IZVJEŠĆE/FOTO: Boris Štok u malom pogonu Tvornice promovirao prvi solo EP
5. studenoga 2017.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Boris Štok u malom pogonu Tvornice promovirao prvi solo EP

Nekada s bendom, a sada i solo, Boris Štok mi je uvijek bio enigma, a jedino pitanje koje sam si stalno postavljao je – “zašto takva glazba nikada nije postigla veći uspjeh od napunjenog malog pogona Tvornice kulture?”.

Ili kako mi to popularno znamo reći, da je vani postigao bi puno više nego u Hrvatskoj. Genijalni glazbenici, vrhunski vokal, odlična komunikacija s publikom, koja je u Tvornici bila više, moram priznati, u ženskom sastavu. Sve to ima Boris Štok i sve su to predispozicije da netko uspije. No, ili kod nas to ide jako sporo ili ovo nije glazba za šire mase. Nadam se da je prvo jer gledajući njegovu glazbenu predstavu u Tvornici moram zaključiti kako ovaj zvuk treba hrvatskoj glazbenoj sceni i šteta bi bilo da ne izađe iz okvira malog pogona.

Prije svega treba reći da su u malom pogonu bili samo ljubitelji glazbe Borisa Štoka i prijašnjih projekata jer se pjevalo, plesalo, a i vrlo dobro su prihvaćene pjesme koje nikada nismo čuli. Kombinacija live benda i electro sampleova savršeno paše za ovakve prostore. Zvuk je bio na pravoj razini, bez previše light efekata, samo čista energija. Prvi redovi su popunjeni puno ranije od početka koncerta i polako se stvarala gužva da bi na kraju mali pogon bio popunjen.

Riječki performeri izgleda imaju smisla za plesne pokrete na pozornici, pa tako primjerice Zoran Badurina iz Jonathana pršti energijom, a to mogu zaključiti i za Borisa Štoka koji vidno uživa u glazbi, uživa u solo karijeri na onaj način na koji možda nije mogao dok je bio u bendu. Bilo je i par simpatičnih dobacivanja iz publike, ono tipično “skini se”, a bila je i jedna zanimljiva situacija kada je netko doviknuo – “slušali smo Quasarr”, na što je Boris odgovorio – “i ja sam slušao Quasarr”. Kao da je dao do znanja da je konačno kreativno oslobođen i može raditi što god želi te raditi glazbu onako kako ju on vidi, bez pritiska.

Ipak, osim solo pjesama EP prvijenca “Puls”, izvodio je i najveće uspješnice bivšeg benda, a čak je obradio i Idole i pjesmu “Bejbi, Bejbi”. Koncert nije dugo trajao s obzirom da je njegov solo kreativni put tek počeo, ali je bio taman onoliko dug da ga zapamtimo i s radošću očekujemo novi nastup. A tada se iskreno nadam da će biti u ispunjenom velikom pogonu Tvornice kulture. To je Boris Štok sa svojim pratećim glazbenicima i zaslužio.

Set lista:
Jeka
Kao mi
Arpeggio
Ispod kože
Bejbi, Bejbi (Idoli cover)
Ruke
Tišina
Voli me još ovu noć (Denis&Denis cover)
Iluzije
Ostani
Sjene
Ti
Ove misli

Bis
Propaganda

Foto: Nikola Knežević