IZVJEŠĆE/FOTO: 2. večer 3. Brijačnice – večer velikana i nekih novih klinaca
21. siječnja 2018.
Nikola Knežević (2788 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: 2. večer 3. Brijačnice – večer velikana i nekih novih klinaca

Brijačnica je još jednom opravdala status najboljeg siječanjskog glazbenog festivala i ponovno okupila glazbene velikane, ali i neke nove klince čija svijetla budućnost polako i sigurno stiže. 

Kad misliš da ne može bolje od Partibrejkersa, M.O.R.T.-a i ostale ekipe koja je nastupala u petak, dođeš na drugu večer Brijačnice i onda sâm sebe razuvjeriš. Mora se priznati da je glazbeno druga večer za mrvicu bila bolja od prethodne, a čini mi se kako se to isto može reći i za publiku.

Spominjući neke nove klince tu sam prvenstveno mislio na mladi zagrebački bend Sfumato, koji svira ludi instrumentalni punk/funk/jazz fusion ili kako su sami sebe nazvali schizo-funk guitar trijom. Dečki su zaista mladi, ali glazbeno su komotno mogli nastupiti kao predgrupa Vlatku Stefanovskim. Svi su se ugodno iznenadili njihovim zvukom, ali i tehničkim dijelom svirke. Prebirali su prstima po žicama, udarali palicama po bubnjevima kao da iza sebe imaju 20 godina iskustva. Ovo je jedan od onih bendova koji zaslužuje izlazak iz glazbene sumaglice. Nije ni čudo da zvuče odlično jer je bend dio svima nama poznatog kolektiva JeboTon koji je već iznjedrio sjajne glazbenike i projekte.

Iza nekih novih klinaca nastupili su malo poznatiji “klinci”, Slow Motion Suicide za čiju se kvalitetu već dobro zna. Dečki i djevojka u crvenim odijelima su bili standardno dobri i ovo je još jedan od bendova koji polako izlazi na površinu hrvatske glazbene scene. Njihovo najplodnije vrijeme najvjerojatnije tek dolazi.

Spomenuo sam maloprije kolektiv JeboTon. Istu priču ima i kolektiv House of Pablo čije je dijete She Loves Pablo nastupilo na 3. Brijačnici. Njihov žestoki rock zvuk trebao bi se širiti cijelim svijetom, ne samo hrvatskim zrakom. Dočekani su s oduševljenjem publike jer su već dobro poznati po zagrebačkim i ostalim klubovima. Bilo da je u pitanju klub ili velika pozornica, bilo da je ovo tvoj đir ili ne, nebitno, She Loves Pablo moraš voljeti.

Ali večer je tek počela. Na pozornicu stupa najveći makedonski ponos, jedan od najboljih svjetskih gitarista, doktor glazbe, jedan od osnivača legendarnog benda Leb i Sol, Vlatko Stefanovski sa svojim trijom. Koliko god ih često slušao, koliko god puta gledao Vlatka Stefanovskog kako svira gitaru, svaki put je u pitanju jedno novo divljenje. Ovo je bila sigurno najkvalitetnija svirka cijele Brijačnice. Od “Kao kakao” i “Jovano, Jovanke” do “7/8 ora” i “Kalajdžiskog ora”, sve je bilo maestralno, perfektno odsvirano, divno za slušati. Nema kod njih previše pametovanja, samo “jen dva tri, jen dva, jen dva, jen dva tri” i kreće putovanje na koje vas može odvesti samo ova trojka. Šteta što je nastup bio kratak jer su organizatori svim bendovima dali jednaku satnicu. Mislim da glavna imena poput Stefanovskog komotno mogu odraditi i sat i pol nastupa na ovakvim festivalima. Ali to je moje mišljenje.

Kako je Vlatko Stefanovski imao najbolji koncert na Brijačnici tako je odmah i sljedeći bend koji je stupio na pozornicu, Antenat, najviše rasplesao publiku na cijelom festivalu. Mješavina raznih glazbenih stilova, reggaea, rocka, etno prizvuka uz hrpu glazbenika na pozornici, od bubnjeva i gitara, preko klavijatura i udaraljki, do brass sekcije. Osim “onog mirisa” u zraku, osjetio se i miris dobrih vibracija, veselih i brzih ritmova koji se transferiraju lako na publiku. Zaista energično i jedan od highlightova 3. Brijačnice.

Čast da ove godine zatvore festival imali su još jedni glazbeni veterani, Kawasaki 3P. Njih niti treba više predstavljati, niti previše opisivati, niti analizirati. Jedan od najboljih hrvatskih i regionalnih alternativnih rock sastava i ovoga je puta izazvao posebno uzbuđenje svih prisutnih u dvorani Zrinjevac, odnosno popularno zvanoj Boćarski dom. Čim su pružili prvi korak na pozornicu publika nije prestajala s vriskom. Kawasaki 3P su od prvog do zadnjeg studijskog albuma zadržali visoki glazbeni nivo, a oduvijek su bili i prava koncertna atrakcija. To je jedan od onih bendova kojima se uvijek raduješ na živim svirkama.

Da sve ne bude pozitivno u ovom izvješću, moram spomenuti i ovogodišnje visoke cijene pića na šankovima, za što naravno ne treba kriviti organizatore nego one koji su postavili takve cijene. 20 kuna za razvodnjeno pivo na alternativnom rock koncertu je stvarno previše, takva cifra se za tu žutu tekućinu ne može vidjerti čak ni na velikim festivalima u Hrvatskoj.

A za organizatore čista desetka, propusta nije bilo, zvuk je bio vrhunski, izbor bendova je bio na visokoj razini, sve se nekako spojilo u jednu cjelinu i ukupni dojam 3. Brijačnice je takav da se nadamo dugogodišnjem druženju u Boćarskom domu.

Foto: Nikola Knežević