IZVJEŠĆE/FOTO: Arkona, Stribog i Leecher u Boogaloo-u – žestoki početak godine
4. veljače 2018.
Helena Ernoić (69 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Arkona, Stribog i Leecher u Boogaloo-u – žestoki početak godine

Metal kalendar je za ovu godinu dobro počeo, a u veljaču smo zaronili uz kombinaciju sympho i folk metala, kojeg su donijeli ruska Arkona uz podršku lokalnog Striboga i mađarskog Leechera. Dobra doza žestine koja nas je itekako trebala razdrmati da bi se trgnuli iz zimskog sna.

Koncert je održan u zagrebačkom klubu Boogaloo i to s 45 minuta zakašnjenja od najavljene satnice. Daleko od akademskog. Ali jednom kada su se vrata dvorane otvorila, publika je zauzela prve redove, što je bilo lijepo za vidjeti. Konačno nije bilo onog prizora gdje prva predgrupa moli da se taj dio popuni. Večer su otvorili mađarski Leecher, koji su specifični po izboru instrumenata. Postavu čine bubnjar, vokal i tri violončela, koja vrlo dobro zamjenjuju onu standardnu postavu. Na pozornicu su izašli dobro raspoloženi, a pjevačica je kratko uz široki osmjeh pozdravila publiku.

Predstavljali su svoj album «Sightless», no dobili smo tek solidan nastup i korektnu reakciju publike. Problem je možda u tome što ih naša publika još ne poznaje dovoljno, no tek su na prvom albumu i imaju puno toga za doraditi i napraviti, pa vjerujem da će neki idući nastup biti znatno bolji. Pred sam kraj su zasvirali pjesme poput «Fading», «Payback» i «All the Stars» i pozornicu prepustili domaćim snagama.

Stribog ne treba posebno predstavljati. Folk metal bend iz Zagreba, koji je veliki dio svojih obožavatelja okupio na koncertu. Dvorana se već ugodno popunila do njihovog nastupa, koji su otvorili s «Remember with Pride» i najavili set listu, dobrim dijelom sastavljenu od novih pjesama koje će se naći na njihovom nadolazećem albumu “Tvoje kraljevstvo zeleno”. Bend je energično odradio svoj set, a ako je suditi po reakcijama publike, ipak je najviše simpatija pokupila pjevačica koja je vrlo dobro pratila svoje dionice, ali na žalost je tu zakazao zvuk u dvorani. Isti problem je imao i Leecher. Vokale su s vremena na vrijeme «pojeli» instrumenti i jednostavno se nije moglo razabrati što ide van. Šteta, jer je to u oba slučaja spustilo dojam nastupa.

Uz manji kontakt s publikom, najavili su «Pred vratima proljeća» i pozvali publiku da upale upaljače ili mobitele. To im i nije pošlo za rukom, ali zato na ostalim pjesmama nisu imali problema s motiviranjem. Na listi se našla i naslovna «Tvoje kraljevstvo zeleno» te «Rusalka» i «Krunidba slavena» pa ako je suditi po novim pjesmama, Stribog definitivno korača po već poznatom zvuku i zasigurno će se svidjeti postojećim obožavateljima.

Arkona je već nekoliko puta nastupila u Zagrebu, pa čak i uspjela zasjeniti glavni bend kada su bili u ulozi predgrupe. To dovoljno govori o ljubavi ovih ruskih metalaca i naše publike pa se ni ovoga puta nije očekivalo ništa manje. U fokusu je bio njihov novi, deveti po redu, album koji nosi naziv “Khram”, a objavljen je prije desetak dana putem njihove izdavačke kuće Napalm Records. Za one koji ovaj bend prate nešto duže, znaju da kada predstavljaju novi materijal, prva polovica koncerta odlazi uglavnom na nove pjesme, a ostatak uz nezaobilazne hitove s ranijih izdanja. Istu šprancu su primijenili i sada, pa su nastup otvorili uz uvodnu «Mantra» koja je i prva na popisu aktualnog izdanja.

Karizmatična Masha je i ovoga puta nosila veliki dio koncerta, kombinirajući growl i clean vokal koji odlično pristaju aranžmanima koje su napravili. Pozornica je bila ukrašena velikim backdropom s vizualima novog albuma, a potrudili su se imati i adekvatnu rasvjetu koja je lijepo pratila koncert. Odjeća je ovog puta bila nešto drugačija. Umjesto krzna, imali su kostime od jute. Kada se podvuče crta, manje-više smo dobili njihov standardni nastup koje publika voli. Prvi dio, gdje smo slušali nove pjesme, je bio bez prevećih emocija, no drugi dio je ipak dignuo koncert.

«Goi, Rode, Goi», «Yarilo», «Arkaim» i «Zaklyatye» dobro su poznate pjesme koje su publiku dignule na noge, a dvorana se konačno pretvorila u plesni podij što se čekalo od početka. Ruke u zraku i poznavanje tekstova bio je dio koji je nedostajao na početku.

Večer je imala i svojih minusa i svojih pluseva. Jako glasan razglas s teško razumljivim vokalom i neobjašnjivi party nevezan za koncert u susjednoj prostoriji su anomalija koja nam nije trebala, ali bendovi su vrlo korektno odradili svoje nastupe i publika je bila zadovoljna. A to je najbitnije.

Foto: Helena Ernoić