IZVJEŠĆE: Koncert Joan Baez u Bosanskom kulturnom centru – Sarajevo, ljubavi moja
2. travnja 2018.
Željko Mirković Miki (197 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Koncert Joan Baez u Bosanskom kulturnom centru – Sarajevo, ljubavi moja

Emotivno, humano i glazbeno prelijep povratak Joan Baez u grad čiji su ljudi svojim životom, patnjom, ljubavlju zaslužili ovakav poklon. I oni putnici namjernici koji su se došli pokloniti divi u Sarajevo.

U lijepu pjesmu puno toga može stati. Ima tako pjesama koje se pamte, koje se pjevaju. Koje pjevaju. Ima lijepih i tužnih pjesama, jer tuga i ljepota još su ljepše (i lakše ti je) kad se otpjevaju. I ima pjesama koje su posebne. Zbog kojih (ne samo u glazbenom smislu) osjećaš svoju ljudskost i bliskost s drugim ljudima samo zato što su ljudi. Od krvi i mesa. Od duše. Jedna od takvih pjesama je “Sarajevo, ljubavi moja”. I zbog autora, i zbog Keme, i zbog nas koji smo je znali zapjevušiti sami sa sobom. I s dragim prijateljima. I sve to smo osjetili još jednom kad je na kraju sarajevskog koncerta ovu Pjesmu zapjevala Joan Baez s mladima i starima Grada. I sa svima nama.

No, krenimo redom. Ne treba zanemariti emotivni, humani, ljudski karakter ovog Njenog trećega dolaska u Sarajevo, no glazbeno gledajući, također, razlozi za nastup su višestruki. Prije svega, ljudski vijek (i izvođački) nažalost je ograničen pa autori, umjetnici moraju razmišljati i o ovom aspektu svoga života. S druge strane, Joan je diskografski iznimno aktivna, pa smo u gotovo dva sata mogli čuti i skladbe zadnjega albuma “Whistle Down The Wind”. Već od početka shvatili smo (i čuli i osjetili) da će to biti izniman glazbeni događaj. Naslovna stvar posljednjeg albuma iza koje je slijedila (a)tipična folk pjesma “Silver Blade (sa, za folkere neobično, violetnim tekstualnim svršetkom) dovele su nas do dylanovskih “It’s All Over Now, Baby Blue” i Don’ t Think Twice, It’s Allright”. Njena kosa boje srebra i srebrnkasti vokal (s patinom, ali vrlo dobar) praćeni su diskretno perkusijama (njen sin) i banjom, mandolinom, bas gitarom, glasovirom ili, pak, drugom gitarom. U pojedinim stvarima i odličnim (ženskim) back vokalom. I, naravno, odlično raspoloženom publikom.

Nakon predivne “The Things That We’re Made of (Mary Chapin Carpenter) ide bezvremenska “Diamonds & Rust”. Kristofersonova “Me and Bobby McGee” (joplinovsko sekundiranje) i kontrapunkt “I Need Another World(Antony) pokazuju kako Baez odlično može pomiriti različite autorske izraze. “Things They Are A Changing” posvećena je mladima koji život i svoje aktivnosti posvećuju važnim temama (borbi protiv oružja, odnosno, kontroliranja uporabe); posebno je potresna “President Sang Amazing Grace” (o istoj temi; također s novog albuma), a Joe Hill najavljena je kao „ona“ koju su koristili u svojim kampanjama mnogi – lijevi, desni… (Joe Hill je, poput Toma Joada, velik i poznat simbol kada govorimo o borbi za preživljavanje u trudbeničko-ljudskom smislu riječi). “Lilly Of The West” obrađivali su mnogi, ali Joanina verzija s kapljom caveovskog u sebi je među najboljima. Nakon “House of the Rising Sun” red je da čujemo i staru korjeniku – Petea Seegera, odnosno „njegovu“ “Darling Corey”. Temelji folka i Joaninog izraza potaknuti su i prijateljstvom s ovim velikim (i dugovječnim) autorom koji je utjecao na mnoge (sjetimo se samo velikoga Springsteena).

“Gracias a la vida” (još jedan doprinos multijezičnosti), te bendovska “The Night They Drove Old Dixie Down” početak je kraja (svemu lijepom dođe kraj) u kojem ćemo čuti već spomenutu “Sarajevo, ljubavi moja” (koja je opet izmamila mnogu suzu), zatim Donna (donna) uz sotto voce zbor publike Bosanskog kulturnog centra, te Lennonovu “Imagine”. Nimalo naivno, već iskreno ljudski je otpjevati i živjeti poruku stihova koje nam je davno darovao tragično preminuli Beatle. Vjera je lijepa riječ, ali i puno više. Od “Blowin’ In The Wind” do “Whistle Down The Wind” dug je put. Parafrazirat ću stihove koje je na jednom od svojih zadnjih albuma otpjevala druga diva božanskoga glasa, Emmylou Harris (riječ je o pjesmi “The Road”). Drago mi je da sam (smo) se na tom putu sreli s predivnom osobom i glazbenicom – Joan Baez.

Rasprodani nastupi u drugim, većim i „poznatijim“ gradovima bit će, siguran sam, odlični, ali ovaj nastup ostat će nešto posebno. U mom (našem) srcu. I njenom. Joan of the world. Joy to the world.

Foto: Tatjana Prvulović Mirković (privatni album)