Emotivna priča Francuskinje Anne K. Eaves i hrvatskog glazbenika Olje Dešića
27. ožujka 2018.
Music Box (10959 Članci)
Podijeli

Emotivna priča Francuskinje Anne K. Eaves i hrvatskog glazbenika Olje Dešića

Glazbenica i autorica, Anna K. Eaves je rođena u Parizu 1981. godine, a od ranog djetinjstva glazba joj je bila velika ljubav. Godinama je pisala pjesme koje je izvodila na engleskom i francuskom jeziku, a glazbi se posvetila u potpunosti.

U dobi od 26 godina doživjela je moždani udar te je izgubila osjete na desnoj strani i mogućnost govora što joj je postala velika prepreka u svakodnevnom životu, a pogotovo kao umjetnici i glazbenici jer je bila spriječena raditi ono što najviše voli – nije mogla pisati, svirati i pjevati kao prije. Ali nakon nekog vremena je ipak pronašla način kako se vratiti glazbi te je unatoč svom nedostatku, 2014. godine snimila album s američkim pijanistom Brianom Culbertsonom.

Deset godina nakon moždanog udara koji joj je oduzeo mogućnost govora, nevjerojatna priča Anne K. Eaves ugledala je svjetlo dana i sve je to objedinjeno u albumu naziva “10” u kojemu otkrivamo Anninu senzibilnost, njezine pjesme i posebnu životnu priču. Album „10“ je vrlo elegantan album koji kombinira francuske pjesme i engleske balade, kombinacija je mekanog pop zvuka, a osjeti se i prizvuk jazza. Tekst i glazbu potpisuje i izvodi sama Anna, a pjesme su snimljene prije moždanog udara. Aranžmane potpisuje većinom Olja Dešić koji su snimani i producirani u Studiju Maraton. Za mastering je zaslužan Zoran Švigir (Studio Šišmiš). Na “demo” vokale koje je Anna snimila prije moždanog udara, aranžmane su odsvirali razni poznati glazbenici kao što su Branimir Gazdik, Zvjezdan Ružić, Ivan Pešut, Olja Dešić, prateći vokali Studija Maraton i gudači.

Anna je čak uspjela snimiti neke nove vokalize, a snimanja je pratila zajedno s autorima glazbe putem interneta. Slušajući glas i pjesme Anna K. Eaves, njezin talent je prepoznat i donosi nam predivne emocije u projektu zvanom “Anna Music Collection.”

Pjesme koje je napisala, a nije ih objavila, mnogi nagrađivani umjetnici prepoznali su i podijelili ovu jedinstvenu avanturu, pozivajući je na međunarodnu glazbenu suradnju (Francuska / Hrvatska / SAD). Kada je pomislila kako više neće moći nastupiti uživo, uz pomoć Olje Dešića je shvatila kako ipak postoji mogućnost pa je tako na međunarodnom festivalu Sentimento 2016. godine, virtualno nastupila na pozornici u duetu s hrvatskim tenorom Stijepom Gleđom Markosom, u pratnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Od tada je francuski ambasador ovog festivala. Anna je posjetila Hrvatsku nekoliko puta prije i nakon moždanog udara zajedno sa Stéphanom i Jean-Marcom Novakom, braćom hrvatskih korijena s kojima je također surađivala na svom albumu “10.” Oduvijek je voljela dolaziti u Hrvatsku, a pogotovo u njihovu kuću blizu Varaždina.

Foto: Nikola Knežević