Intervju s Drvoredom, uspješnim hrvatsko-francuskim glazbenim projektom
26. siječnja 2018.
Nikola Knežević (2796 Članci)
Podijeli

Intervju s Drvoredom, uspješnim hrvatsko-francuskim glazbenim projektom

Hrvatsko francuski sastav Drvored u petak 26. siječnja imaju sjedeći koncert u Kinoteci, a najavili su ga singlom “Prozori”.

O singlu, ovoj zanimljivoj vezi na relaciji Hrvatska-Francuska, inspiracijama, posebnim zvukom i nazivu benda pričali smo s Miranom Bistričićem (tekstopisac i vokal) i Rokom Vidakovićem (trombon).

Odakle ta francusko-hrvatska veza i kako je došlo do ideje za ovim jedinstvenim bendom?
Roko: Hrvatsko francuska veza počela je time što smo upoznali jednog divnog čovjeka po imenu Frederic Lanz i on je doprinio tom razvoju hrvatsko francuskog prijateljstva kroz glazbu i samim time smo se i mi zaljubili u njega, a i on se zaljubio u nas pa je tako nastala ideja za bendom.

Stvarno odlično zvučite, ali nema vas malo u bendu, odnosno mogli biste se nazvati i big bandom.
Miran: Možemo, nas je devet, “rolamo” razne instrumente i pokušavamo ih povezat na raznorazne načine. Ima tu različitih stilskih elemenata i na kraju, da, to može ispast big band moment.

Ne samo da miješate glazbene stilove, nego i razne glazbene instrumente. Kako bi opisali vaš stil?
Roko: Mi smo ga ranije nazvali balkankan iako sada više naginjemo više nekoj melankoliji tako da bi ga sad mogli nazvati balkankolija – kombinacija balkana, can cana i melankolije.

Odakle crpite inspiraciju, imate li neke glazbene uzore?
Roko: Inspiraciju crpimo iz svega što se događa oko nas, prvenstveno naši tekstopisci i glazbopisci Frederic Lanz i Miran Bistričić koji su zaslužni za sve tekstove, kao i većinu glazbe (naravno i ostatak benda sudjeluje u tome), a pretpostavljam da oni crpe inspiraciju iz toga što vide oko sebe i osjećaju unutar sebe. A glazbeni uzori; sigurno ih imamo, ali ih ne ciljamo kopirati već ciljamo biti orginalni maksimalno koliko možemo.

Iza vas je album “Arhelino” koji je iznimno dobro prihvaćen. Kako ste vi zadovoljni s prijemom?
Roko:
Zadovoljni smo s prijemom, publika je dobro reagirala, a nadamo se da će dobro reagirati na nove pjesme  koje ćemo predstaviti danas u Kinoteci.

Novi singl se zove “Prozori”, što oni za vas predstavljaju, odnosno kakav točno svijet?
Roko: “Prozori” više predstavljaju određen pogled osobe iz nekakvog skučenog prostora prema van. Znači, kako ljudi doživljavaju u svom malom prostoru ostatak života oko sebe tj. kao da ga gledaju kroz prozore.

Za pjesmu je snimljen i spot koji je označio novu suradnju sa Sanjom Bistričić, je li tako?
Miran: Bili smo jako zadovoljni s video spotom za pjesmu “Johnny Ketty” kojeg je također Sanja radila, ubola je u emociju samog spota tj. povezala je emociju s tom pjesmom. Stoga smo odlučili nastavit tu suradnju jer Sanja inače snima i fotografira i totalno je u tome pa smo joj dali otvorene ruke za “Prozore”. I ponovno smo jako zadovoljni s emocijom koju je prenijela i kako se povezala sama pjesma “Prozori” s video brojem.

Odakle ovakav naziv benda?
Roko: Naziv je nastao iz neke bivše suradnje, iz jednog malog projekta koji se pretvorio u Drvored kakav poznajemo danas i poprilično smo sretni što imamo priliku imati ime koje predstavlja prošlost, sadašnjost i vrlo vjerovatno budućnost ovog benda.

Planirate li unaprijed što ćete raditi? Kakva će za vas biti ova godina?
Miran: Znamo si postavit ciljeve i volimo ih se u jednoj određenoj mjeri držati no uvijek ostavljamo prostora za stvari koje nas mogu iznenadit. Ako dođu nove melodije, ako dođu nove pjesme objeručki ih znamo prihvatiti te se volimo prepustiti trenutku da nas ta stvaralačka struja vodi u nepoznatim i novim smjerovima.