Nina Romić za MB: “Majčinstvo me inspiriralo u svakom segmentu života pa i u glazbenom”
21. studenoga 2017.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

Nina Romić za MB: “Majčinstvo me inspiriralo u svakom segmentu života pa i u glazbenom”

Ninar Romić, jedna od najboljih hrvatskih kantautorica nakon određene glazbene stanke vraća se određenim aktivnostima pa tako i koncentriranju.

Za petak, 24. studenog najavljuje koncert u KSET-u, ali i izlazak novog studijskog albuma o čemu smo razgovarali s Ninom i pokušali saznati više informacija.

Iza tebe je dvogodišnja stanka, prije svega zbog uloge majke, ali nije bila i stanka po pitanju unutarnjeg razmišljanja o glazbi, vjerujem. Što se sve događalo u ove dvije godine i koliko je ova stanka bila dobra za kreativnu glazbu?
Zadnje dvije godine traje najljepši period mog života, postala sam majka maloga dječaka. To me je inspiriralo u svakom segmentu života, pa tako i u ovom, glazbenom. Koliko je bila dobra stanka najbolje će reći novi album koji izlazi na proljeće.

Mnogi te smatraju jednom od najboljih hrvatskih kantautorica, tri albuma su iza tebe s kojima si glazbeno odrastala i rasla sve do novog singla “Svjetla”. O čemu si razmišljala dok si radila na ovoj izvrsnoj pjesmi i što si htjela njome poručiti?
Ova pjesma je nastajala u fazi traženja odgovora na pitanja koja sam sebi postavljala. Mislim da nema smisla objašnjavati što sam zapravo mislila reći određenim stihovima, oni kojima su namijenjeni, razumijet će ih. I to mi je sasvim dovoljno.

Na ovoj pjesmi je radio između ostalog Marijan Jelenić iz grupe Nola s kojim radiš i na četvrtom albumu. Prošli put si surađivala s Markom Mrakovčićem. Što te ponukalo na promjenu producenta?
Volim promjene. S Marijanom sam dugo htjela raditi, i sada sam dobila priliku da skupa napravimo nešto. Marijan je izniman glazbenik, producent, nema ih mnogo takvih. Našli smo zajednički jezik i jako sam zadovoljna pjesmama. Ponosna sam i sretna što mogu surađivati s njim.

Kakva je koncepcija novog albuma, je li on na tragu ovog singla ili ne?
Novi album će biti jako raznolik. Pjesme su povezane osobnim traženjima, a ipak, svaka je neovisna i drugačija priča. Dugo smo promišljali o aranžmanskim rješenjima za svaku od njih deset. Na albumu će biti i nekoliko iznenađenja.

U kojem je kreativnom procesu album sada? Do kuda ste došli?
Sve je snimljeno, u 12.mjesecu slijedi mix. Planirani izlazak je u proljeće 2018.

Kao što sam već rekao, tvoja glazba se s vremenom mijenjala. Krenulo je s nekakvim minimalizmom, a sada je riječ o jednom čvršćem i punijem zvuku, ali uz tvoj prepoznatljivi odnos prema glazbi. Kako je došlo do te transformacije?
Ta transformacija je došla prirodno, vremenom. Od početka sam bila okružena drugim glazbenicima s kojima sam stvarala poseban zvuk. Puno vremena sam posvetila tražeći upravo svoj glazbeni jezik, nadam se da i uspijevam. Traženje i dalje traje, i vjerujem da će trajati sve dok se budem bavila glazbom.

Iza sebe imaš i odličnu pratnju. Tko je s tobom u bendu?
U bendu klavijature svira Fred Lanz, Petar Cvahte bubnjeve, a Karlo Cmrk bas gitaru.

Došlo je vrijeme i za prvi zagrebački koncert nakon gotovo 3 godine. Iskusna si glazbenica, ali ima li određene nervoze pred nastup?
Uvijek ima nervoze, prihvatila sam ju kao dio sebe, i zato je svaki put neponovljivo i uzbudljivo. Na ovom koncertu imamo i goste pa me veseli zasvirati neke pjesme po prvi put u novim aranžmanima.

Usporednu s majčinstvom i glazbom traje i projekt Začarana Močvara. Vjerujem da si ponosna na tijek ovog projekta koji traje već pet godine, ako se ne varam? Po čemu je ovaj program poseban?
Ovaj program je poseban jer promovira glazbu koja je tiša, intimnija, glazbu koju je potrebno slušati, stihove koji nam imaju nešto za reći… U programu smo ugostili mnoge glazbenike, sigurno i neka od najjačih kantautorskih imena ovih prostora. Jako sam ponosna što sam dio projekta. I dalje ćemo nastaviti promovirati glazbu koja je toliko posebna, a do koje je jako teško doći ako pogledamo uobičajeni radio i tv program.. Drago mi je što je program bio podrška mnogim mladim autorima na njihovom glazbenom putu.

Na što gledaš kada biraš bendove i izvođače koji će nastupiti u sklopu Začarane Močvare? Jesu li ti se do sada sve želje i ostvarile?
Želja za budućnost uvijek ima, i radimo na tome da ih ostvarimo. Pratim zbivanja na sceni, slušam nova izdanja, komuniciram s glazbenicima.. Također, i u komunikaciji smo sa regionalnom scenom te muzičarima koji putuju Europom i planiraju Zagreb kao jednu od koncertnih stanica.

Nina Romić i bend se u punoj postavi vraćaju u KSET!

Ide li kantautorska scena u dobrom smjeru danas, čini mi se kao da imamo dosta kantautora koji su se posebno istaknuli općenito na glazbenoj sceni, a nekako postoji i sve više mjesta gdje se mogu dokazati i privući pbuliku? Kako gledaš na sve to i cijeni li se danas rad kantautora?
Ovisi tko je s druge strane. Mislim da publika itekako cijeni kantautore. Puno više od medija koji nažalost diktiraju stvari, i pružaju, po mom mišljenju, malu podršku kantautorima, pogotovo onima koji nisu u sustavu diskografije, i to hrvatske. Zadnjih nekoliko godina se situacija malo popravila po pitanju svirki, imamo nešto više mjesta za kantautorske svirke, kao i publiku koja pokazuje interes i dolazi na koncerte tog tipa. Srećom, postoji jako puno kvalitetnih glazbenih portala koji podržavaju scenu tako da oni koje interesira glazba neće ostati zakinuti za nove informacije i nova imena koja se pojavljuju.

Hvala ti na razgovoru i želim ti nezaboravnu večer u KSET-u!
Hvala tebi 🙂