IZVJEŠĆE/FOTO: Mando Diao u Vintageu – ipak nije sve u jednoj pjesmi!
8. veljače 2018.
Nikola Knežević (2798 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Mando Diao u Vintageu – ipak nije sve u jednoj pjesmi!

Odmah moram reći da nisam ljubitelj zvuka i glazbe švedske rock grupe Mando Diao, ali ću uvijek priznati da sam obožavao, a i dalje obožavam pjesmu “Dance With Somebody” s kojom su postali poznati diljem svijeta. 

Spadaju u kategoriju “one hit wondera” ili grupe samo s jednim hitom broj jedan, doduše spomenuta pjesma je bila samo prva u Austriji, ne i njihovoj rodnoj Švedskoj, ali na koncertu u Vintageu se ispostavilo kako imaju puno više toga za pokazati od samo jedne pjesme. Ali da krenem redom.

Prebacivanje cijelog koncertnog događanja s Velesajma u Vintage Industrial Bar, bez obzira na takvu zainteresiranost kakva je bila, je bio pun pogodak. Stisnulo se puno duša u kultno zagrebačko rock okupljalište, ali prije nego što smo mogli čuti one zbog kojih smo došli, na pozornicu su izašli The OBGMs, nama nepoznati Kanađani, ali glazbenoj kritici itekako poznati, prije svega zbog albuma prvijenca od prošle jeseni kojim su “kupili” obožavatelje. Isplatilo se doći ranije u Vintage jer su dečki imali genijalnu energiju koja je prštala iz pojačala njihovo noise punk/rocka. Odmah su pobrali simpatije publike, zahvalili svima što su došli i rekli da će pomno pratiti svoje društvene mreže kako bi vidjeli jesu li se svi tagirali na koncertu. Simpatični likovi, doista, ali i glazbeno savršeni. Nastup je bio toliko upečatljiv da su se oprostili od Zagreba (nadam se samo na kratko) sišavši među rulju i završivši koncert kao pravi punk/rockeri. Rado bih ih htio vidjeti i na nekoj većoj pozornici, festivalskoj, hrvatskoj.

U jednom trenutku sam sâm sebe zapitao – “hoće li Mando Diao moći nadmašiti tu energiju koju su ispostavili The OBGMs. Nisu nadmašili, ali su nastavili tamo gdje je predgrupa stala. Volio netko ili ne bend, Šveđani su doista ludi i došli su u Vintage velikim tour busom s dodatnom velikom prikolicom i opremom kakva se rijetko viđa u klubovima. Kao da su htjeli pokazati da zaslužuju više pozornosti i da nisu samo “one hit wonder”. Prije nego što su stali na pozornicu čuli smo na razglasu veliki hit Musea – “Knights of Cydonia” na koji se savršeno uklopio simfonijski intro Mando Diao što je bio uvod u “San Francisco Bay” da bi odmah krenuli s promoviranjem novih pjesama. I dosta su ih izveli, čak njih 9 od ukupno 12. Između njih su svirali najbolje s proteklih studijskih albuma, poput žestokih “You Got Nothing On Me” i “Sweet Ride”, laganice “All My Senses” i hitova “Gloria” i “Dance With Somebody” s kojom su zatvorili koncert i koja je doživjela najviše uzbuđenja kod publike, očekivano.

Kao što rekoh, bend je ovo koji je nadmašio moja očekivanja, doduše očekivanja su bila dosta niska, ali opet su me ugodno iznenadili. Šteta što se do sada nisu lijepo proveli u Hrvatskoj, prvo slab odaziv publike na Špancirfestu, a sada i prebacivanje koncerta u klub. Ali iz svega lošega i nešto dobro, da ovo nije bilo u Vintageu tko zna bi li ovaj osvrt bio pozitivan jer su ova dva benda savršena pasala za klupski ugođaj. Lijepa srijeda navečer bez obzira na snijeg i kaljužu vani.

Mando Diao set lista:
Intro
San Francisco Bay
All The Things
Sweet Ride
Good Times
All My Senses
Dancing All the Way to Hell
One Two Three
Mr Moon
The Band
Break Us
Voices on the Radio
Watch Me Now
Down in the Past
You Got Nothing On Me
Gloria
Ochrasy
Brother
Shake
Dance with Somebody

Foto: Nikola Knežević