Mašinko punim plućima koračaju dalje – predstavili maxi single, videospot i lyric video
5. veljače 2018.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Mašinko punim plućima koračaju dalje – predstavili maxi single, videospot i lyric video

Melodični punk rock bend Mašinko predstavlja svoj novi maxi singl „Punim plućima / Veća lopata“ koji izlazi i na 7” picture discu. Uz pripadajući novi videospot i lyric video, Mašinko najavljuje zagrebački koncert 23. veljače u Vintage Industrialu.

Aranžman i glazbu za obje pjesme potpisuje Mašinko. Tekstove su napisali vokalist Marin Šulenić – Šulc („Punim plućima“) i gitarist Andrija Ražnatović („Veća lopata“). Produkciju, mix i mastering odradio je Mark Mrakovčić, dok je za artwork albuma zaslužan street art umjetnik CHEZ 186. Oba videospota napravio je Andrija Ražnatović.

Za singl „Punim plućima“ frontmen Šulc ističe da govori o nemogućnosti samoaktualizacije u okviru individualnog i kolektivnog mentaliteta koji rezultira katastrofalnim politikama“. Videospot je originalno bio namijenjen za pjesmu „Kad idemo van“ s albuma „Svugdje je doma, al lijepo je najljepše“ iz 2014., no svoj život dobiva tek sada, montiran u retro estetici koja podsjeća na VHS snimke.

„Odsvirali smo pjesmu par puta, nešto pokušali i odglumiti, i za grupnu scenu napravili prilično dobar tulum, ali niz stvari je iskrsnuo (npr. vidjeli smo kako izgledamo pred kamerama) i spot kao takav (očito) nikad nije izašao. Svima koji su bili na snimanju i koji ispituju kad će spot, u inat smo ga odlučili konačno izbaciti, samo tri godine kasnije i za drugu pjesmu“, otkriva Andrija o snimanju u, bendu najdražem, sada već zatvorenom, legendarnom kvartovskom kafiću Pikaro.

Singl „Veća lopata“ opisuje kao ‘tužnu pjesmu u veselom tonalitetu koja opisuje scenu koju je previše ljudi oko nas doživjelo – zaključana vrata radnog mjesta koje nam je pružalo svakodnevni kruh. Tko ne zna, neka gugla anegdotu o radniku koji je tražio veću lopatu, a taj radnik bi danas tu lopatu mogao samo prodati da ima od čega živjeti još dva dana.’

Maxi singl „Punim plućima / Veća lopata“ izaći će i u fizičkom obliku na 7” picture discu, a moći će se kupiti na koncertu. Nove pjesme ujedno su i prva dva singla s nadolazećeg albuma.

Ulaznice za koncert 23. veljače u Vintage Industrialu u prodaji su po cijeni od 45 kn u pretprodaji, dok će na dan koncerta biti potrebno izdvojiti 60 kn. Službena prodajna mjesta su Vintage Industrial Bar (Savska 160) i Dirty Old Shop (Tratinska 18). Koncert organizira K.L.U.B. Dostava Zvuka koji stoji iza festivala Ferragosto JAM.

Foto: Nikola Knežević