Na koncertnom finalu Kulturaljke 2018. Kries, Jinxi, Kandžija i Rhea
24. veljače 2018.
Music Box (10917 Članci)
Podijeli

Na koncertnom finalu Kulturaljke 2018. Kries, Jinxi, Kandžija i Rhea

Kroz cijeli mjesec veljaču organizatori iz udruge P.A.R.K. svaki tjedan objavljivali su po jedno ime s lineup-a velikog koncerta koji će se 30.3. održati pod Hangarom na prostoru bivše vojarne Bribirskih knezova u Šibeniku. Zadnjom objavom lokalne glazbene podrške zaokružili su priču i otkrili čak četiri benda i DJ program koji će svirati na koncertnom finalu Kulturaljke.

Kao headlineri prvi su najavljeni zagrebački pop sastav Jinx, koji na Kulturaljku dolaze povodom 20 godina uspješne karijere, a pod Hangarom će prvi put u Šibeniku uživo svirati svoj prošlogodišnji album „Pogrebi i Pomiriši“. Materijal koji su izdali nakon sedam godina diskografske pauze i koji je pokupio tri najvažnije nominacije za ovogodišnju diskografsku nagradu Porin i to : za “Album godine”, “Najbolji album pop glazbe” i “Najbolja izvedba grupe s vokalom”. Šibenski nastup 30.3. bit će i službeni „warm up“ za njihov veliki koncertni spektakl u svibnju kad će nastupati u prepunom zagrebačkom Domu sportova.

Nakon Jinxa, drugo objavljeno ime je Kries, sedmeročlani bend koji nadahnuće pronalazi u melodijama i tekstovima tradicijskih pjesama, u slavenskoj mitologiji, dinarskom ritmu i zvukovima mediteranskih glazbala. Kao i kolege iz Jinxa, vlasnici su jednog od najbolji regonalnih albuma u prošloj godini „Selo na okuke“, koji se našao na svim relevantnim top ljestvicama najboljih glazbenih izdanja 2017. godine.  Dosadašnjim djelovanjem Kries je prisvojio epitet najaktivnijih i najatraktivnijih predstavnika world music scene s ovih prostora. Njihove pjesme pronašle su svoje mjesto u eteru radijskih postaja diljem svijeta kao i na međunarodnim cd kompilacijama toga žanra. Album „Selo na okuke“ normiran je za Porina u kategoriji “Najbolji album folklorne i etno glazbe“.

Hip hop atrakcija Kandžija iz Osijeka treće je ime, koje zaokružuje trolist glavnih bendova koncertnog programa Kulturaljke. Iza njega je deset godina karijere, a nakon posljednjeg albuma ‘Nema Labavo’ i prepunih zagrebačkih koncerata uz svoj bend Gole Žene sigurno je samo da je Kandžija jedno od najbitnijih imena regionalne hip hop scene.  Još od prvih demo izdanja objavljenih 2006. godine bilo je jasno da je riječ o izvrsnom MC-u i liričaru specifičnog stila i humora koji je pažnju šire javnosti osvojio već prvim albumom Narodnjaci i hit pjesmom Jelena. Umjetnički plodan, Kandžija je tijekom zadnjih pet godina isporučio pet zapaženih izdanja i zato ga organizatori manifestacije Kulturaljka smatraju najboljim mogućim izvođačem uz već najavljene bendove.

Lokalna glazbena podrška ove godine dolazi u vidu dva imena: Rhea – relativno novi autorski bend na šibenskoj sceni, iako su aktivni od 2015. godine. Trojac koji svira alternativni rock, kako kažu, naslonjen na zvuk Seattle-a i bendove Alice in Chains, Soundgarden i Nirvana. Znanje su do sada brusili po šibenskim klubovima a mogu se pohvaliti i  osvojenim drugim mjestom na splitskom festivalu autorskih bendova ST-art 2016. godine. Prvim nastupom na velikoj bini otvorit će koncert pod Hangarom.

Za popratni Dj program bit će zadužen DJ duo Škalja & Sokol koji će neopterećeni glazbenim žanrovima publiku održavati plesnom od početka do kraja večeri.

Službeni „warm up“ party za koncert po Hangarom dogodit će se 24.3. u klubu Kuglana gdje će svirati šibenski live fusion bend The Fogsellers i live DJ set Fikcio Mongera.

“Parkaši” uskoro najavljuju i objavu prvog dijela programa Kulturaljke u kojem će se i ove godine naći zanimljiva predavanja, javne tribine i izložbe fotografija.

Podsjetimo, dvodijelni kulturno-glazbenu manifestaciju Kulturaljka organiziraju članovi udruge P.A.R.K. iz Šibenika, kojima je ovo osma godina uspješnog rada. Uz Kulturaljku, već osmu godinu pripremaju i regionalni festival Regius i festival elektroničke glazbe Membrain koji se treći godinu za redom održava u Šibenskom kanalu.

Foto: DB photography