Ali moj put je sada drugačiji i ne mislim se baviti time, trenutno me zanima sadašnjost i ono što me čeka sutra.

Zašto si se odlučio na EP, a ne album? Odnosno, hoće li biti albuma?
Premda sam napravio cijeli album, više od 13 pjesama, zaključili smo da je bolji pristup singlovima i EP-jem jer će se tako dati vremena pjesmama da zažive kod publike. Isto tako vjerujem da imam jako puno potencijalnih radijskih singlova, a album bi to sve “potrošio” kao jednu vijest. Album planiram na proljeće!

Što bi poručio publici prije koncerta u Tvornici?
Da dođu u što većem broju i raspjevani 🙂

Hvala ti na razgovoru i vidimo se u Tvornici!
Hvala vama!