IZVJEŠĆE: Toto uz sitne nedostatke priuštili pravu lekciju rocka
11. ožujka 2018.
Helena Ernoić (34 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Toto uz sitne nedostatke priuštili pravu lekciju rocka

Iako iza sebe lagano ostavljamo tek prvi kvartal godine, definitivno možemo reći da je koncert grupe Toto jedan od onih koji će obilježiti 2018. godinu. Rasprodan koncert i ekstaza publike, riječi su kojim bi najsažetije opisali što se događalo ovog petka.

Kako to već biva s rasprodanim koncertima, mnogi su pomahnitalo tražili kartu viška kako bi prisustvovali ovom sjajnom društvenom događaju. Dvorana je već prije 21 sat bila puna, a glazba koja se provlačila u pozadini je lagano «nabrijavala» publiku, koja je zanešena počela zazivati početak koncerta. I točno u «devet-nula-nula», svjetla su se utišala i pao je veliki zastor koji je skrivao pozornicu. Dvorana je odjeknula uz zvuke pjesme «Alone», nakon koje se nadovezala «Hold the Line» na čije prve tonove je publika počela vrištati. Zanimljivo je bilo vidjeti da se u tom trenutku pojavio veliki broj mobitela u zraku, ali je i publika otpjevala dobar dio pjesme.

Steve Lukather je tek nakon treće pjesme pozdravio publiku i najavio pjesmu za koju je pozvao popunjenu dvoranu da se pridruži ukoliko ju znaju. Riječ je o «Spanish Sea» koja ritmom podsjeća na dobro poznatu «Africu», no prozračne melodije obzirom da Steve svira akustičnu gitaru. Iduću je najavio kao pjesmu koja mu puno znači i voli ju izvoditi, a sudeći prema reakcijama, zasigurno se nalazi u «top 5» obožavatelja ovog benda. Naravno, bila je riječ o «I Will Remember» čiju je poznatu liniju publika otpjevala. To je ujedno bio i jedini dio koji je pjevač pjevao, skupa s pratećim vokalima basiste i puhača, pa je možda bolja opcija bila da se makne u potpunosti s pozornice, jer u ostatku pjesme je vrlo statično stajao.

Veliki broj mobitela se ponovno pojavio u zraku kada je bend počeo svirati pjesmu «Rosanna», koja je natjerala mnoge na tribini da se ustanu i počnu plesati. Osim vokalno, pjesmu su podržali davajući ritam pljeskom. Zanimljivo je da se tek sada pjevač obratio publici, što je nedostajalo na samom početku. Koliko god Lukather bio važan i istaknut lik benda, pjevač je taj koji stoji na «prvoj crti» i treba imati neku komunikaciju s publikom.

Uslijedio je vrlo zanimljiv dio, niz pjesama koje su pričale priču o Totu; kako su snimili prvi single, koji događaji su inspirirali pojedine pjesme, na kojoj pjesmi se Lukather po prvi put pojavljuje kao pjevač, koja pjesma je izbačena s prvog albuma…  Izljev ljubavi je uslijedio kada je klavirist David Paich rekao da mu je djed iz Splita te kako se u publici nalaze i njegovi rođaci pa su i svi u toj dvorani njegovi ljudi. «Stop Loving You» je zaključila ovaj više akustični dio koncerta koji nas je jako lijepo proveo kroz povijest benda.

Lukather je u jednom trenutku krenuo predstavljati članove benda, a kada je došao do basiste, pojasnio je kako je večeras «birthday boy» pa je publika bez razmišljanja krenula pjevati «Sretan rođendan». Svakako su svi od reda odlični svirači, no perkusionist je stvarno ostavio dojam svojom energijom i lakoćom prelaska s elementa na element.

Još jedna pjesma koja je ostavila snažan dojam je bila obrada «While My Guitar Gently Weeps» , koju je publika popratila pjevanjem, a finiširana je odličnim gitarskim solom. A uskoro je uslijedio onaj hit koji su brojni čekali, pa je na prve taktove «Africe» publika pala u ekstazu. Tribine su se digle na noge, ruke su se dignule u zrak i pjesma je otpjevana bez greške do kraja. A potrajala je dobrih 12 minuta, obzirom da je njezin završetak bio lijepi jam session u kojem je sudjelovala i publika. Ovo je označilo kraj službenog dijela koncerta.

Naravno, nije moglo proći bez poziva na bis, no dečki iz Tota su se vratili sa samo jednom pjesmom i to je bila «The Road Goes On». Uz oko dva i pol sata odličnih hitova, dobili smo dobru lekciju rocka, tim više što je u publici bio lijepi broj djece. Bilo bi bolje da smo sve to doživjeli u Velikoj dvorani, no i ovaj koncert u Maloj se svakako urezao u srce i dušu svih posjetitelja ovog važnog kulturnog, društvenog događaja.

Set lista:

Alone
Hold the Line
Lovers in the Night
Spanish Sea
I Will Remember
English Eyes
Jake to the Bone
Lea
Rosanna
Miss Sun
Georgy Porgy
Human Nature
Holyanna
No Love
Mushanga
Stop Loving You
Girl Goodbye
Angela
Lion
Dune (Desert Theme)
While My Guitar Gently Weeps (The Beatles cover)
Stranger in Town
Make Believe
Africa

Bis:
The Road Goes On

Foto: Ivan Matković